success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_08.04.2022

08.04.2022 11:39


Dün ABD majör borsa endeksleri gün içi satışlarını terse çevirerek artı kapanışlar yaptı. S&P 500’ün tekrardan 200 g.h.o. üstünde günü sonlandırması (4.500 seviyesinde günü bitirdi) bugünde vadeli piyasalarda görünümü olumlu tutuyor. S&P 500’ün haftayı 100 g.h.o. olan 4.536 seviyesinin üzerinde sonlandırması durumunda alımların gelecek hafta daha çok artacağı bir teknik yapıya kavuşabiliriz. Dün öne çıkan haber/ekonomik başlıklarda;

  • St. Louis Fed başkanı Bullard’ın yılın ikinci yarısında politika faizini 3.00%-3.25% bandında  görmek istediğini belirtmesi. Yorum: Bullard’ın en şahin Fed üyesi olduğu piyasada zaten biliniyor. Aşağıdaki nokta grafikte de 2022 için yıl sonu tahminini 3.00-3.25% arası veren kişinin o olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu haberin piyasa etkisi yok denecek kadar az. Piyasanın mevcut fiyatlamasında geri kalan 6 toplantının 3’ü için zaten 50 baz puan fiyatlanıyor. Özetle, bu hafta açıklanan Fed tutanaklarının aşırı şahin olmadığı görüşümüz çerçevesinde Bullard’ın açıklamasını piyasayı etkileyebilecek bir değişken olarak yorumlamıyoruz. Önümüzdeki iki Fed toplantısında alınacak 50’şer baz puan artış uzun vadeli enflasyon beklentilerini kontrol altına almaya başlarsa (5 ve 10 yıllık başa baş noktalarından yavaş yavaş bu sinyalleri almaya başlıyoruz) risk on/hisse pozitif bir ortam daha çok öne çıkacaktır.

 

Fed’in Mart ayı nokta grafiği (2022 için Bullard’ın beyaz daireyle işaretledik)

  • Asıl önemli olan geri kalan noktaların mevcut piyasa fiyatlamasının üzerine Haziran ayında çıkıp çıkmayacağı. Biz 2022 yılı için piyasa fiyatlamasının yeteri derecede şahin olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla 2 yıllık getirilerde önümüzdeki haftalarda aşağı yönlü hareketlerin yukarı yöne göre daha olası olacağını öngörüyoruz.

 

  • ABD haftalık işsizlik başvurusu 166k gerçekleşti. Beklentiler ile kıyaslandığında çok iyi bir veri. Bir miktar sezonsallık hesaplamadan gelen artı katkı (Rakamın düşüş göstermesini destekleyen) var ancak asıl olay istihdam piyasasında güçlü duruşun devamı. Dolayısıyla yakın vadeli resesyon risklerinin azalışı.
  • Warren Buffett’ın yatırım holdingi Berkshire Hathaway’in HP’de $4.2 milyarlık pozisyon alması. Yakın zamanda Berkshire’ın yapmış olduğu üçüncü büyük yatırım. Demek oluyor ki uzun vadeli yatırımcılar mevcut seviyelerde hisse bazlı uzun vadeli yatırım fırsatlarını görüyor ve değerlendiriyorlar. Yatırımcılar tarafından S&P 500’de “sentetik bir put seviyesi” bu sayede yaratılmış oluyor.

 

Diğer öne çıkan gelişmeler ve fiyatlamalar;

  • Ukrayna-Rusya savaşı Donbas bölgesinde hız kazanıyor. Ukrayna sivil halkın bölgeyi terk etmesini istedi. Bu durum hafta sonu riski yaratsada biz S&P 500’ün bugün 100 g.h.o. üstünde kapatacağı ve yatırımcıların riski satın alacağı tarafındayız.
  • Japonya merkez bankası parasal gevşeme sürecinde aldığı borsa yatırım fonları ile BYF piyasasının 80%’nine hakim. Toplam Japonya hisse senedi piyasasının da 7%’si BoJ’un elinde. Parasal gevşemeden bir noktada çıkılacak. O noktada BoJ’un bu BYF portöyünde nasıl bir adım atacağı (Atabileceği?) ciddi bir bilinmez. Dolayısıyla USDJPY ve Nikkei 225 endeksi arasındaki davranışa çok ezberi bakmamak lazım. Biz USDJPY’de de yukarı yönlü hareket olasılığını artık düşük bulduğumuzdan Nikkei 225 endeksinde aşağı yönlü hareketlerin daha olası olabileceğini düşünüyoruz. S&P 500 long Nikkei 225 short bu çerçevede düşünülebilir.
  • Bitcoin ve genel olarak kripto piyasasına dair ekonomik/finansal yorumların dışında “büyük resimde” bakış açımızı bugün paylaştığımız Spotify podcastinde bulabilirsiniz.

 

Gelecek hafta ABD tarafında bilanço açıklayacak isimler;

  • JP Morgan, Wells Fargo, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Blackrock ve Coinbase.

 

Aşağıda Bitcoin ile Coinbase’in günlük grafiğini bulabilirsiniz. Risk on düşüncemiz altında Bitcoin pozitif olduğumuz için Coinbase’de de gelecek hafta bilanço sonrası yukarı yönlü hareketler görebiliriz.

 

Mavi çizgi Bitcoin ve beyaz çizgi Coinbase günlük grafik:

 

Bugün önemli ekonomik veri akışı yok. Birçok AMB üyesi konuşacak. EURUSD’de 1.08 desteğinin korunmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Genel olarak ABD seansının riskli varlıklar açısından olumlu geçmesini bekliyoruz.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.