success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Elektrikli araçlar ve batarya teknolojileri piyasası

12.04.2022 02:16


Büyük resimde önümüzdeki 10-20 yılda pazar büyüklüğünün ne boyutlara ulaşabileceğini anlamak adına üç kurumdan senaryoları aşağıda paylaşıyoruz.

 

  1. Ark Investment (Bullish seneryo çünkü kendi pozisyonlanması yüksek miktarda Tesla hissesi içeriyor)

 

2022 yılı için sene başında yayınladığı “big ideas” raporundan (Link )batarya teknolojileri pazar büyüklüğünün 2020 yılında $1.5T seviyesinden 2030 yılına gelindiğinde $32T seviyesine ulaşmasını bekliyor. Raporda 93-98 sayfaları arasında teknolojide “maliyetlerin düşmesi” ile adaptasyonun ve elektrikli araçlara geçişin detayları anlatılıyor. İlk beş elektrikli araç markasının mevcut toplam piyasa büyüklüğü $1.5T’nin altında olduğu için önümüzdeki yıllarda getiri potansiyeli hala oldukça yüksek. Largest electric vehicle companies by Market Cap (companiesmarketcap.com). Batarya teknolojisi üreten isimlerde ilk beşin toplam mevcut piyasa değeri de $400 milyarın altında Largest battery companies by Market Cap (companiesmarketcap.com)

 

 

  1. Wood Mackenzie (Baz senaryo - Enerji sektörü danışmanlığı) 2040 yılına gelindiğinde elektrikli araç toplamının 300 milyon adete ulaşmasını bekliyor (https://www.woodmac.com/our-expertise/capabilities/electric-vehicles/2040-forecast/) . Kısa bir karşılaştırma yapmak gerekirse Tesla Q1’22 de 317k araç teslimatı yaptı. Mevcutta açık ara piyasa lideri olan bir şirketin bile teslimat rakamları gelecekte toplam beklenen rakamın oldukça altında.

 

Projeksiyonun bölgeler bazlı dağılımına baktığımızda Çin pazarının önemi aşikar. Global bazda genel olarak satışların 2025 sonrasında ivmelenerek artması bekleniyor. ABD’de 2022 yılında toplamda 700k elektrikli araç satışı beklenirken 2040’a gelindiğinde bu rakamın 6.5 milyona ulaşması öngörülüyor. Kabaca 18 yıllık bir periyotta sırf ABD’de gerçekleşmesi beklenen elektrikli araç satışlarının 2022 ile karşılaştırılması 10x. Bu senaryoya baz senaryo dedik çünkü Ark beklentilerini 2030’a göre paylaşıyor. WM’nin beklentisi 2030 yılında ABD araç satışının 2.75 milyona ulaşması (2022’nin 4x fazlası). Global satışlar düşünüldüğünde Çin tarafıyla beraber bu rakam daha da çok artıyor.

 

 

  1. Kendisi bir fosil yakıt şirketi olduğu için BP’nin bearish öngörüsü. BP bu sene yayınladığı enerji görünümü raporunda (https://www.bp.com/content/dam/bp/business-sites/en/global/corporate/pdfs/energy-economics/energy-outlook/bp-energy-outlook-2022.pdf )elektrikli araçlarda pazar payının toplam satışın 50%’sini geçmesini 2040’dan sonra öngörüyor. Savaş sonrası “new momentum” diye adlandırdığı aşağı revizyonda fosil yakıtlara olan talebin artması ve tedarik zincirleri rotalarında Rusya’nın etkisinin azalması düşüncesi ilerlemiş. Bu bearish düşünceyi Tesla’nın mevcut rakamları ile karşılaştırışsak mevcutta toplam ABD araç satışlarının 2%’si ve Avrupa/Çin’de 1.5%’una Tesla hakim. Ancak değerlemesi mevcut pazar paylarının üstünde yapılıyor. Bu senaryo’da bile 2030’a gelindiğinde Tesla’nın en azından 2-2.5x mevcut değerlemelerinin üzerinde olması söz konusu olmalı.

 

 

 

ABD tarafında eyaletler bazında elektrikli araç devriminin daha çok yolun başında olduğunu gösteren güzel bir pazar payı grafiği;

 

Özetle,

  • Fed’in sıkılaşma döngüsü.
  • Savaş.
  • Yüksek enflasyon.
  • Yüksek hammadde fiyatları.
  • Tedarik zincirleri problemleri

 

Gibi değişkenler bu sektörü hisse fiyatları açısından Kasım 2021’den beri negatif etkiliyor. Ancak, üç senaryoyu da incelediğimizde sektörün “uzun vadede” getiri potansiyeli oldukça kuvvetli.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.