success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_13.04.2022

13.04.2022 10:42


Dün ABD Mart ayı TÜFE verisinde çekirdek rakamının beklenti altında kalması ve detaylarda kovid sonrası dönemde zirve yapılmış olabileceğine dair sinyaller barındırması başta tahvil getirilerini aşağı çekerken endekslere de spot piyasa açılışında sert alımlar getirdi. Ancak,

  • Fed başkan yardımcısı adayı Brainard’ın WSJ ile yaptığı konuşma (Özünde geçen hafta yaptığı konuşmadan çok farklı değil. Bilanço azalım süreci kararının Mayıs ayında verilip Haziran’da vadesi gelen tahvillerin belirtilen seviye dahilinde yeniden yatırıma dönüşmemesi. Politika faizinin olabildiğince hızlı bir şekilde natürel oranın üzerine çıkarılması)
  • Putin’in barış görüşmelerinin çıkmaza girdiğini belirtmesi (Bu tarafta piyasanın yaptığı spekülasyon 9 Mayıs tarihine kadar savaşın sonlanabileceğiydi. ) Mayıs Rusya’nın ikinci dünya savaşında Almanları yendiği gün)

 

S&P 500’de açılış sonrası ulaşılan 4.471 seviyesinden (+1.3%) kademeli satışlar ile 4.397 (-0.3%) seviyesinde kapanmasına neden oldu. Bugün vadeli piyasalarda olumlu bir fiyatlama var. JP Morgan seans öncesi bilançosunu açıklayacak. İyi bir bilanço tekrardan alım yönlü işlemlerin ağırlık kazanmasına neden olabilir.

 

ABD 2 ve 10 yıllık getirileri çekirdek enflasyon rakamı sonrası geriledi. Getirilerde tekrardan yükseliş olmaması endekslerin kısa/orta vadeli hareketi için önemli. ABD 10 yıllıklarında 2.76% direnç seviyesi korunduğu sürece 2.56% destek seviyesi öne çıkıyor. Piyasa sıkılaşma döngüsünü önceden fiyatladığı için getirilerde yukarı yönlü bir kırılmanın kısa vade de yaşanabileceğini düşünmüyoruz.

 

Petrol tarafı Putin’nin açıklamaları sonrası yükseliş hızını arttırdı. Ancak stratejik rezervlerin devreye alınmasıyla Şubat-Mart ayında yaşanan rallinin bir benzerinin tekrardan oluşmayacağına dair önemli bir gelişme. Bugün ABD petrol stokları verisi sonrası WTI’da tekrardan $100 seviyeleri altına gerileyebiliriz.

 

Dolar endeksi 2020’den beri ilk defa tekrardan 100 seviyesinin üzerine çıktı. Fed’in daha çok şahinleşmediği bir ortamda (2022 için geri kalan 6 toplantının üçten fazlasında 50 baz puan fiyatlanmadığı sürece) 100 seviyesinin üzerinde orta vade de tutunması zor. EURUSD’de de 1.08 desteğinden alım fırsatı olduğunu (Yarın AMB toplantısı var) düşünüyoruz.

 

Altın için $1.980-90 ons direnç bölgesini takip ediyoruz. Bu bölgenin üzerine geçişi mevcut bilgiler dahilinde zor olacağını düşünüyoruz.

 

Yeni Zelenda MB’si 50 baz puan artış yaptı ve bugün Kanada’dan da 50 baz puan artış bekleniyor. Piyasa artık 50 baz puan artışları gelişmiş ülkeler MB’leri tarafında 2022 yılı için standart bir adım olarak yorumlamaya başlayabilir. Fed için piyasa 3 defa 50 baz puan artış yapacak şeklinde fiyatlama yapıyor.

 

İngiltere Mart ayı TÜFE verisi hem manşette hem de çekirdekte beklenti üstünde açıklandı. Buna rağmen GBPUSD’de 1.30 seviyesinin altına geçilmesi önümüzdeki günlerde GBP’de satış baskının daha da çok artacağına dair sinyal olabilir.

 

Bugün ABD tarafında TSİ 15:30’da ÜFE verisi var. JP Morgan bilançosu endeksler açısından yakından takip edilecek.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.