success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_14.04.2022

14.04.2022 10:59


ABD tahvil faizlerinde bu hafta açıklanan TÜFE verisinde “çekirdekte tavan seviyeye ulaşıldı” düşüncesi altında yaşanan gerilemenin dün de devam ettiği görülüyor. Her ne kadar Mart ayı ÜFE verisi beklentilerin oldukça üstünde açıklanmış olsa da piyasanın mevcut fiyatlamalarda ana baktığı nokta “çekirdek TÜFE”. ABD 10 yıllıkları 2.7% seviyesinin de altına geçerek endekslerde teknoloji hisseleri liderliğinde yükselişlere/dipte alımlara sebep oluyor. Vix endeksinin de 25 seviyesinin üzerinde kalıcı olmaması alımların devamı açısından olumlu. S&P 500’de dün tekrardan 50 g.h.o. (4.422) üstüne çıkarak bir kapanış yaşadık. Haftanın son işlem gününde (Yarın piyasalar tatil) takip edeceğimiz seviye 200 g.h.o. (4.494) olacak.

 

S&P 500 günlük grafik:

 

Dün JP Morgan’nın ilk çeyrek rakamlarında işlem gelirleri beklentileri aştı. Bu hafta paylaştığımız ilk çeyrek işlem gelirleri bazlı “Goldman Sachs al, Bank of America sat” işlemi düşüncemizi destekleyen bir detay. Diğer taraftan Rusya operasyonları ile ilgili uzun vade de $1 milyar zarar yazabileceğini belirtmesi ve hisse başı kar rakamında beklentilerin altında kalması sebebiyle hisse işlem seansını 3% ekside sonlandırdı. CEO’nun yatırımcı toplantısında öne çıkardığı iki detay ise uzun vade de hisse piyasası için pozitif;

  • ABD tüketicisinin güçlü duruşuna devam etmesini beklemesi.
  • Enflasyon tarafında tavan oldu beklentisi altında önümüzdeki aylarda daha olumlu bir görünüme sahip olması.

 

Zaten dün açıklanan yıllık bazda tarihi ikinci yüksek ÜFE verisine rağmen piyasanın Fed’in 2022 yılında faiz artışları fiyatlamasında gevşemeye gitmesi de çekirdek TÜFE verisinde tavan olma durumu ile alakalı. Piyasa artık geri kalan altı Fed toplantısının 2’sinde 50’şer baz puan artış fiyatlıyordu (Bu rakam dün ÜFE verisi öncesi üçtü).

 

Bugün AMB faiz kararı açıklanacak. Politika faizinde bir değişiklik beklemiyoruz. Ancak, varlık alım programını sonlandırma ve ilerleyen toplantılarda faiz artışına dair daha şahin bir AMB ile karşılaşabiliriz. EURUSD’de karar sonrası 1.10 seviyesinin üzerine çıkış yaşanabilir. Dün de bahsettiğimiz gibi dolar endeksinde 100 seviyesinin üstü rakamların kalıcı olmayacağını (Satış fırsatı) ve EURUSD’de 1.08 desteğinin aşağı kırılmasının yakın vade de gerçekçi olmayacağını (Alım fırsatı) düşünmeye devam ediyoruz.

 

EURUSD haftalık grafik:

 

Dün ABD petrol stokları beklentilerin nerdeyse 9x fazlası geldi. 2021 Mart ayından beri haftalık bazda en büyük artış yaşandı. Veri sonrasında satış yaşansa da benzin stoklarındaki azalış nedeniyle gün içi hızlı bir tepki alımı oldu. Ancak;

  • Petrol stoklarında artışın devamı.
  • Vadeli piyasalarda fonların kısa pozisyonlarda artık bir taban oluşması ve uzunlarda erime yaşanmaya devam edilmesi.
  • Stratejik rezervlerin piyasaya gelişi.

 

WTI fiyatlarında orta vadeli satış baskılarını arttıracaktır. $100 seviyesi altında bir kapanış ilerleyen haftalarda tekrardan $92-$94 bandına doğru bir hareket yaratabilir. Bu durum sene başından beri G10 para birimleri arasında en iyi performs gösteren üç para biriminde (AUD, CAD ve Norveç Kronu) satış fırsatı yaratabilir. Özellikle BoJ’un bir noktada verim eğrisi kontrolünde yukarı revizyon yapması gerekliliği de düşünüldüğünde AUDJPY ve CADJPY çiftlerinde aşağı yönlü iyi fırsatlar olacağını düşünüyoruz. USDJPY’de de 125 seviyesi üstü fiyatlamaları bir satış fırsatı olarak değerlendiriyoruz.

 

ABD petrol (Üst bölge) ve benzin (Alt bölge) haftalık stok değişimleri:

 

Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi olan BlackRock’ın dijital paralar/varlıklar üzerinde çalıştığını YK başkanın yatırımcı toplantısında belirtmesi Bitcoin’de $41k üzerine geçilmesine neden oldu. $42.2k üzerinde bir kapanış görürsek tekrardan $48k’ya doğru bir hareket yaşanabilir. Risk algımız hala güçlü olduğu için endeksler ile beraber Bitcoin tarafında da olumluyuz.

 

Bitcoin günlük grafik:

 

Bugün ABD tarafında perakende satışlar verisi ve Michigan Üni. Güven endeksi açıklanacak. Güven endeksinde taban oluşması ve ilerliyen aylarda güven artışı ile harcamların artması hem resesyon korkularını azaltır hem de şirket gelirlerini arttırır. Çekirdek TÜFE’de tavan, tüketici güveninde taban oluşması  önümüzdeki dönemde riskli varlıklara talebi arttırır.

 

Bugün bir çok ABD finansal kuruluşu (Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo) bilançolarını açıklayacak. Bilanço açıklamaları sonrası  fiyatlamaları takip edeceğiz. Coinbase’in de açıklayacağı bilançosu sonrası işlem seansını primli bitireceğini düşünüyoruz.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.