success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ABD tahvilleri kimin elinde?

14.04.2022 02:58


Önümüzdeki dönemde Fed’in bilanço büyüklüğünü azaltmaya (Niceliksel sıkılaşma) başlaması ile ABD tahvillerinde kimlerin yatırımcı olduğu ve Fed’in yavaş yavaş kendini piyasadan geri çekmesi ile boşluğun nasıl kapatılacağı daha çok konuşulacaktır. Piyasada yaşanacak bu tartışmalar öncesi genel bir görünümü paylaşmakta yarar var.

 

Mevcut durum:

  • ABD sabit getirili kıymetler piyasasının bütününe 2021 yıl sonu itibariyle incelersek;

 

Toplam $52.89T’lık pazar büyüklüğünün 42.7%’si ABD hazinesi enstrümanlarına ait (Bono ve tahvil). Geri kalanlar Varlığa/Konuta dayalı menkul kıymetler, şirket tahvilleri ve bölgesel yönetim (Eyalet/Şehir) tahvilleri. Fixed Income Chart - SIFMA - SIFMA

 

ABD sabit getirili kıymetler pazar büyüklüğü ve dağılımı:

 

 

ABD Hazine kıymetleri pazar büyüklüğü:

 

 

  • ABD toplam hazine kıymetlerinde Bloomberg üzerinden sahiplik/yatırım oranlarına baktığımızda Fed 22%, yabancı yatırımcılar (ABD dışı ülkelerin elinde tuttuğu miktar) 30.1% ve diğer yatırımcılar (Kabaca özel sektör olarak düşünülebilir. Varlık yönetimi şirketleri, bankalar ve şirketler gibi) 48% oranda. Bloomberg Fed ve yabancı yatırımcıları “majör” yatırımcı olarak tanımlıyor.  

 

  • Fed’in niceliksel sıkılaşmasında piyasa yorumcularının daha çok öne çıkaracağı taraf Bloomberg’de Fed sayfasında SOMA fonksiyonu altında bulunan “majör yatırımcılar” kısmı olacaktır. Ocak 2022 itibariyle majör yatırımcıların elinde tutuğu hazine kıymetleri miktarı $10.4T. Majör yatırımcıların ilk dördü ise Fed 55%, Japonya 12.6%, Çin 10.2% ve İngiltere 5.9% orana sahip.

 

Ocak 2021 itibariyle majör yatırımcılar dağılımı:

 

Niceliksel sıkılaşmada Fed’in yıllık olarak yaklaşık $1T bilanço azalımı olacak. Bununda $600 milyar kısmı hazine tahvilleri kısmı olması planlanıyor. Piyasada çok büyük bir ihtimal tartışılacak konu bu 600 milyar boşluğun mevcut jeopolitik durum nedeniyle Çin eğer payını arttırmazsa ne olacağı sorusu olacaktır. Kıyamet senaryolarını sevenlerinde ana odak noktası bu olacak. Ancak, bütün ABD sabit sabit getirileri kıymetler pazar büyüklüğünde başlayıp majör yatırımcılarda Çin ile bitirdiğimiz noktaya rakamsal olarak bakarsak;

 

Bütün sabit getirili pazar büyüklüğü ($52.89T) bölü Çin’nin ABD tahvilleri miktarı ($1.06T) = 2%.

 

ABD toplam hazine kıymetlerinde “diğer yatırımcıların” sahiplik oranın 48% olduğu düşünüldüğünde Fed’in bilanço azalımı sürecinde Çin ne yapar sorusundan çok “özel sektör” ile beraber Japonya ve İngiltere ne yapar sorusu çok daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.

 

  • Japonya konusunda önemli bir detay: ABD varlıklarını arttırmaya başladığı an USDJPY’deki mevcut seviyelerden rahatsız olacaktır. Nedeni FX tarafında “hedging” maliyetlerinin aşırı değersiz Yen durumunda artacağı. Bu düşüncede USDJPY’de 125 üstü seviyelerin kalıcı olmayacağı görüşünü farklı bir noktadan destekliyor.
  • Benzer bir durum GBP içinde (Yen kadar olmasa da) düşünülebilir.

 

En kritik konu olan özel sektöre gelirsek;

  • Şirketlerin ve hane halkının borçluluk oranlarına bakmakta yarar var.

 

Şirketler tarafında tam olarak durumu birebir yansıtmasa da güzel bir gösterge olduğuna inandığım S&P 500 net borç/FAVÖK oranı:

  • S&P 500’de 2008 krizi sonrası ciddi bir kaldıraç azalımı yaşadı. Oranda mevcut seviye 1’in altında.

 

  • Hane halkında ise toplam gerilerin 9.3%’ü borç ödemesine gidiyor.

 

Hane halkının toplam gelirlerinde borç ödeme oranı:

  • 2008 krizi sonrası bu taftada ciddi boyutta kaldıraç oranı azaldı.

 

 

Özetle, hem ABD şirketlerinin hem de hane halkının daha fazla borçlanabilmesi adına marj var. Bilanço yapısını iki bacakla incelersek borçluluğun artabilecek olması hazine tahvillerine yatırım miktarlarının da artabileceği durumunu destekliyor.

 

Sürece dair zaman aralığımızı 2022 yıl sonuna kadar sınırlarsak;

  • Fed’in hazine tahvillerinde elinden çıkaracağı miktar yaklaşık olarak $200-300 milyar arasında olacak. Bu rakam majör yatırımcılar arasında Fed’in payını hala 50%’nin üstünde tutacak.
  • Bu miktarında diğer yatırımcılar, Japonya ve İngiltere ile kapatılması oldukça makul.

 

Bu analizde atladığımız yer yeni tahvil ihraçları. ABD hazinesinin Q2’22 de borçlanma planı $66 milyar ve Haziran sonunda $700 milyar nakit pozisyonuna sahip olmayı öngörüyor (Treasury Announces Marketable Borrowing Estimates | U.S. Department of the Treasury. ) Pandemi nedeniyle yapılan mali yardımların devamının gelmiyor olması ve Biden yönetiminin enflasyon nedeniyle yeni mali paket geçirmekte zorlanması önümüzdeki dönemde yeni ihraçlar tarafını bir miktarda olsa rahatlatacak gelişmeler.

 

Tek cümle ile sonlandırmak gerekirse: Fed’in kendini tahvil piyasasından geri çekiyor olması illa topun Çin’e geçmesi gerekliliği anlamına gelmiyor. Dolayısıyla niceliksel sıkılaşma süreci başladığında Çin bazlı kıyamet senaryolarına çok önem vermeyin.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.