success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_20.04.2022

20.04.2022 10:55


Dün ABD seansında oldukça olumlu bir seans yaşandı. S&P 500 günü 1.6% yukarıda sonlandırırken en iyi üç sektör zorunlu olmayan tüketici ürünleri (Amazon ve Tesla sektör ağırlığının yaklaşık olarak yarısını oluşturuyor), gayrimenkul ve iletişim hizmetleri oldu. Risk on fiyatlamasının ana sebepleri olarak;

  • Rusya’nın savaşta doğu cephesine odaklanması ve nükleer silah kullanım risklerinin Rus Dışişleri Bakanı tarafından yaptığı açıklama ile azalması.
  • IMF’in büyüme revizyonlarında gelişmiş ülkeler arasında ABD’nin 2022 beklentisini sadece 0.3% azaltması (Yakın vadeli resesyon risklerinin azalması)
  • Enerji bazlı hammaddelerde satışların artması (Petrol ve doğal gaz sırasıyla 5% ve 8% düşüş yaşanması). Yorum: IMF’in Avrupa tarafından Rusya’ya ani bir petrol ve doğal gaz yaptırımı uygulaması durumunda enflasyon tarafında yukarı yönlü risklerin ciddi oranda artacağını belirtmesi olası bir yaptırım olsa bile bu durumun “kademeli” olacağına bir işaret.
  • JP Morgan stratejisinin ABD hisse fiyatlamalarında negatif algının aşırı bir boyuta ulaştığını belirtmesi ve hem büyüme hem de değer şirketlerinde alım fırsatlarının oluştuğunu söylemesi.
  • Bölgesel Fed başkanlarından (Evans ve Bostic) Fed’in faiz artışı sürecinde “mevcut piyasa fiyatlamaları ile” paralellik gösteren açıklamaları ve süreçte “temkinli olunması gerektiğine” vurgu.

 

gösterilebilir. S&P 500 dün tekrardan 50 g.h.o. üstünde bir kapanış yaptı. 4.496-4.517 direnç bölgesinin üzerine geçtiği taktirde alımların daha çok artarak yeni bir zirve denemesinin masaya geleceği söylenebilir.

 

Bu sabah itibariyle 10 yıllık reel getiriler 2020 Mart ayından itibaren ilk defa artıya geçti. Bu durum değerli metaller üzerinde satış baskısını arttırıyor.

 

10 yıllık reel getiriler haftalık grafik:

 

Altın için aşağı tarafta izlediğimiz destek seviyeleri $1.933 ons ve $1.925 ons. Bu seviyelerin ABD tarafında azalan yakın vadeli resesyon riskleri ve 10 yıllık reel getirilerde yaşanan artış ile beraber savaş tarafında da nükleer silah risklerinin azalması ile kırılması durumunda $1.890 ons gündeme gelebilir.

 

Altın günlük grafik:

 

Gümüş tarafında ise izlediğimiz destek seviyeleri $24.5 ve $23.5 .

 

Gümüş haftalık grafik:

 

Dün seans sonrası Netflix Q1’22 rakamlarını açıkladı. Piyasa hem geçtiğimiz çeyrekte kullanıcı sayısında 200k azalış olmasını (2011’den beri ilk defa kullanıcı sayısı azaldı) hem de içinde bulunduğumuz çeyrekte 2m kullanıcının daha üyeliğini iptal edebilecek olmasını belirtmesi hissede seans sonrası işlemlerde 26% düşüş yaşanmasına sebep oldu. Bu durumu biraz daha detaylandırırsak;

 

  • 2011 yılında kullanıcı sayısında yaşanan azalma sonrası hisse 78% değer kaybetmişti. Mevcut durumda en tepe noktadan zaten 50% aşağıdayız ve seans sonrası işlemlere baktığımızda 2011 yılında yaşanan kaybın bir benzeri zaten yaşandı.
  • Q1’22 de yaşanan 200k azalımın ana nedeni Rusya operasyonlarından çıkış (Rusya’dan 700k iptal var).
  • Netflix artık kar eden bir şirket ve daha da önemlisi network etkisinde kritik seviye olan 200m üye sayısının üzerinde olduğu için ciro büyümesi (Fiyatlama gücü) ve kar potansiyeli 2011 ile - olumlu yönde -  karşılaştırılamayacak bir boyutta.

 

Yorum: Uzun vadeli düşünce altında fonların bu satış durumunu kademeli olarak alım fırsatına çevirebileceği. Hisse bir süre daha baskı altında kalabilir ancak petrol fiyatlarında gerileme beklentimize paralel bu tarz satın almalara kullanıcıların daha fazla bütçe ayırması önümüzdeki aylarda söz konusu olacaktır.

 

Netflix haftalık grafik:

 

Diğer öne çıkan varlık fiyatlamaları;

  • Bitcoin $41.5k seviyesinde. $42k üzerine geçiş tekrardan $48k denemesi yapmasına neden olacaktır. Risk algısındaki toparlamayı da bu durum destekler.
  • EURUSD’de 1.08 üzerindeyiz. Bugün Pazar günü gerçekleşecek ikinci tur seçim için bugün Macron – Le Pen’nin son TV tartışması var. Macron anketlerde 54.5% önde. Pazar günü Macron’nun seçimi kazanması durumunda gelecek hafta 1.10 üzeri fiyatlamalar karşımıza çıkabilir.
  • Hem petrol hem de doğal gaz tarafında satışların devam edeceğini düşünüyoruz.

 

Bugün öne çıkacak gelişmeler ABD petrol stokları ve seans sonunda Tesla bilançosu olacak. Tesla tarafında ilk çeyrek araç satış rakamları beklentileri azda olsa aşmıştı. Dolayısıyla iyi bir bilanço ile karşılaşmamız durumunda Nasdaq üzerinde Netflix sonrası oluşan olumsuz hava dağılır (Robotaxi iş kolunun ne zaman ticarileşebileceğine dair analistler çok soru soracaktır).

 

Özetle risk on düşüncesi altında;

  • Hisse al.
  • Altın ve petrol sat.
  • 10 yıllık nominal ve reel getirileri takip et.

 

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.