success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_29.04.2022

29.04.2022 10:41


Aşağıda özet olarak yazdığımız noktaları bugün Spotify podcast’inde kapsamlı bir şekilde değerlendirdik. Herkesin bayramını şimdiden kutlarız.

 

  • Dün ABD endeksleri teknoloji şirketleri liderliğinde güçlü kapanışlar yaptı. S&P 500 2.5% primle işlem gününü sonlandırırken Meta (Facebook) hissesinde yaşanan 17% prim ve ABD ilk çeyrek büyümesinde tüketim tarafının bir önceki çeyreğe göre artış göstermesi (Tüketim reel olarak 2.7% yıllık bazda artış gösterdi) alımların ana nedenleriydi.
  • ABD manşet reel büyümesinde 1.4%’lük daralmanın ana nedenleri net ihracat ve stoklar (İki kalemin manşete toplam reel etkisi -4%) . Dolar endeksi çok kuvvetli ve bu ihracat-ithalat tarafını negatif etkiliyor. Veri aslında gelecek haftaki Fed toplantısı açısından “daha şahin olamayacak” bir Mayıs ayına işaret. Büyüme verisi detayları sonrası Fed’in dolar endeksinin daha da değer kazanmasını pek istemeyeceği söylenebilir. Büyümede tüketimin sağlık seyrine devamı şirketlerin tekrardan stoklarını arttırması adına da gelecek çeyrekler adına pozitif. Daha şahin olmayacak Fed artı ABD tüketiminin sağlıklı seyrine devamı (Şirket karları büyümesinin devamı) eşittir hisse piyasasında risk on.
  • Seans sonrası Apple ve Amazon ilk çeyrek rakamlarını açıkladı. Podcast’te detaylı bir şekilde paylaştık. Özünde, Apple’da tedarik zincirleri problemleri nedeniyle oldukça iyi gelen rakamların (Tarihinin en karlı üçüncü dönemini geçirdi ve açıklanan ciro beklentilerin yaklaşık $3 milyar üstünde) seans sonrası hisse fiyatında yaşanan gerilemenin bir alım fırsatı olduğunu düşünüyoruz. Apple yeni bir $90 milyar büyüklüğünde hisse geri alım programı da açıkladı. Hisse bugün artı kapanış yaparsa şaşırmayacağız. Amazon tarafında Rivian hissesinde yaşanan düşüşün (Amazon Rivian’da 20% ortaklığa sahip) şirketin nette zarara geçmesinin ana nedeni. Şirket (Amazon) lojistik ve işgücü yatırımlarına devam ediyor. İstihdam sayısında yaşanan artış ve petrol fiyatları bir miktar faaliyet tarafına negatif yansımış olsa da bulut sistemler (AWS) tarafı güçlü seyrini koruyor. Amazon bugün Apple’a kıyasla daha kötü performans gösterecektir ancak rakamların detaylarında uzun vade de olumsuz olmak için bir “kırmızı bayrak” yok. Gelecek hafta Fed toplantısı sonrası endekslerdeki olumlu beklentimize paralel Amazon’da da alımların artacağı söylenebilir. Özetle, iki şirkette güçlü tüketimin devam ettiğini bize gösteriyor. Apple bugün itibariyle düşüşlerde alım fırsatı yaratırken Amazon tarafında Fed sonrasını beklemek daha mantıklı.
  • Bugün Çin tarafında Covid-19’un ekonomik büyüme üzerinde yarattığı negatif etkiyi azaltmak adına politbüro toplantısı var. Asya seans Çin hisseleri önderliğinde yükseliyor. Alibaba 12% artıda.
  • Bugün Avrupa tarafında ilk çeyrek büyüme ve Nisan ayı Tüfe verilerini alacağız. Korkulan kadar sert bir büyümede gerileme olmaz ve enflasyon tarafı beklentilere paralel ya da üstünde kalırsa EURUSD’de taban olma süreci daha da desteklenecektir.
  • Altın tarafında yükselişler kısa vade de devam etse bile ($1.925 ons direnç seviyesini takip ediyoruz) stagflasyon riskleri nedeniyle çok daha yukarı seviyelerin bu aşamada gerçekçi olmayacağını düşünüyoruz (ABD büyüme verisinin detayları dolayısıyla).
  • Petrol tarafında Almanya’nın Rusya’ya karşı olası petrol yaptırımlara katılma durumu bu aşamada ancak “kademeli” bir yaptırım olursa daha gerçekçi olur. Dolayısıyla, petrol fiyatlarında da Almanya bazlı dün gelen haberlerin kalıcı alım yaratacağını düşünmüyoruz.  
  • Dün Elon Musk $4 milyar Tesla hissesi sattığını açıkladı. Twitter satın alımı için daha fazla Tesla hissesi satmayacağını belirtti. Tesla haftalık bazda $850 seviyesinin üstünde kaldığı sürece alım fırsatı olduğu görüşümüzü koruyoruz.
  • Rent the Runway iyi gidiyor. $6.55 üstü bir kapanışta (Dün kapanış 6.45 ve bizim işlem fikrimizi yazdığımız seviyeler 5.90’lar) ilk hedefimiz olan $7’ın gündeme gelmesi söz konusu. https://tradeall.com/temel-analiz-detay/8665/islem-fikri-rent-the-runway--rentxnas
  • Netflix hissesi bugün $200 üstü kapanış yapması durumunda haftalık opsiyonlar ile short put stratejisine devam. https://tradeall.com/temel-analiz-detay/8671/islem-fikri-netflix
  • ABD tarafında bugün Nisan ayı kişisel harcamalar ve tasarruf verileri açıklanacak.

 

Bayram sonrası Perşembe günü yapacağımız ilk paylaşım Fed’in Çarşamba günü gerçekleştireceği toplantı sonrasına denk geldiği için ABD endekslerinde bugün ki kapanışlardan daha üst seviyeler, ABD 10 yıllık getirilerinde ve dolar endeksinde ise daha düşük seviyelerin söz konusu olacağını öngörüyoruz. (https://tradeall.com/temel-analiz-detay/8675/islem-fikri-abd-10-yillik-tahvil-vadelisi )

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.