success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_09.05.2022

09.05.2022 10:53


Cuma günü ABD istihdam verisinde katılım oranındaki gerileme Fed’in “yumuşak iniş” denkleminin piyasa tarafından test edilmesine neden oldu (Tradeall Spotify podcast’inde denklemi kapsamlı bir şekilde işledik). Nisan ayı  TDİ verisi paylaşımımız: https://tradeall.com/temel-analiz-detay/8680/abd-tdi-verisi--nisan-2022

 

10 yıllık getiriler 3% üstü fiyatlamalarına devam ederken (An itibariyle 3.14%) teknik açıdan takip ettiğimiz direnç seviyesi bir önceki Fed sıkılaşma sürecinin 2018 tavan noktası olan 3.26%. Bu hafta öne çıkan gelişmeler;

  • Putin’nin bugün gerçekleşmesi beklenen konuşması (9 Mayıs Rusya’nın zafer günü olarak kutlanıyor). Dolayısıyla Rusya’nın savaşa dair nasıl bir yol haritası sunacağı takip edilecek. B planın istenilen başarıda gerçekleşmediğine dair bir çok analiz söz konusu (B Planı: Doğu Ukrayna’ya odaklanma). Putin’nin konuşmasında olası senaryoları Spotify’da kapsamlı işledik.
  • ABD Nisan ayı TÜFE ve ÜFE verileri. TÜFE tarafında çekirdekte tavan olma durumuna dair bir teyit alınıp alınmayacağı piyasadaki risk algısı adına önemli olacak.
  • Çin Nisan ayı TÜFE ve ÜFE verileri. Çin tarafında 1 yıllık faiz oranı da açıklanacak. Son zamanlarda Çin ekonomik verilerinde yaşanan gerilemeyi düşündüğümüzde 1 yıllık faiz oranında azalım yapıp yapmaması global piyasalar açısından takip edilecek.
  • İngiltere ilk çeyrek büyüme verisi. BoE sonrası resesyon korkuları nedeniyle GBP sert satış yemişti. İlk çeyrek büyüme verisinde beklenti üstü bir rakam GBP’ye tepki alımları getirebilir.
  • Almanya tarafında Mayıs ayı ZEW ekonomik gösterge endeksi. Almanya endüstriyel üretim verisi geçen hafta beklentilerden olumsuz yönde ayrıştı. ZEW tarafında açıklanacak rakam EUR özelinde önemli olacak.
  • Fed üyeleri konuşmaları. Yarından itibaren bir çok üyenin konuşması olacak (Tabloyu yarınki notlarımızda paylaşacağız). 75 baz puan artış ve finansal koşullardaki sıkılaşmaya dair yorumlarını piyasalar önemle takip edecektir.
  • Petrol tarafında hem OPEC hem de IEA’nin aylık raporları açıklanacak. Talep tarafında nasıl bir revizyon yapacakları önemli. Hafta sonu S.Arabistan Asya için uyguladığı fiyatlarda aşağı revizyon yaptı (Çin’nin covid bazlı kapanmaları nedeniyle talepte gerileme söz konusu)
  • Tarımsal emtialar için aylık WASDE raporu açıklanacak. Buğday tarafında fonların pozisyonları net uzun tarafta gerilemeye devam ettiğini geçen hafta Cuma günü açıklanan CFTC verisinde de gösterdi (Öğleden sonra analizi paylaşacağız)

 

Özetle; bu hafta ABD tarafında enflasyon ve Fed konuşmaları öne çıkarken Avrupa tarafında Rusya-Ukrayna durumu (Petrol yaptırımlarına dair yaşanacak haber akışı) ve Çin tarafında 1 yıllık faiz oranı kararı piyasalar açısından önemli olacak.

 

Aşağıda haftalık değişim grafikleri ile son 1.5 ayda çoklu varlık gruplarında nasıl bir fon akışı/performans değişimi gerçekleştiğini açıklıyoruz;

 

  • S&P 500 tarafında son 5 haftadır satış var.

 

 

  • ABD 10 yıllık getirileri son 6 haftadır yükseliyor. 10 yıllık tahvil fiyatları son 6 haftadır satış yiyor.

 

 

  • Bloomberg hammadde endeksinde son üç haftada (Bu hafta başlangıcını çıkarırsak) kayda değer bir değişim yok (Enerji grubu yükselse de değerli metallerde yaşanan gerilemenin endeksi dengeleme etkisi var).

 

 

Yani hisseler ve 10 yıllık tahviller satış yerken hammadde grubu bir bütün halinde yatay. O zaman para nereye gidiyor?

 

  • Dolar endeksi 2017 seviyelerinin (103.8) de üstünde. Riskten kaçış ile beraber yükselen tahvil getirileri ortamında son 1.5 ayda kazanan dolar endeksi oldu.

 

 

Bu hafta ABD 10 yıllık getirilerinin 3% seviyesinin altına inip inmeyeceği ve dolar endeksinde kar realizasyonu yaşanıp yaşanmayacağı önemle takip edilecek. Biz ABD TÜFE verisinde Mart ayında çekirdekte tavan olduğu görüşündeyiz. Ancak, Rusya-Ukrayna sürecinde Putin’in bir sonraki hamlesini öngörebilmek oldukça zor.

 

Diğer varlık fiyatlamalarına dair kısa görüşler;

  • Altın ve gümüş fiyatlarında Çarşamba günü açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar satış baskısının devamını bekliyoruz.
  • Bitcoin’de $32.9k destek seviyesini takip ediyoruz.
  • Bakır net pozisyonlanma kısa tarafa geçtiği için bakır fiyatlarında Çin’nin 1 yıllık faiz oranı açıklamasına kadar satış baskısının devam edeceğini düşünüyoruz.
  • 10 yıllık getirilerde yaşanan artışa rağmen 2 yıllıkların daha sakin kalması verim eğrisini dikleştiriyor. Bu durum resesyon olasılıklarını azaltırken enflasyona dair risklerin TÜFE verisi sonrası azalması S&P 500’de 5 yıllık medyanın altına gerilene F/K çarpanına piyasanın tekrardan odaklanmasına neden olabilir.

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.