success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_16.05.2022

16.05.2022 11:00


Cuma günü ABD endekslerinde teknoloji önderliğinde tepki alımları yaşandı. S&P 500 haftanın son gününü 2.39% artıda sonlandırsa da haftalık bazda 2.4%’lük düşüşü terse çeviremedi. Endeks sene başından beri 15.6% aşağıda ve geçen hafta Ocak ayında yaşadığı tarihi yüksek seviyeden 19.9% aşağıya kadar gerilemişti (Teknik açıdan ayı piyasası en yüksek seviyeden 20% düşüş ile başlar). Haftalık olarak S&P 500’ü incelediğimizde geçen hafta 50 haftalık ortalamanın altında kapanış (4.051) bugün vadeli piyasalarda da tekrardan satış baskısının arttığı bir haftaya başlamamıza neden oluyor.

 

Endeks son altı haftadır düşüş gösteriyor. Böyle bir durum en son 2008 finansal kriz sonrası yaşanmıştı. Bu hafta ABD tarafında perakende satışlar verisi (Tüketimin yüksek enflasyona karşı nasıl devam ettiğini göreceğiz. Cuma günü açıklanan MU tüketici güveni gerilemeye devam etse de endekslere tepki alımları geldi) ve Salı günü Powell’ın WSJ konferansında yapacağı konuşma (Dört başlık altında takip edilecek. Podcast’te kapsamlı olarak işledik. Büyüme ve likidite koşullarına dair yorumları dikkatle takip edilecek. Goldman Sachs ABD resesyon olasılığını 30% olarak öngörüyor. Bakalım Powell büyüme noktasında nasıl görüşler sunacak?) S&P 500’ün kısa vadeli hareketi açısından önemli olacak. Cuma günü Vix endeksi uzun zaman sonra 30 seviyesinin altında kapanış yaptı. Endekste tepki alımlarının kalıcılığı için Vix’in 25 seviyesinin altına da gerilemesi önemli bir değişken.

 

S&P 500 haftalık değişimler:

  • Son altı haftadır negatif fiyatlama mevcut.

 

S&P 500’ün haftalık grafikte teknik görünümü dışında bu hafta Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik süreçleri (Rusya-Ukrayna öncesi nötr olan ülkeler savaş sonrası NATO üyeliğine girmek istiyor) kısa vadeli risk algısı negatif. Çin Nisan ayı verileri de 0 kovid politikası nedeniyle bu sabaha beklentilerden olumsuz aytıştı. Bu üç durum ABD vadelilerine negatif yansıyor. Orta/Uzun vade de ise NATO üyelikleri ve Çin tarafında;

  • Jeopolitik risklere politik çözüm bulma durumu (Almanya tarafında yerel seçimlerde mevcut hükümetin güç kaybı ve Rusya doğalgaz alımlarında Avrupa’nın bir ay öncesine göre daha gevşek bir tutuma giriyor olması)
  • Çin büyümesinin 0 kovid politikasından negatif etkilenirken bu hafta itibariyle tekrardan önemli ihracat bölgelerinde yeniden açılış süreçlerine geçiş.

 

Risk algısını toparlayabilecek değişkenler. Gelişmeleri takip edeceğiz. Çin verileri sonrası petrol fiyatlarında da güç kaybı bu sabah itibariyle söz konusu.

 

Bu sabah itibariyle açıklanan Çin Nisan ayı verileri:

 

Buğday tarafında Hindistan’ın ihracat yasağı hafta sonu oldukça öne çıktı. Hindistan buğday ihracatında 2021-2022 verilerine göre globalde sekizinci sırada. Dolayısıyla Rusya-Ukrayna gibi majör bir oyuncu değil. Diğer taraftan bu yasak algı üzerinde negatif bir durum yaratıyor. Buğday fiyatlarının tekrardan düşüş göstermesi için asıl değişken Ukrayna sevkiyatlarının global pazara tekrardan açılması (Konuyu Podcast’te kapsamlı olarak işledik)

 

Altın tarafında reel getiriler ve dolar endeksi baskı oluşturmaya devam ediyor. BYF çıkışları da bu hafta dikkat çekici seviyede (2021 Mart ayından beri en büyük çıkış yaşandı). Değerli metalde $1.780 ons desteğini takip etmeye devam ediyoruz. RSI endeksi aşırı satım bölgesine girdiği için $1.780 ons desteğinden tepki alımları ile karşılaşabiliriz.

 

Altın günlük grafik:

 

Dolar endeksinde 104 seviyesi üzeri fiyatlamalar devam ediyor. Yakın vade de 103 desteğinin altında bir kapanış olup olmayacağını takip ediyoruz. Powell’ın konuşması bu tarafta da önemli olacak. Haftalık grafikte RSI hala 80 seviyesinin üstünde ve teknik olarak önemli bir yükseliş trendinin üst bölgesi test ediliyor. Kısa vade de aşağı yönlü riskler DXY için artıyor.

 

DXY haftalık grafik:

 

Çin verileri sonrası konut sektörü için ilk ev alımlarında faiz indirimi yapıldı. Ancak, 1 yıllık politika faizi değiştirilmedi.

 

JP Morgan Çin tarafında teknoloji hisselerinde olumlu görüş belirtti. Temel veriler ile karşılaştırdığında satış baskısının aşırı boyutlara ulaştığı düşüncesinde.

 

Bu hafta ABD tarafında perakende satışlar ve Powell konuşması, Avrupa tarafında bugün büyüme/enflasyon beklentileri (Komisyonun öngörülerinde revizyonlar) ve Çarşamba günü  İngiltere tarafında TÜFE verisi takip edilecek. S&P 500’ün haftayı 4.051 seviyesinin üzerinde mi altında mı kapatacağı ise riskli varlıklar açısından önemli bir değişken olacak.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.