success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Vadeli kontratlar fon pozisyonları ve değerli metaller haftalık ETF değişimleri

16.05.2022 03:46


Veriler ve yorumlara geçmeden önce global piyasalarda büyüme bazlı mevcut üç senaryo var. Özellikle ABD/Fed tarafı için konuşulan senaryolar;

  1. Yumuşak inişin gerçekleştirilebilmesi (Maaş baskısı ve konut sektörü fiyatlarını ekonomiyi resesyona sokmadan yavaşlatabilmek)
  2. Resesyon (Fed’in maaş baskısı ve konut sektörünü ekonomiyi resesyona sokarak yavaşlatması).
  3. Stagflasyon.

 

ABD için bizim 2022 ana senaryomuz hala yumuşak inişin gerçekleştirilebileceği. İçinde bulunduğumuz iş döngüsünün pandemi sonrası tekrardan başladığı düşünüldüğünde “geç döngü noktası / Late stage in the business cycle” noktasından;

  • Tüketim, istihdam, şirket karları/borçları, ciro büyümeleri, bireysel borçluluk/tasarruf oranları ve stokların bulunduğu mevcut seviyeler dolayısıyla uzak olduğumuzu düşünüyoruz.

 

Ancak, resesyon risklerinin de arttığı bir gerçek. Yaz aylarında alacağımız enflasyon, büyüme (ISM’ler, perakende satışlar ve bölgesel imalat endeksleri) ve istihdam rakamları Fed ve ABD ekonomisinin yakın vadeli gidişatı için oldukça önemli olacak. S&P 500’ün 12 aylık beklenen F/K oranı 10 yıllık ortalama ve medyanın altında olduğu için sezonsal olarak görece düşük hacimle geçmesi beklenen yaz aylarının bu sene oldukça hacimli geçeceği söylenebilir.

 

Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre 3 – 10 Mayıs haftasında fonlar;

 

Veriler ve yorumlar:

  • Dolar endeksinde kısa pozisyonlar uzun tarafa göre çok daha fazla artmış.  Net kısa pozisyonlanma 62% artarak (Bir önceki hafta açıklanan net kısa pozisyon azalışının nerdeyse iki katı net kısada artış var) 7.2k kontrat seviyesine geriledi.  Mevcut net kısa pozisyonlanma 52 haftalık en yüksek net kısa  pozisyonlanmanın (52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanma 13.3k kontrat büyüklüğünde) 54%’üne denk geliyor.
  • EURUSD’de uzun pozisyonlarda yaşanan artış kısalardan çok daha fazla gerçekleşmiş. Net kısa pozisyonlanma 7% düşüş göstererek 26.7k kontrat seviyesine geriledi. Net kısa pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanmanın 39%’una denk geliyor.

Yorum: Dolar endeksi net kısa pozisyonlar artarken EUR net kısalar azalıyor. Dolar endeksinin 104 seviyesi üstünde fiyatlamalar için aşağı yönlü riskler artarken EURUSD’de 1.0350’nin altı fiyatlama olasılıkları azalıyor. EURUSD’de 1.00 seviyesi oldukça çok konuşulsa da Almanya-ABD 2 yıllık getiri farkları, opsiyon piyasalarında 3 aylık vade de EURUSD risk reversal grafiğinin satım opsiyonları priminde alım opsiyonları ile kıyaslandığında Mart başına göre daha düşük seviyede olması ve DXY/EURUSD pozisyonlanmalarında EUR lehine hareketlenmenin başlaması, 1.00 seviyesinin gerçekleşme olasılığını azaltıyor.

  • Japon Yen’inde kısa pozisyonlardaki azalış uzun pozisyonlardaki azalışın üstünde. Toplam net kısa pozisyonlanmada bir önceki haftaya göre 3% azalmış. Net kısa pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanmanın 83%’üne denk geliyor. USDJPY’de 130 seviyesinin altındayız. Yorum: Yen tarafında para politikasında olası bir değişime karşı kırılganlık (Yen lehine) oldukça yüksek bir şekilde devam ediyor.
  • Avusturalya dolarında uzun tarafta yaşanan kapanış miktarı oldukça yüksek. Net uzundan net kısaya (dikkat çeken boyutta) geçiş var. Endüstriyel emtialar da yaşanan güç kaybı AUD’da net negatif yansıyor.

Yorum: AUD ve endüstriyel metallerde yaşanan satış baskısı “stagflasyon risklerinin” mevcut durumda düşük olasılıkta olduğu (ABD tarafı için) görüşünü destekliyor. Olası bir stagflasyon durumunda endüstriyel metallerde yükseliş (Emtia bazlı alternatif yatırım arayışının ekonomik daralma etkisinin üstüne çıkması) ve AUD’da iyi performans görülmesi beklenir. Mevcutta böyle bir fiyatlama yok.

  • GBP tarafında net uzun pozisyonlanmada 32% düşüş var. Mevcut net uzun pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek net uzun pozisyonlanmasının 30%’una denk geliyor. Bu hafta İngiltere enflasyon verisi açıklanacak. GBP’de asıl risk büyüme tarafında (BoE sonrası piyasanın odak noktası büyüme). Yorum: GBPUSD’de 1.2412 üstü kapanış olmadıkça algı hala kötü. Nasıl EURUSD’de 1.00 seviyesi çok konuşuluyorsa GBPUSD’de de 1.15 seviyesi piyasada dillendiriliyor. Çarşamba günü açıklanacak TÜFE verisinde olası bir beklenti altı rakam ve DXY’de 103 seviyesine doğru bir hareket GBPUSD’de de 1.15 olma ihtimallerini ciddi boyutta azaltacaktır.
  • WTI ve Brent petrol tarafında net uzun pozisyonlanmalarda kayda değer bir değişim yok. Yorum: Çin bazlı “talep yönlü” aşağı risklerin devamı (Bugün açıklanan Nisan ayı endüstriyel üretim ve perakende satışlar verilerinin beklentilerin oldukça altında kalması) ve Avrupa bazlı “yaptırım risklerinde” azalış (Macaristan’ın olası petrol yaptırımlarına karşı görüş sunması. Özünde 6 aydan daha fazla zaman istiyor) aşağı yönlü fiyatlama olasılığını arttırıyor. Finlandiya ve İsveç NATO üyelik süreçleri ile Rusya – Avrupa/NATO arasında politik bir çözüm bulma süreci eğer başlarsa petrol ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki haftalarda sert geri çekilmeler olabilir. Diğer taraftan, savaş riskleri maalesef hala bu iki emtiayı net bir şekilde etkiliyor.
  • Doğalgaz tarafında uzun pozisyonlar kısalara göre 3x daha fazla kapatılmış. Net uzun kontrat sayısı 40% azalarak 12.2k seviyesine gerilemiş durumda. Yorum: Eğer savaş riskleri daha da artmazsa Avrupa’nın doğalgaz ödemelerinde Rusya’ya karşı daha gevşek bir tutuma da girmeye başladığı düşüncesi altında bu emtia için aşağı yönlü risklerin giderek arttığı söylenebilir.
  • Altın ve gümüş net uzun pozisyonlanma sırasıyla 9% ve 88% azalış gösterdi. Özellikle, gümüş tarafında kısa pozisyonlardaki artış dikkat çeker boyutta. Gümüş tarafında net uzundan net kısaya gelecek hafta geçiş yapma riskimiz oldukça yüksek. Altın için mevcut pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek seviyesinin 42%’sine denk gelirken gümüş için bu oran sadece 4%. Reel getirilerdeki bu sene yaşanan artış değerli metallere net negatif yansımaya devam ediyor.
  • Tarımsallarda normal şartlarda sezonsal olarak uzun pozisyonlarda azalış yaşanacağı bir döneme girdik. Ancak, Rusya ve Ukrayna tarafının etkilerine Hindistan ihracat yasağının eklenmesi buğday başlıca tarımsal grubunda aşağı yönlü hareketleri sınırlıyor. Özellikle soya grubunda uzun/kısa oranları tarihi yüksek noktalara yakın. Dolayısıyla savaş risklerinde eğer bir azalış yaşanırsa kırılganlık oldukça sert bir şekilde fiyatlamalarda karşımıza çıkabilir. Buğday için net uzun pozisyonlanma geçen hafta 49% artış gösterdi.
  • Bakır tarafında bir önceki hafta net uzun pozisyonlanmadan net kısaya geçiş vardı. Bu veri döneminde net kısa pozisyonlanma miktarı 88% artış göstererek 18.9k kontrat seviyesine yükselmiş. LME 3 aylık bakır kontratları $9k fiyat seviyelerinde işlem görmeye devam ediyor. Mart ayında $10.8k seviyesine kadar yükselmişti.

 

 

 

Bakır net pozisyonlanma (Turuncu çizgi) ve bakır vadeli fiyatı (Siyah çizgi):

  • Alt grafikte kısaların uzunların üstüne çıktığı görülüyor.

 

 

Buğday net pozisyonlanma (Mavi çizgi) ve buğday vadeli fiyatı (Siyah çizgi):

  • Geçen hafta uzunlar artarken kısalar azalmış.

 

Doğalgaz net pozisyonlanma (Sarı çizgi) ve doğalgaz vadeli fiyatı (Mum grafik):

  • Geçen hafta uzun pozisyonlarda yaşanan kapanış kısalara kıyasla 3x boyutta.

 

Altın ve gümüş haftalık byf değişimleri (Çubuk grafik), spot fiyatlar (Mum grafik)  ve toplam seviye (stoklar – Çizgi grafik):

  • Altın byf’lerinde geçen hafta yaşanan çıkış 2021 Mart ayından beri en yüksek seviye.

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.