success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_23.05.2022

23.05.2022 11:21


Bu hafta global piyasalarda haber akışı oldukça yoğun olacak.

  • Savaş bazlı gelişmeler (İş dünyasının politik çözüm bulma konusunda baskılarının artması)
  • Biden’ın ülke ziyaretleri (S.Arabistan ziyareti petrol açısından kritik)
  • Davos toplantısı (Çin’in 0 kovid politikası ve savaş nedeniyle global hammadde ticareti/Özellikle buğday)

 

Üç ana başlığı altında takip edilecek. Her başlığa dair görüşlerimizi Tradeall Spotify kanalında bugün yayınladığımız podcast’te bulabilirisiniz. Ekonomik veriler/MB üyeleri konuşmaları kısmı da yoğun.

  • ABD Nisan ayı PCE verisi (Cuma günü. Fed’in ana enflasyon verisi)
  • ABD ilk çeyrek büyüme verisi revizyonu. Dayanıklı mal siparişleri. Kişisel harcamalar ve tasarruflar .
  • Fed Mayıs ayı toplantı tutanakları (Çarşamba)
  • Avrupa Bölgesi Mayıs ayı PMI verileri (Global büyüme riskleri açısından takip edilecek)
  • Powell’ın konuşması (Salı)

 

Geçen haftaya geçecek olursak. S&P 500 Cuma günü Ocak ayı zirvesinden gün içinde 20% üstü bir düşüş göstererek “Ayı piyasası” haberlerinin geçmesine sebep oldu. Ancak, kapanışa son bir saat içinde gelen alımlarla bu haberler teknik açıdan gerçeğe dönüşmedi. S&P 500’de ayı piyasasının teknik olarak gerçekleşmesi ve satışların derinleşmesi için olması gerek durumlar;

  • Çekirdek enflasyonun Mayıs-Haziran aylarında gerileme yaşamaması.
  • Fed’in sıkı para politikasında “yumuşak iniş” senaryosunun 2022 için güç kaybetmesi.
  • Resesyon risklerinin artması.

 

Bizim beklentilerimiz;

  • Baz etkisi nedeniyle çekirdek enflasyonda yıllık bazda gerilemeyi Mayıs-Haziran aylarında bekliyoruz.
  • Fed önümüzdeki iki toplantıda 50’şer baz puan artış sonrası çekirdek enflasyonda düşüş nedeniyle daha da şahin bir yapıya geçmeyecek (İstediği kanıtları daha çok almaya başlayacak. Bu durum 2022 sonu faiz artışı olasılıklarının daha da artmamasına neden olacak). 2022 senesi için yumuşak iniş senaryosu daha çok piyasada ağırlık kazanmaya başlayacak.
  • Resesyon riskleri en azından ABD için azalacak.

 

Merak edenler için: S&P 500’ün geçmiş resesyonlarda ortalama değer kaybı 30%. Ancak, geçmişte 20% civarı kayıp yaşadıktan sonra resesyona girmediği durumlar da mevcut.

 

ABD ekonomisinin resesyona girmediği ama S&P 500’ün 20% civarı düşüş yaşadığı zamanlar:

 

Piyasada mevcut zamanda yaşadığımız fiyatlama 2008 ile genelde karşılaştırılsa da o zaman ile mevcut zaman arasında en önemli iki fark;

  • Hane halkının güçlü bilanço yapısı.
  • Şirketlerin güçlü bilanço yapısı.

 

İlk noktayı biraz daha detaylandıralım.

 

Hane halkı “borç ödeme-harcanabilir gelir” oranı tarihsel olarak oldukça düşük seviyelerde.

 

 

Toplam tasarruf miktarı ise 2008’in yaklaşık olarak üç katı.

 

 

Mayıs-Haziran aylarında enflasyonun çekirdek kısımda gerilemesi ve yumuşak iniş temasının daha çok öne çıkmasıyla, 2008 benzetmelerinden çok ABD ekonomisinin resesyona girmediği ancak S&P 500’ün 20% civarı kayıp yaşadığı zamanları (Özellikle 1998, 2011 ve 2018) piyasa fiyatlamalarında öne çıkarabilir.

 

Özetle, ABD halkının harcamalarına (Tüketimine) 2022 yılı içinde devam edebilmesi adına mevcut veriler olumlu görüş sunuyor.

 

Şirketler tarafında bilanço yapıları güçlü ancak piyasada “tedarik zincirleri” problemleri çok konuşuluyor (Bu durumun kar beklentileri üzerine de yavaş yavaş negatif etkisi fiyatlamalarda görülüyor). Tedarik zincirleri tarafında iki noktaya değinmek lazım.

  1. NY Fed’in tedarik zincirleri baskıları endeksi hem 2020 hem de 2021 zirvelerinin altında.
  2. S&P 500 Q1’22 bilanço açıklamaları sonrası yatırımcı toplantılarında “tedarik zincirleri” problemlerini konuşan şirket sayısı Q3’21 zirvesinin altında. Son iki çeyrektir geriliyor (Hala tarihsel olarak yüksek olsa da)

 

S&P 500 Q1’22 yatırımcı toplantılarında tedarik zincirleri problemlerine değinen şirket sayıları değişimi:

 

Kar büyümesi tarafında riskler artsa da (Piyasa fiyatlamalarından gelen riskler) Q1’22 rakamları ile açıklanan temettü miktarları tarihi zirvede.

 

S&P 500 temettü miktarları değişimi:

 

Özetle, şirketler tarafında “daha da derinleşmeyi destekleyecek bir ayı piyasası” durumunu destekleyen bir yapı mevcut aşamada “tedarik zincirleri ve kar beklentileri” tarafında yok. Spekülasyonu ise bol miktarda algı yönetiminde var.

 

Diğer varlık fiyatlamalarına değinirsek;

  • Dolar endeksi 103 seviyesinin altında kaldığı sürece 101.27 desteği öne çıkıyor.
  • EURUSD’de 1.0630/40 ve 1.0730/40 direnç seviyelerini takip ediyorum.
  • Altın tarafında dolar endeksine bazlı olarak 20-25 usd yükseliş kısa vade de görülebilir ancak CFTC pozisyonlanmaları, byf’lerde çıkışlar ve gümüşün görece güçsüz yükseliş hareketi nedeniyle olası yükselişler tekrardan 200 g.h.o. seviyesine doğru (1.840) bir satış baskısının tetikleyebilir.
  • Bitcoin 30k üzerinde. Bu sabah Asya piyasalarında görülen risk iştahının devamı için 33k üzeri kapanış yaşanması lazım.
  • Petrol tarafında Biden-MBS görüşmesi kritik olacak. S.Arabistan’ın (OPEC’in) petrol arzında daha istekli olması sert bir satış dalgası yaratır (WTI’da 102-104 bölgesi önemli destek seviyeleri)

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.