success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_27.05.2022

27.05.2022 11:37


S&P 500 yedi hafta sonra ilk defa artı bir haftalık bazda kapanışa doğru ilerliyor. Podcast’te detaylandırdığımız risk algısında güçlenen seyrin aşağıda ana noktalarını paylaşıyoruz.

  • ABD ilk çeyrek büyüme verisinde tüketim tarafına gelen iyi revizyon (2.8%’den 3.1%’e artış)
  • Bekleyen konut satışı verilerinde Fed’in yumuşak iniş senaryosuna paralel bir veri açıklaması (3.9%’luk satış gerilemesi). İlk çeyrek büyüme verisinde konut sektörü yatırımlarına aşağı revizyon yapılması.
  • Perakende sektörü bilançolarında hane halkı harcamalarına dair olumlu geri bildirim (Dollar General ve Dollar Tree tarihinin en iyi tek günlük performansını yaşadı). Walmart ve Target bilançoları sonrası sektörde oluşan negatif algının terse dönmesi.
  • Fed risklerinin tutanaklar sonrası gerilemesi (Mayıs-Haziran çekirdek enflasyon verileri kritik rol oynayacak)
  • 12 aylık beklenen F/K oranının 10 yıllık ortalama/medyan seviyelerine 2022 yılında gerilemiş olmamız.
  • Broadcom’un VMware’i $61 milyara satın alma haberi (Teknoloji tarafında tarihin en büyük satın alımlarından biri)

 

S&P 500 haftalık değişim:

 

S&P 500’de risk algısının bugün korunmaya devam etmesi için 15:30’da açıklanacak Nisan ayı PCE (Fed’in ana enflasyon verisi) çekirdekte yıllık bazda düşüşü TÜFE verisi gibi teyit etmeli.

 

Fed risklerinin gerilemesi dolar endeksini de olumsuz etkiliyor.

  • EURUSD’de 1.0730 korunduğu sürece 1.0850 ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir.
  • USDJPY’de 125 seviyesi altı rakamların tekrardan gündeme geleceği günlere doğru ilerliyoruz.
  • Dolar endeksinde aşağıdaki grafiktede görüleceği üzere 101.27 altı bir kapanış alttaki yükseliş kanalına dönüşü sağlar. 101.27 altı bir kapanışta ilk destek 100.

 

Dolar endeksi haftalık grafik:

 

Dolar endeksindeki gerilemeye rağmen altın tarafında yukarı yönlü tepkiler sınırlı. Yukarıda direnç seviyesi olarak 1.870 karşımıza çıkıyor. 1.840 altında bir kapanışta 1.770/80 bölgesini takip edeceğiz.

 

Dün hisse bazlı en çok dikkatimi çeken gelişme;

  • Nvidia Çarşamba günü bilanço açıklaması sonrası seans sonrası işlemlerde 10% düştükten sonra normal işlem seansını 5% artı kapatması. Normal şartlarda teknoloji hisselerinde bu tarz kısa vadeli sert dönüşler bilanço sonrası işlem seansında yaşanmaz.
  • Kasım 2021 zirvesinden sonra 55% düşüş yaşayan hissede satış baskısının sonuna geldiğimizi gösteren önemli bir piyasa sinyali olabilir.

 

Nvidia günlük grafik:

 

Bloomberg tarımsal emtia endeksi 17 Mayıs tarihinden beri geriliyor.

  • CFTC pozisyonlanmalarında long/short oranlarının tarihsel olarak rekor düzeylerde olması
  • Sezonsal olarak fiyat gerilemelerinin yaşanmasını beklediğimiz bir zamana girmemiz
  • Ukrayna ürünlerinin global piyasalara ulaşma konusunda yavaş yavaş beklentilerin artıyor olması

 

Savaş riskleri ve gıda krizi devam etse bile bu grupta aşağı yönlü riskleri arttırıyor.

  • Endeksin 50 g.h.o. altı olası kapanışı satış baskılarını teknik olarak arttırır.

 

Bloomberg tarımsallar endeksi günlük grafik:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.