success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_03.06.2022

03.06.2022 11:20


Piyasa algısının değişmeye başladığına dair dün güzel bir örnek yaşandı. Microsoft gibi endeks ağırlığı yüksek bir şirket takvim yılına göre Q2 için “güçlü dolar” nedeniyle ciro ve kar beklentilerinde aşağı revizyon yaptı. Aşağı revizyonun ana nedeni “talep yönlü” riskler değil. Neden olarak tamamen “dolar endeksi” gösterildi. Ayı piyasasının daha da derinleşmesini beklediğiniz durumlarda bu tarz negatif gelişmelerin açıklama yapan hisse, sektörü ve günün sonunda endeks üzerinde negatif bir fiyatlamaya neden olması beklenir. Böyle bir durum dün yaşanmadı. SPX adına taban oluşumunu destekleyen bir piyasa sinyali.

  • Microsoft açılışı 4% ekside yaptıktan sonra seans kapanışını nerdeyse 1% artıda gerçekleştirdi.

 

Microsoft gün içi grafik:

 

Vix endeksi de Nisan ayından beri ilk defa 25 seviyesinin altında kapanış yaptı. Nisan ayında S&P 500 4.400’lü seviyelerdeydi. ABD bankaları/varlık şirketleri yöneticilerinden belirsizliğin arttığı yorumlarına karşın Vix endeksinde yukarı yönlü bir hareket yaşanmadı.

  • S&P 500’de 4.225 seviyesi üstü bir kapanış, endekste alımların daha da artmasına neden olabilir.

 

Dün endekste en iyi sektör performansı “zorunlu olmayan tüketici ürünlerinden” geldi. S&P 500’de 4.225 direncinin üstü bir kapanışta bu sektörün 50% ağırlığını oluşturan Tesla ve Amazon’da alımların devamı beklenebilir. Tesla’da sırasıyla $794 ve $869 dirençlerini takip ediyorum.

 

ABD şirketlerinden dolar bazlı negatif açıklamalar artıyor. Dolar endeksinde satışların 101.3 desteğinin kırılması durumunda artmasını bekliyorum. EURUSD’de 1.0820/50 direnç bölgesinin kırılması ile 1.10 rakamı daha çok piyasada konuşulacaktır. Almanya-ABD 2 yıllık getiri farkı EUR lehine hareketine devam ediyor.

 

Dolar endeksi haftalık grafik:

 

Altında 1.870/75 direnç bölgesinin geçilmesini bu aşamada reel getiriler ve byf fon akışları desteklemiyor. Haftalık bazda baktığımızda gümüş byf’lerinde çıkışlar hızlanıyor.

 

Altın ve gümüş haftalık byf değişimleri:

 

Dün özel sektör istihdam verisi beklentilerin altında açıklanırken 20 kişiden az çalışanı olan grubun son üç aydır çalışan çıkardığı görülüyor. Konut sektöründeki yavaşlamayı, detaylarda istihdam tarafı da yavaş yavaş eşlik etmeye başlıyor. Tüketiminde bozulmadığı görüldüğü için bu durum Fed için yumuşak iniş olasılıklarını arttıyor. Dün konuşan iki Fed üyesinin de ağız birliği yaptığı konu önümüzdeki TÜFE verilerinde yavaşlama görme isteği. Bu durum Fed açısından para politikasında 2022 H2’yi belirliyecek. Mayıs ayı TÜFE verisi 10 Haziran’da açıklanacak.

 

Fed’in bilanço azalım sürecinde ilk önemli tarih 15 Haziran. Yaklaşık $14 milyar hazine tahvili itfası var. Not: Bilanço daralması ve SPX üzerine sorular geliyor. Bilanço daralmasının yaşandığı 2016 sonu – 2018 arası SPX’de düşüş olmamıştı. Eğer 10 yıllık getirilerde yukarı yönlü bir sıçrama görmezsek (Göreceğimizi 2022 sonuna kadar zannetmiyorum. Nedenlerini daha önce paylaştım. 10 yıllık nominal getirilerde 3.20/25% 2022 tavanı olduğu söylenebilir) tek başına bilanço daralması yılın geri kalanında S&P 500 için ayı piyasasında derinleşmeye neden olmaz.

 

Petrol fiyatlarının dün 3% eksiden niye artı fiyatlamaya geçtiğini (OPEC üretimini arttırmasına rağmen) podcast’te detaylı bir şekilde paylaştım. Özet olarak;

  • S.Arabistan tarafından Rusya üretimini OPEC tarafına geçme haberi resmi olarak gelmedi. Biden’nın MBS ile yapacağı görüşme bu açıdan önemli olacak.
  • ABD haftalık petrol stokları verisinde dün beklentilerin çok üstünde (nerdeyse 5x) gerileme yaşandı.

 

Bugün Mayıs ayı TDİ verisi öne çıkıyor. Manşet rakamın ISM imalat endeksinde istihdam alt kaleminin daralmaya girmesi, özel sektör istihdam verisinde zayıflık ve TDİ verisinin toplandığı aralıkta haftalık işsizlik başvurularında artış nedenleriyle beklentilerin (320K) çok üstünde geleceğini zannetmiyorum. Piyasalar için en olumlu seneryo şu olur;

  • Artı/pozitif bir manşet rakam (200-300k aralığında)
  • Katılım oranında artış.
  • Ortalama saatlik ücretlerde yıllık artış hızında gerileme.

 

Bu dağılım yumuşak inişi destekler ve “maaş bazlı” enflasyon risklerini azaltır.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.