success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Vadeli kontratlar fon pozisyonları ve değerli metaller haftalık ETF değişimleri

06.06.2022 03:41


Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre 24 - 31 Mayıs haftasında fonlar;

 

Veriler ve yorumlar:

  • Dolar endeksinde net kısa pozisyonlanma 22% artış gösterdi. Net kısa pozisyonlanma 14.7k kontrat ile son 52 haftanın en yüksek net kısa pozisyonlanmasına denk geliyor. Net kısa pozisyonlanma açısından 2017 (22.1k net kısa) ve 2018 (20.4k net kısa) diplerinin üstündeyiz. Yorum: Q2’22 içinde 2022 yılı için dolar endeksinde tavan noktanın (105) görüldüğü görüşümüzü koruyoruz. Teknik olarak 101.7 seviyesinde bulunan 50 g.h.o. ve 101.30 fibo desteği altı kapanışlarda satış baskısının artacağını öngörüyoruz.
  • EURUSD’de uzun pozisyonlar artarken kısalarda kapanma söz konusu. Net kısa pozisyonlanma 43% düşüş göstererek 10.5k kontrat seviyesine geriledi. Net kısa pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanmanın 15%’ine denk geliyor. Yorum: EURUSD’de 1.0820-1.0850 direnç bölgesinin geçilmesi 1.10 söylemlerini piyasada daha çok arttıracaktır. Hem Almanya-ABD 2 yıllık getiri farklı hem de CFTC pozisyon değişimleri yukarı hareketleri destekliyor. Geçen hafta açıklanan oldukça kötü (yüksek) Avrupa enflasyon verileri sonrası gözler Perşembe günü gerçekleşecek AMB toplantısında olacak. Piyasa Temmuz ve Eylül AMB toplantıları için 25’er baz puan artış fiyatlıyor. Avrupa Mayıs ayı PMI verilerinin hala genişleme bölgesinde olduğu da hesaba katıldığında Eylül ayı için 50 baz puan artış risklerinin önümüzdeki günlerde daha çok karşımıza çıkacağı (EUR pozitif) söylenebilir.
  • Japon Yen’inde kayda değer bir net pozisyon eğişimi yok. Net kısa pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanmanın 79%’una denk geliyor. Bu sabah BoJ başkanı Kuroda aşırı gevşek para politikasında devam mesajını yineledi. USDJPY’de 130 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Yorum: Teknik olarak 50 g.h.o. desteğinden Mayıs sonunda güzel bir tepki alımı geldi. AMB’nin sıkılaşma moduna geçmesi ile BoJ aşırı gevşek para politikası uygulayan son majör MB kalmış olacak. Piyasanın gözden kaçırdığı nokta enteresan bir şekilde maaş baskısının Japonya’da görülmeye başlaması (Yıllarca deflasyon ortamında kaldıkları için maaş zammı çok konuşulan bir değişken değildi). Aşırı gevşek para politikası uygulayan son majör MB olması ve maaş bazlı enflasyon risklerinin artması USDJPY’de 130 üstü rakamlardan tekrardan 50 g.h.o. hedeflenerek (127.5) kısa pozisyon açılma düşüncesini destekliyor.
  • Avusturalya dolarında net kısa pozisyonlanma hızlı bir şekilde artamaya devam ediyor. Net kısa pozisyonlanma geçen hafta 48% artış gösterdi.  Yorum: İkinci çeyrekte çoklu varlık performanslarına Cuma günü sonu itibariyle baktığımızda endüstriyel metaller en kötü ikinci sırada (İlk sırada Bitcoin var). Bu durum AUD üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Her ne kadar AUDUSD Mayıs dibinden (0.6830) tepki alımı ile karşılaşıp an itibariyle 0.72 seviyesinde bulunsa da bu hareketin asıl nedeni USD bacağıydı.  AUDUSD 0.7230/60 direnç bölgesinin kısa vade de yukarı kırılma ihtimalini oldukça az görüyoruz.
  • GBP tarafında uzun pozisyon artışı oldukça dikkat çekici. Net uzun pozisyonlanma 11.6k kontrat ile son 52 haftalık en yüksek net uzun pozisyonlanmanın 38%’i. Yorum: GBPUSD 1.2415 üzerinde kaldığı sürece net uzun pozisyonlanmaların artması ile 1.27 seviyesinde buluna 50 g.h.o. direnç seviyesine doğru hareketin devamı beklenebilir.  
  • WTI ve Brent petrol net uzun pozisyonlanmaları sırasıyla 3% ve 4% artış gösterdi.  Bugün paylaştığımız notlarda link petrol tarafına değindiğimiz için burada tekrar etmiyoruz.
  • Haftanın pozisyon değişimi: Doğalgaz Mart sonundan beri ilk defa net uzundan net kısaya geçti. Doğalgaz fiyatları $9 seviyesine kadar yükselmiş olsa da özünde bu pozisyon değişimi tavan seviyelere yakın olduğumuza dair önemli bir sinyal olabilir. $8.30 altı bir kapanışta $7.35 ve $6.50 hedeflenebilir.
  • Buğday net uzun pozisyonlanmada 33% azalış var. Uzun pozisyonlar kapatılırken kısalarda artışlar dikkat çekici. Yorum: Gıda krizinin bu kadar çok konuşulmasına rağmen net uzun pozisyonlanmada düşüşün geçen haftada yaşanması önemli bir ayrıntı. Sezonsallık nedeniyle tarımsallar için aşağı yönlü fiyat baskılarının devamını bekliyoruz. Buğday için $10 desteğini takip ediyoruz. $11-10 bandı hareketinin ne yöne kırılacağına dair hala en büyük yukarı yönlü risk faktörü savaş.
  • Bakır net pozisyonlanması üç hafta önce net kısaya geçtikten sonra bu hafta paylaştığımız raporda net kısada 10% azalış var. Yorum: Çin tarafında atılan adımlar (Yeniden açılmalar) net kısa pozisyonlanmanın daha da derinleşmesini kısa vade de engelliyor. Aktif vade kontratta 446-450 direnç bölgesini takip ediyorum (Mevcut fiyat: 444)

 

 

 

İkinci çeyrek çoklu varlık performansları:

 

 

EURUSD spot (Mum grafik), Almanya-ABD 2 yıllık getiri farkı (Mavi kesik çizgi) ve net pozisyonlanma (Turuncu kesik çizgi):

 

Doğalgaz:

  • Yeşil daire kısa pozisyonların uzunların üstüne çıktığını gösteriyor.

 

Buğday:

 

Altın ve gümüş haftalık byf değişimleri (Çubuk grafik), spot fiyatlar (Mum grafik)  ve toplam seviye (stoklar – Çizgi grafik):

  • Hem altın hem de gümüşte byf’lerde geçen hafta çıkış var. Özellikle gümüşte yaşanan çıkış miktarı dikkat çekici boyutta.

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.