success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_08.06.2022

08.06.2022 11:01


Dün ABD’nin önemli perakendecilerinden Target, üç hafta içinde ikinci defa karlılık uyarısında bulundu. Yüksek stok seviyesi ve tüketicilerin enflasyon nedeniyle daha temkinli olması aşağı revizyonun ana sebepleri (Resmi verilerde tüketici harcamaları hala iyi gidiyor. Tüketici güveninde ki gerileme bazlı bir güncelleme). Bu durum ilk olarak üç hafta önce yaşandığında (Target’ın ilk karlılık uyarısı) perakendecilerden başlayıp endeks geneline yayılan bir satış baskısı ile karşılaşmıştık. Karlılık risklerinin arttığı piyasada çok konuşulmuştu. Ancak, dün yaşanan fiyatlama hiç öyle olmadı. S&P 500 seansı 1% ekside açtıktan sonra yaklaşık olarak 1% artı sonlandırdı. Vix endeksi 24 seviyesinin altında kapattı (Target’ın ilk uyarısı sonrası 30’ların üzerine çıkmıştı).

 

Target’ın yaptığı ikinci uyarı piyasada karlılık risklerini bu sefer arttırmadı (En azından genele yayılmadı). Dün yapılan fiyatlamada;

  • Perakendecilerde bulunan stokların “ıskonto” ile satılacağı beklentisi “ürün bazlı enflasyon risklerinin” gerileyeceği düşüncesini.
  • Cuma günü açıklanacak Mayıs ayı TÜFE verisinde kötü bir tablo ile (Çekirdeğin 5.9% yıllık artışın üzerinde olması kötü olur) karşılaşılmazsa Fed’in daha çok şahinleşmeyeceği (Eylül ayında 50 baz puan artış yerine 25 daha gerçekçi olur)
  • ABD-Çin gümrük vergileri azalımını destekliyeceği (Trump zamanında hayata geçirilen gümrük vergileri)

 

Şeklinde olduğu söylenebilir. S&P 500’de sırasıyla 4.178 ve 4.235 direnç seviyelerini takip ediyoruz.

 

S&P 500’de mevcut durumda genele yayılan bir karlılık probleminin olmadığına dair (Riskler artıyor olsa da) grafiği aşağıda gösteriyorum.

 

Beyaz çizgi S&P 500 hisse başı kar beklentileri (12 aylık) ve sarı çizgi spot endeks:

 

Target’ın stok seviyesi değişimi:

  • 2022’de yeniden açılmalar öncesi stokları baya arttırdı. Tüketicilerin ürünlerden daha çok hizmetler tarafına bu sene yönelmesi ve artan enflasyon bu stokların eritilmesi için “ıskonto” yapılması gerektiğine işaret.

 

Çin tarafında regülatörler 60 yeni oyunun lisansını onayladı. Bu durum Çin teknoloji hisselerine oldukça iyi yansıyor. Hang Seng teknoloji endeksi 2021 Mart ayından beri ilk defa 100 g.h.o. üstünde. Alibaba’da Asya seansında 10% primli.

 

Hang Seng teknoloji endeksi günlük grafik:

 

Biden yönetimi nükleer enerji tarafında politik adımlar atıyor. $4.3 milyarlık bir paketin kongreye sunulması bekleniyor. Dün uranyum byf’si 6% primle işlem gününü sonlandırdı. $23.65 üstü bir kapanışta $27-28 bölgesine doğru hareketin devamını teknik olarak destekler.

 

Uranyum byf (URA) günlük grafik:

 

Dün ABD ticaret açığı Nisan ayı için $87 milyar açıklandı. İthalat kısmında Mart ayına göre iyi bir gerileme var. Bu durum;

  • İkinci çeyrek büyüme verisi adına olumlu (İlk çeyrek büyümesi ticaret dengesi nedeniyle kötü gelmişti).
  • Biden yönetiminin Çin gümrük vergilerinin azalımı için elini güçlendiriyor.

 

Dünya Bankası dün açıkladığı büyüme raporunda ABD’nin bu sene 2.5% büyümesini bekliyor. OECD raporu bugün yayınlanacak.  

 

ABD 10 yıllık getirileri 3% seviyesinde. 2.77% veya 3.20% hareketi Cuma günü açıklanacak TÜFE verisi sonrası daha netleşecek. Dolar endeksinde dün hafif kazanımlar oldu. Yarın AMB faiz kararı toplantısında ekonomik projeksiyonları önemle takip edilecek. EURUSD’de 1.0730 üstüne tekrardan çıkış ve 1.0820/50 direnç bölgesinin test edilebilmesi için büyümede beklentilerden az bir aşağı revizyon lazım (Bu durum yılın ikinci yarısı daha şahin bir AMB’yi karşımıza çıkarır)

 

Altın ve gümüş byf’lerine baktığımızda dün gene gümüşten dikkat çekici boyutta çıkış olduğu görülüyor. Altın fiyatlarında 1.870/75 direnç bölgesi geçilemediği sürece aşağı yönlü riskler devam ediyor.

 

Altın ve gümüş byf değişimleri günlük grafik:

Petrol tarafında bugün ABD stok verileri takip edilecek. Dün açıklanan API rakamlarında hem ham petrol hem de petrol ürünleri stokları artış gösterdi. Benzin fiyatları ABD’de rekor tazeledi. Biden yönetimi üzerinde baskılar artıyor. OPEC üretimine dair ABD’nin önümüzdeki haftalarda daha agresif olacağı söylenebilir.

 

Bitcoin tekrardan 30k üstünde. Fidelity ve Charles Shwab kripto piyasasına dair işlem platformu üzerinde çalışıyorlar. Kurumsal ilgiyi arttırabilecek bir gelişme. BTC’de 33.5k üstü rakamlara çıkarsak global risk iştahı açısından olumlu olur.

 

Son olarak USDTRY’de 1, 3 ve 6 aylık opsiyon piyasalarından alınan volatilte grafiklerini paylaşıyorum.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.