AMB öncesi, Japonya 10 yıllıkları ve Roku
08.06.2022 05:31
AMB öncesi:
Yarın AMB faiz kararını açıklayacak. 48 ekonomistin tahminlerine baktığımızda sadece biri 25 baz puan artış bekliyor (Diğerleri değişim beklemiyor). Yarın için faiz kararından çok ekonomik beklentiler ve Temmuz ayına dair vereceği sinyaller önemli olacak (Parasal genişlemenin bitirilmesi zaten cepte olduğu için bahsetmiyorum). Mart ayında paylaştığı ekonomik beklentiler;
Savaş sonrası Nisan ayında paylaştığı senaryo analizlerinde büyüme ve enflasyon beklentilerini iki ayrı noktadan (kötü ve daha kötü) olarak paylaştı.
Savaş sonrası senaryo analizi:
Yarın paylaşacağı yeni projeksiyonlarda büyüme ve enflasyon tahminleri oldukça önemli olacak. 2022 için kötü senaryoda 2.5% büyüme ve daha kötü senaryoda 2.3% büyüme Nisan ayındaki senaryo analizinde öngörmüştü. Daha kötü senaryonun dayanak noktası Rusya’ya enerji yaptırımlarıydı. Bu konuda resmi bir karar en azından petrol/doğalgaz alımlarına dair piyasaya duyurulmadı (Anlaşıldığına dair haberler çıktı ama altıncı paket resmi olarak açıklanmadı). Dolayısıyla 2022 büyümesi için 2.5% beklentisine doğru aşağı bir revizyonun mantıklı bir beklenti olduğu söylenebilir (PMI verilerinin de Mayıs ayında genişleme bölgesinde olmaya devam ettiği düşüncesi altında).
Dünya Bankası ve OECD’nin bu hafta açıkladıkları ekonomik beklentilerde Avrupa Bölgesi büyümesi 2022 yılı için;
Büyüme kısmı Temmuz ayında 50 baz puanlık bir artış gerçekleştirip politika faizini eksi bölgeden çıkarma konusunda ana değişken olacak. Enflasyon tarafının oldukça yüksek olduğu zaten biliniyor (Birlik kurulduğundan beri tarihi rekorlarda). Daha da önemlisi AMB başkanı Nisan ayında uzun vadeli enflasyon beklentilerindeki bozulmadan da rahatsız olduklarını belirtmişti. Kısaca, eğer büyüme kısmı izin verirse politika faizini en kısa sürede eksi bölgeden çıkarmak en mantıklı seçim olacaktır.
Faiz artışına dair piyasa fiyatlamalarına baktığımızda Temmuz ayı için 25 baz puan artış fiyatlanmış durumda. Dolayısıyla eğer basın toplantısında 50 baz puana dair bir sinyal alırsak bu durum daha fiyatlanmadığı için EUR üzerinde etkisi kayda değer şekilde olumlu yönde olacak (Eğer büyüme beklentilerinde 2.5%’dan daha aşağı bir revizyon olur ve 50 baz puan sinyali gelmezse 25 baz puan fiyatlandığı için aşağı yönlü riskler daha az olacaktır)
Nisan ayı toplantısı sonrası EURUSD haftayı 1.0750’den sonlandırmıştı. Mevcutta bu seviyelerdeyiz. Almanya-ABD iki yıllık tahvilleri getiri farkına baktığımızda ise yaklaşık 40 baz puan EUR lehine bir hareket var (Fed’in sıkılaşmasının önceden fiyatlandığı ama AMB’da fiyatlamanın devam ettiği nedeniyle). Opsiyon piyasalarına da baktığımızda 3 ay vadeli alım-satım kontratları arasındaki farklar Nisan ayı ile paralel. Özetle, yarın açıklanacak kararlar öncesi Nisan ayı ile karşılaştırma yaptığımızda;
Temmuz ayına dair 50 baz puan sinyali 1.0820/50 direnç bölgesinin test edilmesine neden olur (Kırma ihtimali de güçlü). Diğer türlü Temmuz ayında 25 baz puan artış fiyatlaması zaten yapıldığı için aşağı yönlü hareketler daha sınırlı kalır 1.07 ve 1.0630 destekleri sırasıyla öne çıkar.
Japonya 10 yıllıkları:
Asya seansında en son (ve tarihte ilk defa gerçekleşen) 27 Aralıkta yaşanan BoJ dışında 10 yıllık tahvillerde “piyasada işlem olmaması” bugün ikinci defa yaşandı. Verim eğrisi kontrolünde BoJ 10 yıllık tahvilin getiri bandını 0.0% – 0.25% bandında tutuyor. Bugün toplamda $703 milyonluk işlemin hepsi piyasanın BoJ’a satış yapmasıyla gerçekleşti. Bu durumun anlamı şu;
USDJPY’nin ABD-Japonya 10 yıllık getiri farkıyla nasıl bir paralellikte hareket ettiğini aşağıdaki grafikten görebilirsiniz. USDJPY’de 135 direnç seviyesine de yaklaştık. Verim eğrisi kontrolüne piyasadan bu sabah gelen bu sinyal BoJ’un 17 Haziran tarihinde gerçekleştireceği toplantısında oldukça önemli rol oynayacak. Tarihsel olarak BoJ sıkılaşma döngülerinde Fed’i takip eder. Fed’i takip etmediği tek dönemde (1980’ler) Nikkei 225 endeksinde “balon” oluşmuştu. Bu balonun patlaması Japonya’yı deflasyon döngüsüne soktu. BoJ ikinci defa aynı hatayı yapmak istemeyecektir.
ABD-Japonya 10 yıllık getiri farkı ve USDJPY spot fiyatı grafiği:
Roku:
Bu haberin gerçeğe dönüp dönmeyeceğini zaman gösterecek ancak teknoloji hisselerinde 2022 yılında yaşanan aşırı satış baskısı bu tarz şirket birleşmeleri/devralmalarını önümüzdeki aylarda daha çok gündeme getirecektir.
Roku hissesi bugün 50 g.h.o. üstünde ($102) bir kapanış yaparsa (2021 Kasım ayından beri altında) ilk olarak $120 seviyesindeki 100 g.h.o. hedef olarak takip edilebilir.
Roku günlük grafik:
Uraz Çay |
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.