success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_09.06.2022

09.06.2022 10:56


Doğalgaz tarafından başlamak yararlı olacaktır. Dün ABD’de LNG ihracatı için oldukça önemli bir tesisin (ABD LNG ihracatının 20%’sinin gerçekleştiği) yangın sebebiyle yaklaşık üç hafta kapalı kalacağı piyasada en çok öne çıkan haber oldu (Daha hızlı bir açılma olabilir). Bu tesis bazlı haber sebebiyle ABD doğalgaz kontratı 7% düşüş gösterdi (ABD iç pazarında doğalgaz miktarı artacağı için). Diğer taraftan bu durum Avrupa doğalgaz fiyatları açısında kısa vade de yukarı yönlü riskleri arttırıyor.

 

  • Avrupa-ABD doğalgaz fiyatı makası önümüzdeki günlerde daha çok açılabilir. Ancak, savaş sonrası makasta yaşanan tarihi yüksek seviyelerin hala çok altındayız. Avrupa tarafından da Rusya’ya karşı yeni bir enerji yaptırımı resmi olarak daha açıklanmadı.

 

Avrupa-ABD doğalgaz makası (İki kontrat arasında ölçüm birimi farklılığı olduğu için rakama değil grafiğin gidişat yönüne odaklanın)

 

Bu hafta Pazartesi paylaştığımız raporda (Link ) doğalgaz kontratlarında “net uzundan, net kısaya” geçiş olduğunu belirtmiştik. Bu durumun ABD doğalgaz kontratlarında aşağı yönlü fiyat riskleri oluşturduğuna değinmiştik. Teknik açıdan $8.22 altı kapanış fiyatlamada 50 g.h.o. desteğini ($7.56) öne çıkaracaktır.

 

ABD doğalgaz kontratı günlük grafik:

 

Petrol fiyatları yüksek seyrine devam ediyor. Yakından takip edilen resmi kuruluşlar tarafından global büyüme beklentileri aşağı çekilirken (Bu hafta Dünya Bankası ve OECD revizyonlarını aldık) arz yönlü problemler nedeniyle artan yukarı yönlü fiyat risklerine bir noktada OPEC üretim artışı müdahalesi gelmesi gerekiyor (Diğer türlü azalan global talep nedeniyle OPEC üreticilerinin toplam ciro /bütçe beklentileri hasar görecek. Fiyatlar yüksek kalsa da). Biden-MBS görüşmesi (Daha tarihi net değil. Yaz aylarında gerçekleşecek) bu açıdan oldukça önemli. ABD benzin fiyatları rekor üzerine rekor tazeliyor. Diğer taraftan, ABD ara seçimleri (Kasım 2022) için kampanya çalışmaları bu hafta başlıyor.

 

Dün ABD ham petrol stokları azalış beklentisine rağmen artış gösterse de benzin stoklarında düşüşün devam etmesi hem WTI hem de Brent’i $120 üzerinde fiyatlamaların devamına neden oluyor.

 

Ham petrolden işlenmiş petrole geçişi gösteren “crack spread” yükselmeye devam ediyor. Bu durum enerji sektörü hisselerine olumlu yansıyor. Dün S&P 500 1.08% düşerken tek artı kapanış yapan sektör enerji oldu.

 

NYMEX 3-2-1 crack spread endeksi (Bu ne kadar yükselirse enerji şirketleri karlılığı o kadar olumlu etkileniyor):

 

S&P 500’de 4.075 desteğini ve sırasıyla 4.178/4.225 dirençlerini takip etmeye devam ediyorum. Yönü yarın açıklanacak Mayıs ayı Tüfe verisi belirleyecek. Dün Atlanta Fed ABD Q2’22 büyümesini 0.8%’e revize etti (Düşürdü). Atlanta Fed’in aşağı revizyonu net negatif değil (Yumuşak iniş için gerekli bir durum). Mortgage başvuruları da son 22 yılın en düşük seviyesinde açıklandı (ABD konut sektörü aşırı sıcak durumdan soğumaya geçişe devam ediyor). Vix endeksi 24 seviyesinin altında kapanış yaptı. Oynaklığın düşüyor olması olumlu.

 

Yellen ABD-Çin gümrük vergilerine dair dün azalım yönlü sinyaller verdi. MSCI Çin byf’sine bu hafta “günlük bazda son 10 yılın en büyük” girişi yaşandı.

 

MSCI Çin byf  günlük fon akışı:

 

Bugün AMB faiz kararı öne çıkıyor. Dün paylaştığımız raporda detayları bulabilirsiniz (Link ). Ek olarak belirtmek istediğim durum QE’yi Temmuz ayında sonlandırması ile Avrupa tarafında yatırım yapılabilir tahviller için önemli bir alıcı (AMB) piyasadan çekilmiş olacak. Bloomberg Avrupa yatırım yapılabilir tahviller endeksinde tepe noktaya (2020 sonu) göre 14%’lük satış dikkat çekici boyutta. Satışların daha da derinleşip derinleşmeyeceği AMB’nin yılın ikinci yarısında ne kadar daha şahinleşeceğine bağlı.

 

Avrupa yatırım yapılabilir tahviller endeksi:

 

Enflasyon tarafında Citi sürpriz endekslerine baktığımızda Avrupa tarafı “yukarı yönlü” en çok sürprizi yapan bölge. Büyüme projeksiyonları bu açıdan önemli. Eğer fırsatını yakalarsa AMB politika faizinde negatif bölgeden olabildiğince hızlı çıkmak isteyecektir. Bu durumda Temmuz ayı için 50 baz puan artış olasılıklarını yükselitir. Dün Avrupa Q1’22 büyümesinin yukarı revize edilmesi ve Almanya endüstriyel üretimin tekrardan artıya geçmesi bu düşünceyi destekliyor.

 

Citi enflasyon sürpriz endeksleri:

 

Altın ve gümüş byf’lerine baktığımızda gümüşten dün de sağlam bir çıkış yaşandı. Değerli metallerde yukarı yönlü hareketi byf değişimleri sınırlıyor.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.