success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_13.06.2022

13.06.2022 11:01


Cuma günü açıklanan ABD Mayıs ayı enflasyon verisinde (Detaylar: Link ) Fed’in istediği “yükseliş hızında düşüşe dair net kanıtların”  olmaması sebebiyle faiz artışı olasılıklarında 2022’nin ikinci yarısında yükseliş söz konusu. Veri öncesi 2.7% olan Aralık ayı politika faizi beklentisi bu sabah itibariyle 3.35%. Bunun anlamı;

  • Piyasa 2022’nin geri kalan bütün toplantılarında Fed’den 50’şer baz puan artış bekliyor.
  • Çarşamba günü Fed toplantısı sonrası (Basın toplantısından bavlıyarak) 75 baz puan tartışmaları da artacaktır.
  • Mevcutta Çarşamba gününe kadar Fed üyelerinin açıklama yapma yasağı olması ve piyasanın Haziran ayında 75 baz puan artış için 25% olasılık vermesi böyle bir hamleyi bir sürpriz olarak değerlendirilmesine neden olur (Fed bunu yapmak istemez. Ancak, eğer isterse Temmuz için 75 baz puan sinyali verebilir). Ancak 50 baz puanlık artış kararına 75 isteyerek itiraz eden üyeler olabilir (Karar ortak çıkmayabilir)

 

Tüfe verisi sonrası “riskli varlıkları sat, güvenli limanları al” işlemleri daha da çok arttı. Veri sonrası piyasa fiyatlamalarında üç düşünce ciddi bir şekilde negatif anlamda test ediliyor;

  • Enflasyonda tavan görüldü (Görülmediği tartışılıyor)
  • Fed daha da şahin olmaz (Fiyatlamalar olacağı yönde)
  • Resesyon riskleri azalıyor (2023 resesyon olasılıkları artıyor)

 

Önümüzdeki enflasyon verilerinde “düşüş hızında yavaşlamada net bir kanıt” alınana kadar Fed’in yumuşak inişi başarma işi de Cuma günkü veri sonrası ciddi oranda zorlaştı.

 

Fed faiz artışı olasılıkları:

 

Fed’in daha sıkı bir faiz artışı sürecine girme beklentilerinde artış;

  • ABD tahvil getirilerini yükseltirken (2 yıllıklar 2008’den beri en yüksek seviyeye yükseldi. 10 yıllıklar 3.20/25% direnç bölgesine doğru ilerliyor.
  • Dolar endeksini yükseltiyor. Bu sabah itibariyle 104.6 seviyesinde. Mayıs ayında gördüğü 2022 zirvesinin (105) üstüne çıkma olasılıkları Cuma günü açıklanan Tüfe verisi sonrası (ve Haziran ayı M.Ü. güven endeksinde tarihi düşük seviyeyi tüketici enflasyon beklentilerindeki yükseliş ile) arttı.

 

Dolar endeksi haftalık grafik:

  • 105 seviyesinin üstüne çıkış yeni bir yükseliş trendi kanalına girişe (oluşmasına) neden olabilir.

 

Her ne kadar 10 yıllık reel getiriler yükseliyor da olsa 2023 resesyon risklerinin artıyor olması;

  • Altın tarafına alım getirirken.
  • Bitcoin tarafına satış getiriyor.

 

Altın için 1.870/75 direnç bölgesinin geçilmesi kademeli olarak 1.920 seviyesine kadar yükselişe neden olur.

 

Altın günlük grafik:

 

Altın üreticileri de bu durumdan kısa vade de pozitif etkilenecektir.

 

Altın üreticileri günlük grafik:

 

Global borsa endekslerinde sert satışlar devam ediyor. Riskten kaçış fiyatlamalarında dolar endeksinin de güçleniyor olması “gelişmekte olan piyasalar” için olumsuz fiyatlamalara önümüzdeki günlerde daha çok karşımıza çıkaracaktır.

 

S&P 500 için de Mayıs ayı dibi olan 3.810 desteğini takip ediyoruz. Resmi olarak ayı piyasasında kapanış ve bu desteğin kırılması 3.505 desteğine kadar geri çekilmeye neden olabilir.

  • Çarşamba günü Fed karalarına kadar S&P 500 için “resmi olarak ayı piyasasında kapandı” haberinin gerçekleşeceği ve medyada ağırlık bulacağı söylenebilir.

 

S&P 500 günlük grafik:

  • Bu sene savaş/enflasyon/faiz artışı beklentileri nedeniyle yaşanılan satışlara “kar beklentilerinde düşüşler” genel olarak takip etmemişti (Bu nedenle değerleme çarpanları gerilemişti). Orta vadeli düşüncede Q2’22 için açıklanacak bilançolar sonrası kar beklentilerinde nasıl bir revizyon yapılacağı yakından takip edilecek.

 

 

ABD tarafında benzin fiyatları $5’ın üstüne çıktı. Biden yönetimi OPEC üzerinde daha fazla baskı kurmak isteyecektir. Diğer tarftan Macron Fransa ara seçimlerinde parlamento üstünlüğünü kaybetme riski taşıyor. Yaşam maliyetlerinin savaş nedeniyle artması Rusya’ya karşı “yeni yaptırım” paketlerinin gerçekleşme olasılığını azaltıyor. Petrol fiyatları açısından;

  • ABD benzin fiyatlarının $5’ı aşması ile politik tarafta hızlı bir çözüm bulma arayışı.
  • Macron’un güç kaybı nedeniyle yeni bir yaptırım paketinin gerçekleşmesinde olasılıkların azalması.
  • 2023 resesyon risklerinin artması ile global talebe dair beklentilerin azalması.
  • Çin’de vaka sayılarının artması ile yeniden açılmalardan hızlı bir şekilde “0 kovid politikası risklerinin” tekrardan gündeme gelmesi

 

Aşağı yönlü riskleri arttırıyor. WTI petrolde 112-114 destek bölgesi kısa vade de öne çıkıyor.

 

Bu hafta Fed (Çarşamba), BoE (Perşembe) ve BoJ (Cuma) para politikası kararları yakından takip edilecek. Çin tarafında da perakende satışlar, endüstriyel üretim ve sabit yatırımlar verileri Çarşamba günü takip edilecek.

 

Bugün ve yarın: Riskli varlıkları sat, dolar/altın al işlemleri devam edecektir. ABD tahvil getirileri de yükselişini sürdürecektir.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.