success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Altın/Petrol, endüstriyel metaller ve fon pozisyonları

13.06.2022 04:22


ABD verim eğrisinde tarihsel olarak en iyi resesyon indikatörü (Sinyali) olarak bilinen 2-10 yıllık getiri makası bugün Nisan ayından beri ilk defa tekrardan eksi bölgeye geçerek 2023 resesyon olasılıklarının arttığını teyit etti (An itibariyle +4.6 bps olsa da).  Bu konu Çarşamba günü Fed’in paylaşacağı ekonomik beklentilerde de öne çıkacaktır (Toplantıya dair beklentilerimizi yarın paylaşacağız). “Tüketim bazlı” ve “HH/Şirket bilanço yapılarının 2008’e göre oldukça güçlü olması” nedenleriyle 2022 ve 2023 büyümelerinde çok kötü bir aşağı revizyon görmeyebiliriz (AMB’nin geçen hafta yaptığı OECD/Dünya Bankası beklentilerinde iyi bir 2022 büyüme beklentisini tüketim bazlı sunması gibi). Ancak, MÜ tüketici güveninin oldukça kötü gelmesi (tarihi düşük seviye) ve enflasyon tarafında büyüme hızında düşüşe dair “net bir kanıt” görülmemesi nedeniyle piyasa 2023 resesyon olasılıklarını yükseltmeye devam edecektir.

 

2-10 yıllık makasın bugün tekrardan eksi bölgeye geçmesi riskten kaçış fiyatlamalarını arttıracak bir gelişme.

 

2-10 yıllık makas aylık grafik:

 

Altın/Petrol oranı:

 

2023 resesyon olasılıklarının artması (Mayıs ayı TÜFE verisi sonrası Fed’in enflasyonu dizginlemek için faiz artışlarını arttırarak daha çok büyümeden feragat etmesi çerçevesi altında) altın/petrol oranında da yükselişlere neden olabilir.

  • Riskten kaçış ve resesyon olasılıkları altına olumlu yansıması beklenirken
  • Büyüme tarafında olumsuz beklentiler petrolü olumsuz etkiler

 

Altın/Petrol oranına geçmiş resesyonlarda baktığımızda ciddi yükselişler görüyoruz. Mevcut durumda oran 2014 yılından beri en düşük seviyede. 2023’te resesyon olmasa bile bu olasılıkların artması altın/petrol oranını yükseltir.

 

Altın/Petrol oranı aylık grafik:

 

Hisse bazlı hareket etmek isteyenler altın üreticileri (madencileri) tarafında;

  • Long: Newmont (NEM US), Barrick Gold (ABX CN) ve Franco-Nevada (FNV CN)

Petrol üreticileri (Rafineriler) tarafında;

  • Short: Exxon Mobil (XOM US), Chevron (CVX US) ve EOG Resources (EOG US)

İnceleyebilirler.  Not: Altın/Petrol makasının yükselişini beklediğimiz için hisse trade’i seçilirse çift bacak açılmalı (Örneğin: Long NEM US & short XOM US gibi)

 

Endüstriyel metaller:

 

Büyümeye dair risklerin artması endüstriyel metalleri de olumsuz etkiliyor. Bloomberg endüstriyel metaller endeksi geçen hafta TÜFE verisi sonrası 2020 Mart ayından beri devam eden yükseliş trendinin altında kapattıktan sonra bu hafta başında da 50 haftalık ortalamanın altındayız. Çarşamba günü Çin verileri (Endüstriyel üretim Mayıs ayı beklentisi yıllık 1% düşüş) beklentilerden kötü açıklanırsa satış baskısı bu tarafta daha da çok artabilir. 100 haftalık ortalamaya kadar geri çekilme yaşanabilir (Mevcut seviyelerden yaklaşık 10% daha satış gelmesi).

 

Bu durum demir-çelik sektörüne de olumsuz bir şekilde yansıyor. Endüstriyel metaller endeksine 100 haftalık ortalamaya doğru satışların devamı bu sektördeki satış baskılarını da arttırır.

 

Bloomberg endüstriyel metaller endeksi haftalık grafik:

 

Normal şartlarda vadeli piyasalarda fon pozisyonları raporunu ayrı bir şekilde paylaşıyoruz ancak Cuma günü piyasalar TÜFE verisi sonrası risk off fiyatlamaları arttırdığı için bu hafta bu paylaşımın içinde birkaç ana noktaya değineceğiz. Gelecek hafta da aynı yönetimi izleyebiliriz çünkü bu hafta Çarşamba günü Fed kararlarını alacağız.

 

Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre 31 Mayıs – 7 Haziran haftasında fonlar;

  • Altın için uzun pozisyonlar artarken kısalar azalmış. Gümüş net uzun pozisyonlanma iki katından fazla artmış.
  • WTI petrol için uzunlarda az bir miktar da olsa kapanma yaşanırken kısalarda daha da az olsa da artış var.
  • Tarımsallarda (Buğday, mısır ve soya fasulyesi) uzun bacaklar azalmaya devam ediyor. Net uzun pozisyonlanmalar azalıyor.
  • FX tarafına değinmiyoruz çünkü gelecek hafta dolar lehine oldukça yüklü pozisyonlanma artışı göreceğiz.

 

 

Değerli metaller byf’lerine baktığımızda geçen hafta az bir miktarda olsa altın tarafına giriş söz konusu. Bu hafta byf’lere girişin devam etmesi altın/petrol makası düşüncemizi destekleyecek bir gelişme olacaktır. Diğer taraftan gümüşte geçen hafta 2021Mart ayından beri en yüksek çıkış gerçekleşti.

  • Byf’lerdeki değişim altın/gümüş oranında yükselişin devam edeceğine dair bir işaret olabilir. 12 Mayısta gördüğü 88.5 seviyesi yükselişte takip edilebilir.

 

Altın ve gümüş haftalık byf değişimleri (Çubuk grafik), spot fiyatlar (Mum grafik)  ve toplam seviye (stoklar – Çizgi grafik):

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.