success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_15.06.2022

15.06.2022 11:14


ABD verim eğrisi artan Fed faiz artışı olasılıkları ile yükselmeye devam ediyor. Hem nominal hem de reel getirilerin yükseliyor olması riskli varlıklardan dün kaçışın devam etmesine ve dolara geçişi desteklemesine neden oldu. ABD Mayıs ayı TÜFE verisi sonrası faiz artışı olasılıklarında yaşanan yükselişin boyutu aşağıdaki kombinasyondan net bir şekilde anlaşılıyor;

  • TÜFE verisi öncesi Haziran ve Temmuz 75 baz puan artış ve Eylül 50 baz puan artış olasılığı <1%
  • Tüfe verisi sonrası Haziran ve Temmuz 75 baz puan artış ve Eylül 50 baz puan artış olasılığı >95%

 

Bugün Fed toplantısı öncesi AMB acil toplantı kararı aldı. Acil toplantı kararı alınma nedeni “piyasa koşullarının tartışılması”. Link TSİ 12:00’de toplantı başlayacak. Fiyatlamalarda ilk tepki Avrupa borsaları pozitif. Ülkeler arası getiri farklarının kapatılmasına dair bir mekanizma açıklanma beklentisi olumlu karşılandı. Ancak, Fed öncesi AMB’den sürpriz bir faiz artışı kararı alırsak hisse fiyatlamalarında çok hızlı terse dönüş olur. EUR’da Fed kararlarına kadar güçlü seyrini korur.

 

Fed’e dair belirsizliklerin yüksek olması nedenleri;

  • Faiz artışı miktarı (Biz 75 bekliyoruz. Ancak AMB bugün sürpriz bir faiz artışı yaparsa Fed daha da şahin bir karar verebilir)
  • Kararın bir bütün halinde mi, yoksa itirazlı bir şekilde mi alınacağı (Eğer 50 yaparsa itirazlar karar metninde belirtilecektir)
  • Ekonomik projeksiyonlarında nasıl değişiklikler yapacağı (2022 büyüme beklentilerinde çok fazla aşağı revizyon olmasa bile 2023 önemli olarak. 2023 resesyon risklerinin arttığına dair başka bir sinyal olarak değerlendirilir. Enflasyon tarafında yukarı yönlü artışlar zaten cepte)
  • Nokta grafikte 2022 için politika faizi öngörüsü. Daha da önemlisi uzun vadeli faiz oranı (Terminal rate) beklentisi (2.4%’den yukarı revizyon yapılırsa şahin bir değişiklik olur)
  • Basın toplantısında yumuşak inişe dair Powell’ın görüşleri ve üyelerin resesyonu tartışıp tartışmadığı
  • Konut sektöründeki yavaşlamaya dair yorumlar (30 yıllık mortgage oranı 6%), maaş bazlı enflasyon riskleri (İstihdam piyasası) ve benzin fiyatları ($5’ın üstüne çıktı) değerlendirmesi

 

Volatilteyi yüksek tutuyor. Eğer XYZ nedenden ötürü bugün S&P 500 güçlü bir kapanış yaparsa yarın Apple, Amazon, Microsoft, Tesla ve Google gibi isimlerde kısa vadeli 5-8% gibi bir tepki yükselişi yaşanabilir. Ancak alımların kalıcı olması için “enflasyon veri setlerinde düşüş hızının net kanıtı alınmalı”. Kısaca bugün aşağı yönlü riskler fazla ancak bir nedenden ötürü (Örneğin hala resesyon risklerinin gerçekçi bulunmaması gibi. Ya da 50 baz puan artış gibi) artı bir kapanış olursa tepki alımları kısa vadeli devam eder.

 

Avrupa-ABD doğalgaz fiyat makası açılmaya devam ediyor. ABD’den Avrupa’ya yapılan doğalgaz ihracatı tesis arızası nedeniyle düşüyor. Tam kapasitenin 3 ay sonrasında ulaşılabileceği belirtiliyor.

İngiltere ekonomik verilerinin kötüleşmeye devam etmesi GBPUSD üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Bu hafta BoE’den 25 baz puan artış beklense de geleceğe yönelik beklentiler ABD tarafında çok daha şahin.

OPEC aylık raporunda 2022 ikinci yarısında talep tarafında ciddi bir azalış beklemezken 2023 için talep yönlü risklerin arttığına vurgu yapıyor.  Petrol fiyatlarında önümüzdeki dönemde aşağı yönlü riskleri arttırabilecek bir gelişme.

Çin Mayıs ayı ekonomik verileri (Perakende satışlar, endüstriyel üretim ve sabit yatırımlar) beklenti üstü geldi. Endüstriyel metallere bu durum bugün olumlu yansıyor.

 

Altın tarafında tekrardan 1.840 üstüne çıkış sırasıyla 1.870/75 ve 1.920 direnç seviyelerini öne çıkarır. Aşağı tarafta 1.790 destek olarak takip edilebilir. Goldman’nın 6 ay sonrası için hedef fiyatı 2.300

 

Bugün Fed öncesi ABD Mayıs ayı perakende satışlar verisini alacağız. Tüketici güveninde enflasyon ve benzin fiyatları nedeniyle yaşanan sert gerilemenin “gerçek harcamalara” nasıl yansıdığı takip edilecek. Beklenti 0.1% artış. Sürpriz bir negatif veri ile Fed öncesi karşılaşabiliriz.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.