success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

FED sonrası_16.06.2022

16.06.2022 11:02


Dün Avrupa MB’sinin acil toplantısına dair yorumlarımız podcast’te mevcut. Özetle, heyecan yapmaya değmeyecek bir toplantı sonrası metin var. Piyasalar için etkisi ise AMB’nin ülkeler arası tahvil getirileri ayrışmasını kontrol altında tutacak yeni mekanizma “resmi olarak” açıklanıncaya kadar İtalya-Almanya 10 yıllık getiriler yeni bir 2022 zirvesi yapmakta zorlanacağı şeklinde olur (AMB pandemi döneminde oluşturduğu tahvil portföyünü kullanarak kontrolü sağlayacak). Dolayısıyla getiri makasında olası yükselişlerin (Mevcutta 220 baz puan) kalıcılığı sorgulanacaktır. 200 baz puan hedefli kısa vadeli işlemler (İtalya al, Almanya sat) AMB “acil toplantı kararı” sonrası “resmi mekanizma” açıklanıncaya kadar Avrupa tahvil piyasasında öne çıkabilir.

İtalya-Almanya 10 yıllık getiri makası günlük grafik:

 

Fed tarafında ise düne dair özet şu: “Kararlar ve projeksiyonlar şahin. Ancak, basın toplantısı güvercin”. Açıklanacak enflasyon beklentilerinde enflasyon hızında düşüşe dair “net bir kanıt” alınmadığı sürece riskli varlıklara gelen alımları “tepki alımı olarak değerlendirip” pozisyonlanma vadesini kısa ve kar hedeflerini yakın tutmak en mantıklı strateji olur.

 

Fed karaları:

  • 75 baz puan artış gerçekleşti.
  • Tek sayfalık karar metninde yapılan değişiklikler “enflasyonu” kontrol altına almak için istihdam piyasasında soğumayı öne çıkarıyor.
  • Savaş nedenli enflasyonda yukarı yönlü baskıların olduğu (Emtia ve tedarik zincirleri nedenlerinden ötürü) belirtiliyor.
  • 75 baz puanlık karara tek bir itiraz var (İtiraz eden üye 50 baz puan artış istemiş. İşin ilginç yanı itiraz eden üye şahin biri ve 75 baz puan artış isteğini önceden belirtmişti. Yorum: Kafalar karışık!)
  • Ekonomik projeksiyonlarda 2022 ve 2023 büyüme beklentilerine kayda değer aşağı revizyon yapılmış. Enflasyon öngörülerinde 2022 için ciddi bir yukarı revizyon var. Ancak, 2023 manşet enflasyon verisinde Mart ayı beklentilerine göre aşağı revizyon var. Yorum: Sıkılaşma süreci tam gaz devam edecek demek bu. Ya da savaşa dair önümüzdeki dönemde olumlu gelişmeler olacak bu da emtia fiyatlarını olumlu yönde etkileyecek.
  • Nokta grafikte 2022 politika faizi öngörüsü 3.4%’e çıkarken (Piyasa 3.6% fiyatlıyordu) 2023 için 5 üye 4%’ten fazla bir politika faizi bekliyor. Terminal rate (Natürel oran) 2.4%’de sabit bırakılmış. Demek ki gelecek toplantı ile (Temmuz) natürel oranın üzerinde veya çok yakın bir politika faizine Fed sahip olacak. Yorum: Natürel oranın ne kadar hızlı bir şekilde üstüne çıkılırsa talep tarafını o kadar hızlı daraltır. ABD 30 yıllık mortgage oranlarının 6%’ı geçmesiyle konut sektöründe ciddi bir yavaşlama önümüzdeki aylarda görülecek. Konut sektöründe yavaşlamanın devamı kereste fiyatlarını negatif etkilemeye devam edecektir.

 

Kararlar oldukça şahin.

 

Yeni ekonomik projeksiyonlar:

 

Yeni nokta grafik:

  • Yeşil çizgi Fed üyelerinin politika faizi beklentisi (Meydan) ve kırmızı çizgi Fed kararları öncesi piyasa fiyatlaması. 2023 ve 2024 için Fed üyeleri piyasadan daha şahin.

 

Basın toplantısı:

  • Sıkılaşma döngüsünde resesyona neden olmak istemediklerini belirtti (Ancak, bu durum kendi ellerinde değil. Benzin ve gıda fiyatlarını Fed kontrol edemiyor)
  • Uzun vadeli enflasyon beklentilerini kontrol altında tutmaları ilk öncelikleri. Bunu yapabilmek içinde kısa vade de talep tarafını yavaşlatmaya devam edip aylık enflasyon verilerinde kanıt görmek istiyorlar. Kısaca, enflasyon için istihdam ve büyüme kısa vade de feda edilecek.
  • Gelecek toplantı için 50 ya da 75 baz puan artış yapılabileceğini berlitti. Yorum: Piyasa 75 fiyatlıyordu. 50 olasılığının sunulması basın toplantısında hisse piyasasına alım getirdi (Ancak, S&P 500 3.810’un üzerinde kapanış yapamadı)
  • Yumuşak iniş çok zor ama hala resesyon konuşmak için erken çünkü HH ve şirketler tarafı güçlü. Tüketime dair genel olarak iyi bir görünüm olduğu belirtildi (Diğer taraftan Mayıs ayı perakende satışlar verisi beş ay sonra eksiye geçti)

 

Powell Mayıs ayı toplantısına benzer bir şekilde risk iştahını basın toplantısında toparladı. Ancak, piyasa kalıcı bir toparlanmaya yeni bir enflasyon verisinde kanıt görünceye kadar geçmeyecektir. Kararlar oldukça şahin. Bunun etkisi zaten bu sabah itibariyle vadeli piyasalarda görülüyor (S&P 500 dün aldığının nerdeyse hepsini bu sabah itibariyle geri veriyor). ABD tarafında açıklanacak enflasyon verileri zamanları;

  • 30 Haziran: Mayıs ayı PCE (Kişisel tüketim harcamaları. Fed’in ana enflasyon verisi)
  • 13 Temmuz: Haziran ayı TÜFE verisi

 

Dolayısıyla, hala dolar ve altın pozisyonların bozulmaması önemli. Riskler ve belirsizlikler detaylara bakıldığında çok. Dün petrol fiyatları 3% düşüş gösterdi. Altın/Petrol makasında yükseliş beklentimizi koruyoruz. Bugün Avrupa tarafından bir heyette Ukrayna’ya ziyarete gidiyor.

 

S&P 500’ün 3.810 üzerine çıkma durumunda tepki alımlarının kısa vadeli devamı ile Apple, Amazon ve Tesla tarafında (MSFT ve GOOGL da dahil edilebilir) kısa vadeli (5-8% getiri hedefli) long pozisyonlara bakılabilir. Tepki alımlarının kısa vadeli devam etme durumu 3.810 üstü seviyelerin ABD 10 yıllıklarının 3.30% seviyesi altında kalarak eşlik edilmesiyle sağlanabilir. Dolayısıyla ABD 10 yıllık nominal ve reel getirileri de takip etmek önemli. 10 yıllık reel getiriler dün az bir miktarda olsa (0.8%’den 0.7%’e) geriledi. Bu tarafta düşüş eğer devam ederse kripto piyasası da bir miktar tepki alımları ile karşılaşabilir.

 

Belirsizlik dediğim gibi çok.

 

Apple günlük grafik (Mavi çizgi 12 aylık beklenen F/K oranı):

  • 132 seviyesi korunduğu sürece tepki alımları devam eder.

 

Tesla günlük grafik:

  • 656 korunduğu sürece tepki alımları devam eder.
  • 12 aylık beklenen F/K 2020 Mart ayı seviyesine dönmüş durumda. Bu şu demek: Temel açıdan 2020 Mart ayında yaşanan dip seviye mevcutta 650’lerde yaşanıyor olabilir (Kar beklentilerinde Q2’22 bilançosu sonrası eğer aşağı bir revizyon olmazsa)

 

Amazon günlük grafik:

  • 106.5 seviyesi korunduğu sürece tepki alımları devam eder.

 

Bugün İngiltere’den faiz kararı gelecek. 25 baz puanlık artışa itiraz sayısına göre GBP fiyatlanacak. 3 veya daha az itiraz GBP pozitif algılanır. Yarın da BoJ kararı var. Fed’in 75 baz puan artışından sonra verim eğrisi kontrolü tarafına nasıl bir revizyon yapacağı takip edilecek. USDJPY’de hızlı bir şekilde 50 g.h.o. seviyesine (129.5) doğru bir fiyatlama yaşanabilir.

 

USDJPY günlük grafik:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.