success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

İsviçre MB faiz kararı, petrol ve ABD konut sektörü

16.06.2022 12:58


Dün Fed’in 75 baz puan artışı sonrası bugün de İsviçre MB’si sürpriz bir faiz artışı gerçekleştirdi (15 yıl sonra ilk faiz artışı!). Politika faizini 50 baz puan yükselterek -0.75%’den -0.25%’e seviyesine çıkardı. Enflasyon projeksiyonlarında yapılan yukarı yönlü değişim bu sürpriz kararın ana nedeni.

 

Mart 2022’de yaptığı enflasyon tahminlerini bugün yukarı yönlü nasıl değiştirdiği (Kırmızı çizgi) aşağıda görülüyor.

 

 

Sürpriz faiz artışı sonrası CHF’de doğal olarak güçleniyor. Faiz artışı kararı ile EURCHF’de Mart 2020 sonrası tekrardan 1.00 seviyesinin görülme ihtimali güçlendi. SNB (İsviçre MB), CHF’nin aşırı değerlenmesi durumunda CHF satışı ile piyasaya müdahale edeceğini belirtti. Bu durumun piyasa katılımcılarını EURCHF’yi 1.00’e götürmesini ne kadar engelleyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Bizim tahminimiz CHF satış müdahalesinin EURCHF’nin 1.00’in altına gelmesi durumunda ağırlık kazanacağı yönünde.

 

EURCHF günlük grafik:

  • Tarihsel olarak AMB’nin faiz artışlarını İsviçre izler. Bu durum bugün itibariyle bozulmuş oldu. Temmuz ayında (Eğer öncesinde ikinci kez acil bir toplantı yapmazsa) AMB faiz artışıyla SNB’yi takip etmiş olacak.

 

Bugün öncelikle Avrupa ve dolaylı olarak ABD 10 yıllık getirilerinde yükselişin tetikleyicisi bu sürpriz artış oldu. Fed’in 75 baz puan artışı sonrası diğer majör MB’lerden de sıkılaşmada vites artışı gelmeye başlaması normal olarak global resesyon risklerini de arttırıyor. Petrol fiyatları günlük bazda eksiye geçti.

 

WTI aktif vade kontratta $114.4 seviyesinin altında bir kapanış ile Aralık 2021’den beri devam eden yükseliş trendine dönüş beklenebilir (110-108 bölgesi kabaca düşünülebilir).

 

WTI aktif vade günlük grafik:

 

Fed’in şahin kararları ile doların değer kazanmaya devam etmesi (EURUSD’de 1.0350 desteği kritik) ve petrol fiyatlarında resesyon korkuları ile gerilemenin devamı USDCAD için de 2021 yılından beri devam eden yatay hareket bandının 1.2950-1.3080 direnç bölgesinin kırılması ile sonlanmasına neden olabilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda 1.35’e doğru bir hareket başlar.

 

USDCAD günlük grafik:

 

Bugün ABD’de Mayıs ayı konut sektörü verileri açıklanacak (İnşaat izinleri ve konut başlangıçları) 30 yıllık mortgage oranlarında yükselişin hız kesmeden devam etmesi önümüzdeki aylarda konut sektörü/gayrimenkul şirketleri üzerinde de satış baskısı oluşturmaya devam edecektir.

 

ABD konut sektörü byf’si (IYR US) pandemi öncesi zirvesinin altına geriledi. $84 ve $77 destekleri öne çıkıyor.

 

30 yıllık mortgage faizi (Beyaz çizgi) ve konut sektörü byf’si (Mavi çizgi) aylık grafik:

 

IYR’nin içinde en çok ağırlığa sahip beş hisse;

  • American Tower (AMT US), Prologis (PLD US), Crown Castle International (CCI US), Equinix (EQIX US) ve Public Storage (PSA US)

 

Yukarıdaki hisselerde de artmaya devam eden mortgage oranları nedeniyle satış baskılarının devam etmesi söz konusu olacaktır. Konut sektöründe yavaşlamaya bağlı kereste fiyatlarında da Mart 2022 tepesinin nerdeyse 60% aşağısında fiyatlamalar mevcut. Mevcutta 563 olan fiyatlamanın sektör verilerinde kötü seyrin devamı ile 460’lara kadar gerilemesi teknik açıdan söz konusu.

 

Kereste fiyatları grafiği:

 

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.