success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_20.06.2022

20.06.2022 11:22


Geçen hafta global hisse piyasası önce Fed sonrasında İsviçre (SNB) ve İngiltere (BoE) faiz kararları ile 2020 Mart ayından beri en kötü haftasını geçirdi. MSCI Dünya endeksi haftalık bazda 5.7%’lik düşüş yaşadı. Bugün ABD hisse ve tahvil spot piyasaları kapalı olacak. Dolayısıyla işlem hacimleri Avrupa seansında da düşük olur.

 

MSCI Dünya endeksi haftalık değişim:

 

S&P 500’de 3.505 desteğini ve 3.810 direncini takip ediyoruz.

 

Global resesyon risklerinin artıyor olması petrol fiyatlarına olumsuz yansıyor. Günlük grafikte önemli bir destek seviyesine geriledik. 108.25 altı kapanış (WTI aktif kontrat) $104.65 seviyesine kadar geri çekilmeye neden olabilir.

 

WTI aktif kontrat günlük grafik:

 

Diğer taraftan altın fiyatları resesyon risklerinin artmasından ötürü 10 yıllık reel getiriler yükselse de 200 g.h.o. etrafı fiyatlamalarına devam ediyor. $1.844 ons üzeri kapanışta 1.872 seviyesine kadar yükseliş devam edebilir. BYF’ler Cuma günü 334k ons altın alımı gerçekleştirdi. Sene başından beri de baktığımızda altın girişleri +7.4% ve gümüş -3.4%. Altın/Gümüş oranı 85 seviyesinde. 87 ve 88.5 direnç seviyelerini takip ediyorum.

 

Altın günlük grafik:

 

Macron parlamento çoğunluğunu kaybetti. EURUSD tarafında;

  • Ülkeler arası finansal koşullar değişimi riskinin (Tahvil getiri makasları) azalması
  • Faiz artışı olasılıklarının yükseliyor olması
  • Rusya’ya karşı yeni yaptırımların resmiyete geçmesinde yaşanan zorluklar

 

1.05 üstü fiyatlamalara neden oluyor. EURUSD’de 1.0630 direncini takip ediyorum. Bu seviyenin üzerine çıkıp çıkmayacağı;

  • Bu hafta Powell’ın kongre konuşması (Çarşamba ve Perşembe)
  • AMB üyelerinin konuşmaları
  • Avrupa Haziran ayı PMI verilerine

Bağlı olacak.

 

Vadeli kontratlarda fon pozisyonlarına baktığımızda (Geçen hafta Salı günü kapanışı dahil. Fed, SNB ve BoE kararlarını içermiyor)

  • Bakır tarafında net uzundan net kısaya geçiş var. Endüstriyel metallerde satış baskısının devam edeceğine dair bir sinyal.
  • Doğalgaz tarafında net kısa pozisyonlar giderek artıyor. Avrupa tarafı Rusya haberleri ile fiyatlansa da ABD kontratlarında satış baskısının devamı önümüzdeki günlerde yaşanabilir. $6.35 desteğinin altında bir kapanış $5.6 seviyesini öne çıkaracaktır.
  • Buğday tarafında net uzun pozisyonlanma artık çok zayıf. Gelecek hafta net kısaya geçme durumu yaşanabilir. $10.3-$10 destek bölgesinin aşağı kırılması durumunda $9 seviyesine kadar geri çekilme yaşanabilir.

 

Buğday günlük grafik:

 

Bitcoin $20k seviyesinde fiyatlanmaya devam ediyor. 2017 zirvesi $19.500 seviyesinin korunması önemli. Finansal koşullarda yaşanan sıkılaşma ve reel getirilerdeki artış kripto dünyasını negatif etkilemeye devam ediyor. ABD tarafında istihdam ve konut sektörü verilerine bağlı olarak Fed’in sıkılaşma sürecine dair atacağı adımlar bu tarafı da yakından ilgilendirecek. ABD istihdam piyasasında olası kötü veriler bu taraf için olumlu bir fiyatlamaya neden olabilir.

 

Biden-Xi görüşmesinin yakın tarihte olacağı gümrük vergilerinin azalımı konusunda piyasası umutlandırıyor. Bu durum gerçekleşirse üç ana nokta oluşacak;

  • ABD ürün bazlı enflasyon hızı önümüzdeki aylarda daha da çok yavaşlayacak.
  • ABD reel ücretlerin alım gücü artacağından ABD resesyon riskleri bir miktar gerileyecek.
  • Çin büyümesine dair olumsuz hava bir miktar dağılacak.

 

Bu haber nedeniyle ABD endeks vadelileri bugün artıda. Ancak 3.810 üstünde bir kalıcı iyileşme için açıklanacak enflasyon verilerinde düşüş hızına dair net bir kanıt lazım. Hisse piyasasında ayı piyasası fiyatlamasını değiştirecek kompozisyon şu olur;

  • Enflasyonda kanıt
  • ABD şirketlerinin kar tahminlerinde aşırı bir aşağı revizyon yapmaması (Bu hafta FedEx’ten rakamları alacağız)
  • İstihdam ve konut sektöründe yavaşlamanın devamı

 

Fed bu noktalar ile frene basar. Diğer türlü yükselişleri piyasa satış fırsatı olarak kullanmaya devam edecektir.

 

Aklımdaki soru: ABD (ve global) resesyon riskleri artıyor (MB’lerin sıkılaşma süreçleri ile). Ancak, şirket karlarında resesyon sinyali hala yok. Bu taraftaki Q2’22 bilanço açıklamaları (Şirketlerin kar beklentileri) 2008’den beri en heyecanlısı olacak.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.