success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_21.06.2022

21.06.2022 11:15


Dün ABD piyasaları kapalıydı. Avrupa hisse endeksleri tarafı 1% civarı artıda işlem gününü sonlandırdı. Bu alımların nedeni olarak;

  • MSCI Dünya endeksinin 2020 Mart ayından beri geçen hafta en kötü performansını gösterdiği için gelen tepki alımları
  • AMB’nin detayları daha “resmi olarak” netleşmeyen ülkeler arası tahvil getirileri makası kontrolünün kısa vadeli olumlu etkisi

 

Asya seansına da “risk on” fiyatlama genel olarak yansıyor. MSCI Asya-Pasifik endeksi sekiz işlem günü yaşadığı aralıksız düşüş sonrası tepki alımları ile karşılaşıyor. Tek negatif ayrışan Çin (Covid bazlı haber akışı nedeniyle. Podcast’te detaylandırdık).

 

ABD vadelileri de spot seans açılışı öncesi şimdilik 1% üzeri fiyatlamada. ABD tarafında;

  • Başkan Biden’ın “resesyon önlenebilir” açıklaması
  • Wall St. Banka stratejistlerinin yılın ikinci yarısında hisse piyasaları üzerindeki baskılar azalabilir görüşü (Haziran ayı itibariyle S&P 500 için yıl sonu ortalama hedef seviyesi 4.600)

 

Fed sonrası yaşanan satışlara “tepki alımları getiriyor”. İki konu netleşmeden (Enflasyonda kanıt ve resesyon risklerinin azalması) tepki alımlarının kalıcılığı piyasada sorgulanacaktır.

  • S&P 500 için 3.810 direncini ve 3.505 desteğini takip etmeye devam ediyorum
  • 3.810 üstü bir kapanışı Vix endeskinde ve 10 yıllık nominal getirilerde bir düşüş izlerse tepki alımları daha çok artabilir (Konu aynı: Enflasyonda kanıt ve resesyon risklerin azalması). Diğer türlü 3.505 desteği “yükselişleri sat” düşüncesi altında öne çıkacaktır.

 

Emtia tarafında endüstriyel metallerde satış baskısı devam ediyor. Bloomberg endüstiyel metaller endeksinde teknik olarak satışların 5-6% daha devamı söz konusu olabilir. Dün bahsettiğimiz üzere bakır fiyatlarında 50 haftalık ortalama altında kaldığımız sürece 388, 353 ve 336 destekleri öne çıkıyor. İşlem fikri olarak piyasa fiyatından açılacak kısa pozisyonlara 406 stop loss seviyesi ile 388 hedefi konulabilir.

 

Stagflasyon riskleri, savaş ve ekonomilerin tekrardan açılması (Pandemiden çıkış) hammaddeler tarafına yılın ilk yarısı oldukça iyi yansıdı. Genel olarak takip edilen Bloomberg hammadde endeksinde 2008 zirvesinden 47% aşağıda olduğu için yorumlar daha potansiyelin olduğu yönünde. Ancak, Goldman Sachs’in hammadde endeksine baktığımızda (Enerji grubu daha yüksek ağırlığa sahip) 2008 zirvesinden sadece 12% aşağıdayız. Dolayısıyla potansiyel görüldüğü/söylenildiği kadar çokta kalmamış olabilir. Gidişatta üç ana değişken;

  • Savaşın seyri
  • Resesyon ve enflasyon riskleri
  • Doların durumu (Fed)

Oluyor/Olacak.

 

Bloomberg hammadde endeksi (Beyaz) ve GS hammadde endeksi (Mavi) aylık grafik:

     

 

ABD 10 yıllık nominal getirilerde tekrardan yükseliş kanalının üst bandını zorluyoruz. Powell’ın bu hafta Çarşamba ve Perşembe günü yapacağı konuşmalar buradaki fiyatlamanın kısa vadeli gidişatını belirleyecek. Powell’ın son iki Fed toplantısı sonrası basın toplantılarında risk iştahını toparlaması düşünüldüğünde “Fed çok daha şahin olacak” fikrini kısa vadeli azaltabilir. Bu durumda kısa vadeli işlem fikri olarak 10 yıllık vadelilerde alım yapıp 3.40 stopl loss seviyeli 3.10% hedefi düşünülebilir.

 

ABD 10 yıllık nominal getiriler haftalık grafik:

 

İngiltere tarafında BoE üyesinden (C. Mann) daha şahin olunmalı açıklaması GBPUSD’de düşüş trendine üst bandı (1.2450) kısa vade de test edilmesine neden olabilir. Powell’ın risk iştahını topladığı senaryo gerçekleşirse dolar endeksi de bir süre satış yönlü fiyatlanır.

 

GBPUSD günlük grafik:

 

Bitcoin tarafında 19.500 seviyesinde bulunan 2017 zirvesinin korunması olumlu oldu. Ancak, tepki alımlarının güçlenmesi için 200 haftalık ortalama (22.400) üzeri bir kapanış lazım.

 

Bitcoin günlük grafik:

Bugün ABD tarafında bekleyen konut satışları verisi var. Mortgage oranlarındaki yüksek seyir nedeniyle veri kötü gelebilir. Bu durumda ABD seans sonu kapanışında vadeli piyasalarda bulunan primlerin ne kadar korunabileceği kısa vadeli hareketin devamlılığı açısından önemli olacaktır.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.