success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_24.06.2022

24.06.2022 11:08


Dün Haziran ayı PMI (Satın alma yöneticileri endeksi) verilerinin global bazda yavaşlama göstermesi (Resesyon risklerini arttırması) ile piyasa faiz artışı fiyatlamalarında azda olsa gerileme yaşandı. Fed’in 2022 sonu politika faizi beklentisi hafta başına kıyasla yaklaşık olarak 25 baz puan düşüş gösterdi. Bu durum S&P 500 endeksinin dün yaklaşık 1% artıda kapanmasına neden olurken vadeli piyasalarda bugün S&P 500 bahsettiğimiz 3.810/15 direnç bölgesinin üstünde. Hala resesyon riskleri devam etse de teknik açıdan tepki alımlarının devamı bu direnç seviyesinin üzeri kapanışta devam edebilir. Detaylarda enerji ve hammadde sektörlerinde satışların olduğu (Resesyon risklerinin petrol ve endüstriyel metallerde satış baskısı yaratması) ve sene başından beri kötü performans gösteren sektör/şirketlere alım gelmesi “yükselişlerin kalıcılığı” adına risklerin devam ettiğini gösteriyor. Kalıcı bir yapıya geçmesi için;

  • Açıklanacak enflasyon verilerinde yükseliş hızının düştüğüne dair kanıt.
  • Şirketlerin Q2’22 bilanço açıklamalarında paylaşacakları kar tahminlerinde ciddi bir (>5%) aşağı revizyon olmaması.
  • Fed’in (Ve diğer majör MB’lerin) global resesyonu önlemek adına ya sıkılaşma hızını yavaşlatması (faiz silahı) ya da bilanço büyüklüğü azalım sürecinde “pause” tuşuna (Birkaç ay da olsa) basması.

 

S&P 500 haftalık grafiğinde 3.815 seviyesi üstü bir kapanış 4.000 psikolojik direncinin ilk aşamada öne çıkacağını belirtiyor.

 

S&P 500 haftalık grafik:

 

Endekste piyasa derinliğine baktığımızda 200 g.h.o. üstünde işlem gören hisse oranı sadece 20%. Bu oran tarihsel olarak dip seviyelere yakın. Bu durum ikinci çeyrek biterken portföylerde yapılacak değişikliklerde “eğer Fed korkulan kadar hızlı bir sıkılaşma yapmazsa, bir çok hissede iyi potansiyel var” düşüncesi yaratıp sene başından beri kötü olan sektörleri bir süre daha öne çıkarabilir.

 

S&P 500 derinliği haftalık grafik:

  • Endekste 200 g.h.o. üstünde sadece 20% hisse var.

 

Sektör bazında zorunlu olmayan tüketici ürünlerinin (XLY US), enerji sektörüne (XLE US) oranına byf’ler aracılığı ile baktığımızda, oranın (XLY/XLE) pandemi sonrası zirveden 63% aşağıda olduğu görülüyor.

  • S&P 500’de tepki alımlarının devamı bu oranın (XLY/XLE) yükselmesine sebep olur.
  • Amazon veya Tesla long, Exxon veya Chevron short işlemi bu oranın tepki alımlarında yükselişi düşüncesi ile yapılabilir.

 

XLY/XLE aylık grafik:

 

Savaş tarafında iki gelişme var. İlki Rusya’nın istediğini (Plan B – Donbas fokus) almaya yaklaşıyor olması. İkincisi Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne başvuru sürecine resmi olarak başlaması. İki taraf içinde istediğini alabileceği bir yapıya doğru gidiliyor gibi. Ukrayna Donbas bölgesinde önemli bir şehirden de askerlerini geri çekiyor. Enerji grubu, tarımsallar ve endüstriyel metaller tarafında savaş bazlı yaşanan rallinin tekrarı bu aşamada zor. WTI petrolde $96.5-$100 bandına doğru geri çekilme bekliyorum.

 

Bakır tarafında $4.97 seviyesindeyken short düşüncemizi paylaşmıştık (Link ). Mevcutta aktif kontrat $3.68 fiyatta. Kırmızı metalde $3.53-$3.36 hedef bölgemize doğru hareketin devamını bekliyoruz.

 

ABD 10 yıllıkları bahsettiğimiz 3.00-3.05% aralığına geldikten sonra bugün tekrardan yükselişte. 3.00% seviyesinin aşağı kırılıp 2.77% seviyesine geri dönmesi için enflasyon verisinde kanıt görmemiz ve Fed’in sıkılaşma hızına dair güncelleme lazım. Bloomberg birleşik tahvil endekisinde (Endeks kurulduğu zamandan itibaren) fiyat bazlı tarihi kötü bir yılda olduğumuzu aşağıdaki grafik çok güzel bir şekilde özetliyor.

  • Sıkılaşma hızında eğer bir yavaşlama olursa (Veya sinyali gelirse) tahvil getirilerinde de düşüş yaşanacaktır.

 

 

İngiltere tüketici güveni tarihi düşük seviyede açıklandı. Bugün ABD’den Haziran ayı MÜ güven endeksi revizesi açıklanacak. Konut sektöründe Mayıs ayı yeni konut satışları öne çıkacak. AMB, BoE ve Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek. FedEX iyi bir bilanço açıkladı. Daha da önemlisi kar beklentisinde aşağı revizyon yapmadı. Global büyüme ile paralel hareket eden bir şirket olduğu için kısa vade de hisse piyasasına gelen tepki alımlarının devamına işaret olabilir (SPX’de 4.000 direncini takip edeceğim)

 

Global bazda fiyatlamalar: Sıkılaşma hızı (Enflasyon) ve resesyon riskleri denklemi altında devam ediyor.

 

Gelecek hafta Cuma günü TDİ verisi açıklanmayacak (Gelecek hafta ABD tarafında ISM verileri öne çıkacak). İstihdam piyasasına dair aşağıdaki grafiği paylaşıyorum

 

Açık iş pozisyonları Mart 2020 ile kıyaslandığında hala yüksek ancak istihdam piyasasında bir yavaşlama olduğu açık iş pozisyonları tarafında da görülüyor. ISM verilerinde istihdam alt kalemlerinde nasıl bir değişim olacağı ve maaş bazlı enflasyon risklerinin azalmasını destekleyip desteklemeyeceği takip edilecek. Fiyatlar ve teslimat zamanları alt kalemleri de tedarik zincirleri açısından takip edilecek.

 

Gelecek hafta izinliyim. 4 Temmuz tarihinde paylaşımlara devam edeceğim.

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.