success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_04.07.2022

04.07.2022 11:01


Resesyon risklerinin artmaya devam etmesi tahvil piyasasına alımlar getirirken hisse piyasası volatil seyrine devam ediyor. S&P 500 yılın ilk altı ayında 1970’den beri en kötü performansını yaşarken sektör bazında defansifler (Zorunlu tüketici harcamalar ve alt yapı gibi) görece iyi performans gösterenler oldu. ABD tarafında tüketicilerin de havlu atmaya başladığının kanıtları yavaş yavaş verilerde karşımıza çıkıyor. Bu durum HH’nın bilançosundan ziyade istihdam piyasası korkuları nedeniyle kemer sıkmaya başlama olarak yorumlanabilir (Paraları var ama iş durumlarında belirsizlik nedeniyle tüketimi azaltıyorlar)

 

ABD tüketimi ve resesyon risklerinin arttığına dair veriler;

  • İlk çeyrek büyüme verisinde üçüncü revizyonda kişisel tüketimde sert aşağı revizyon (Genelde üçüncü revizyonda böyle bir durum olmaz)
  • Perakende satışlar verisinde beklenti altı açıklama (Reel tüketimin eksi bölgede olması)
  • ISM imalat endeksinde uzun zaman sonra “yeni siparişler” alt kaleminin daralma bölgesine geçmesi
  • Atlanta Fed’in ikinci çeyrek büyüme beklentisini 2% daralma olarak açıklaması

 

Fed’in “eğer enflasyon tarafında fırsat bulursa” frene basabileceği düşüncesini destekliyor. Bu hafta Cuma günü açıklanacak TDİ verisinde “kötü veri iyi fiyatlama” şeklinde piyasada yorumlanabilir. Faiz artışı döngüsünde 2023 Mart ayı itibariyle “azalım” fiyatlanmaya başladı. Bu durum dolar endeksinin yılın ikinci yarısındaki seyri için önemli olacak. Fed’in Temmuz ayı toplantısında 75 baz puan faiz artırımı yapıp yapmayacağı ve Eylül ayında revize edeceği ekonomik beklentiler ile piyasaya fren yapma sinyali verip vermeyeceği risk algısı açısından oldukça önemli olacak.

 

Fed politika faizi beklentileri/piyasa fiyatlamaları:

  • 2023 Mart ayında faiz azalımı olasılığı fiyatlanmaya başladı.

 

Atlanta Fed ikinci çeyrek büyüme öngörüsü:

  • Geçen hafta yapılan revizyon sonrası 2% daralma öngörülüyor. Bu durum eğer gerçekleşirse ABD ekonomisi teknik olarak resesyona girmiş oluyor.

 

Bu hafta hem Fed hem de AMB tarafında Haziran ayı toplantı tutanakları yayınlanacak. Fed için ana soru 75’den az yapar mı ve AMB için ana soru 25’den fazla yapar mı olacak. EURUSD’de 1.0350 desteği çalışmaya devam ediyor. Tutanaklar sonrası piyasa Fed için 75’den az ve AMB için 25’den fazla yapacak fiyatlamasına geçerse 1.0560 direnç seviyesine doğru yükseliş yaşanabilir.

 

ABD 10 yıllık getirileri üç hafta içinde resesyon risklerinin artması ile (Piyasanın enflasyon riskleri fiyatlamasından büyüme riskleri fiyatlamasına daha çok geçmesi ile) 3.50%’den 2.88%’e kadar geriledi. 2.77% seviyesinde bulunan desteğine kadar teknik açıdan geri çekilme devam edebilir. ABD’de bu hafta açık iş pozisyonları ve TDİ verisinde saatlik ücretler detayı 2.77% desteğinin kırılıp kırılmayacağını belirliyecek (İstihdam piyasası kötüleşirken maaşlı bazlı enflasyon risklerinin azalması Fed’in frene basma olasılığını arttırır)

 

10 yıllık getiriler haftalık grafik:

  • 2.77% desteğini takip ediyorum.

 

Emtia tarafında vadeli piyasalarda fon pozisyonları raporunu bugün öğleden sonra paylaşacağız. Buğday tarafında uzun zaman sonra net kısaya geçiş var. Önemli bir destek seviyesine gerilediğimiz için kısa vadeli tepki alımları ile karşılaşabiliriz. Orta vadeli gidişat ise 8.20-8.30 desteğinin tepki alımları sonrasında gelebilecek satışlar ile kırılıp kırılmayacağına bağlı olacak.

 

Buğday günlük grafik:

  • 8.20-8.30 bölgesinden gelen tepki alımları tekrardan 8.80-9.00 bölgesine dönüşte kısa vadeli işlem fırsatı sunuyor. Ancak, 200 g.h.o. üsütne geçiş bu aşamada beklemiyorum (Fonların ne kısaya geçişi nedeniyle). 8.80-9.00 bölgesinden kısa vadeli long’lar kapatılarak short pozisyon açılabilir.

 

Doğalgaz tarafında 200 g.h.o. üzerindeyiz. Net kıs pozisyonlanma (Turuncu çizgi) savaş öncesi seviyelerde olduğu için tepki alımlarına neden olabilir. Mevcut seviyeden 5.9-6.0 hedefli kısa vadeli (Yakın stop’lu) long pozisyon açılabilir.

 

Doğalgaz günlük grafik:

 

Tesla’nın ikinci çeyrek araç teslimatı iki yıl sonra çeyrek bazlı geriledi (Yıllık bazda +25% artış var). Bugün ABD spot piyasası kapalı. Yarın 656 destek seviyesinin altına düşüş yaşamaması kısa vadeli hareketin yönü açısından önemli. S&P 500 ve Nasdaq için TDİ verisi sonrası “kötü veri iyi fiyatlama” dinamiği oluşacak mı onu takip edeceğim.

 

Tesla günlük grafik:

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.