success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Çoklu varlık getirileri & Fon pozisyonları

04.07.2022 03:46


S&P 500 yılın ilk altı ayını 1970 yılından beri en kötü performans ile sonlandırırken uluslararası piyasalarda takip ettiğimiz 24 endeks/varlığın performanslarını da aşağıda paylaşıyoruz (Haftalık kapanışı dahil etmek için 1 Temmuz değişimleri de  ytd ve qtd’ye dahil)

 

Sene başından beri en kötü performansı Bitcoin gösterirken (İkinci çeyrekte Mayıs ayı TÜFE verisi ve Fed’in 75 baz puanlık artışı sonrası kripto piyasasının çökmesi ile) en iyi getiri hala doğalgaz (Ve petrol ile enerji grubu emtiaları) tarafında. Sene başından beri performanslara baktığımızda dikkat çeken noktalar;

  • Hisse piyasası ile beraber tahvil piyasasında da satışların yaşanması (60/40 portföy yapısının hedge özelliğini kaybetmesi)
  • Altın tarafında savaş, enflasyon ve resesyon korkularının yükselen reel faizlerin negatif etkisini azaltarak yatay bir fiyatlamaya neden olması.
  • Yüksek getirili tahviller ile yatırım yapılabilir notuna tahvillerin fiyatlarında nerdeyse eşit miktarda düşüş yaşanması (Yatırımcılar kredi notuna bakmadan satmış)
  • Verim eğrisinin ön tarafını içeren BYF’nin (3-7 yıl) arka tarafına (20+ yıl) göre daha iyi performans göstermesi.
  • Enerji grubu hammaddeleri en iyi getiriyi sunarken endüstriyel metallerde savaş sonrası yaşanan primlerin geri verilerek 12.2% eksiye geçiş.
  • 0 kovid politikası ve kapanma haberlerine rağmen MSCI Çin endeksinin FTSE Dünya endeksine kıyasla yaklaşık 9% daha iyi performansı
  • Gümüşün değerli metal özelliği yerine endüstriyel kullanım tarafının fiyatlamalarda daha çok öne çıkarak altın/gümüş oranını yükseltmesi.
  • Nakde geçişin (Dolar endeksi) net olarak görülmesi (Hisse ve tahvil satıp dolarda durmak)
  • Gelişmekte olan ülke para birimlerinin majör merkez bankalarının sıkılaşma sürecine rağmen görece iyi performans göstermesi (Bu durumun Latin Amerika başlıca gelişmekte olan MB’lerin faiz artışlarını enflasyonu önlemek adına agresif bir şekilde yapıp Fed etkisini azaltması ile oluştuğu söylenebilir)

 

Merak edenler için Mart sonundan 1 Temmuz kapanışına kadar olan performanslarda aşağıdadır. Bitcoin, endüstriye metaller, MSCI Latin Amerika ve gümüş en kötü performanslara sahipken “kral dolar” en çok getiriyi sundu.

 

Sabah paylaştığımız notlarda da belirttiğimiz gibi (Link) dolar endeksinin Q3 içindeki seyri Temmuz ayı ve Eylül ayı Fed toplantılarına bağlı. Temmuz ayında 75 baz puandan az bir artış ve Eylül ayında 50 baz puandan az bir artış “dolar endeksini sat ve bitcoin/hisse endeksleri al” işlemlerini öne çıkarabilir. Bunun olabilmesi için ön koşul enflasyon hızında azalışa dair kanıt gelmesi. Gelecek hafta Çarşamba günü Haziran ayı TÜFE verisi açıklanacak. Çekirdek enflasyonda beklenti yıllık bazda 6% artıştan 5.7%’ye gerileme. Aylık değişimde manşette 1%’den 1.1%’e yükseliş beklentisi ise kanıt alma kısmında Fed’in işini zorlaştırabilir.

 

Temmuz ayında ABD tarafında açıklanacak enflasyon verileri:

  • Fed toplantısı 27 Temmuz tarihinde gerçekleşecek.

 

G10 para birimlerinin sene başından beri değişimine baktığımızda Kanada Doları (CAD) görece en iyi performansı gösterirken Japon Yeni en kötüsüne sahip. Resesyon risklerinin artıyor olması petrol fiyatlarında aşağı yönlü riskleri arttırıyor. Bu durumun önümüzdeki haftalarda CAD’e de olumsuz yansıması lazım. CADJPY çifti 2015 zirvesi üzerinde bir kapanış yapamadı. Mevcutta 105.3 olan çift, 98-100 bandına önümüzdeki günler/haftalarda gerileyebilir.

 

G10 para birimlerinin dolar karşısındaki performansı:

 

CADJPY aylık grafik:

  • Hem 2020 hem de 2008 resesyonlarında aşağıdaki grafikten de anlaşılacağı üzere CADJPY satış baskısı ile karşılaşmıştı. Resesyon risklerinin artması CADJPY’de aşağı yönlü riskleri arttırıyor.

 

Emtia piyasasında detayları merak edenler için Bloomberg hammadde endeksinin beş alt kalemi performanslarını paylaşıyorum.

 

Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre  21 - 28 Haziran haftasında fonlar;

  • Altın ve gümüşte uzun pozisyonları azaltırken kısaları arttırmış.
  • Buğday savaş sonrası ilk defa net kısaya geçmiş durumda.
  • Tarımsalların nerdeyse hepsinde uzun pozisyonlarda kapanışlar dikkat çekiyor.
  • Doğalgaz tarafında da uzun pozisyonlar kapatılırken kısalar artmış. Net kısa pozisyon 39% artış göstermiş. Yorum: Net kısa pozisyonun geldiği nokta ve 200 g.h.o. desteği kısa vadeli bir tepki alışı olabileceğine dair sinyal veriyor.
  • WTI petrol tarafında long/short oranı hala çok yüksek. Bu durum yukarı yönlü hareket olasılığını azaltırken resesyon risklerinin artması aşağı yönlü riskleri arttırıyor.

 

Altın ve gümüş tarafında byf değişimlerine baktığımızda iki metal içinde geçen hafta çıkış yaşandığı görülüyor.

Altın ve gümüş haftalık byf değişimleri (Çubuk grafik), spot fiyatlar (Mum grafik)  ve toplam seviye (stoklar – Çizgi grafik):

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.