success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_01.08.2022

01.08.2022 11:06


S&P 500 Cuma gününü 1.4% yükseliş ile 100 gho üstünde sonlandırdı. S&P 500’de 4.090 destek seviyesi korunduğu sürece 4.200-4.220 bölgesine doğru hareket sürecektir. Temmuz ayında 9.1% yükseliş ile S&P 500 Kasım 2020’den beri en iyi performansını sergiledi.

  • Bilanço açıklamalarının “korkulan kadar” kötü olmaması
  • Fed’in sıkılaşma döngüsünde yavaşlayabileceği (Eylül ayı için frene basma. 75 baz puan artıştan az bir artış)

Riskli varlıklara alımları getirdi. Fon yöneticileri anketinde de nakit pozisyonlanmanın 2001 ve riskli varlıklar ağırlıklarının da 2008’den beri en düşük noktada olması “kurumsal yatırımcılar” arasında “fırsatların değerlendirilmesine” neden oldu.

 

Haber akışları, fiyatlamalar ve beklentilerimizi detaylı olarak paylaştığımız podcast: Link

 

S&P 500 aylık performans grafiği:

 

Endekste şimdiye kadar 56% şirket rakamlarını açıklarken Q2 ile ilgili beklentiler Haziran sonundan itibaren;

  • Hisse başı kar 4%’den 6% büyümeye
  • Ciro 10.1%’den 12.3% büyümeye

Factset verilerine göre revize edildi. Net kar marjı ise 12.4%. Dolayısıyla ABD ekonomisi ikinci çeyrekte “teknik resesyona” girmiş olsa da şirketler tarafında korkulan senaryolar “karlılık bazlı” gerçekleşmiyor.

 

Piyasa da bilanço açıklamaları sonrası “ortalamada” hem beklenti üstü hem de beklenti altı kar açıklayan şirketleri pozitif fiyatlıyor.

 

Q2’22 bilanço açıklaması sonrası iki gün “ortalama” hisse hareketleri (Aşağıda Q1’22 yanlış yazılmış):

  • Açıklamalar sonrası ortalama hisse hareketleri 5 yıllık ortalamaların üstünde.

 

Bugün ABD vadelileri ekside. Hafta sonu birçok gelişme yaşandı (Podcast’te beş ana madde altında değerlendirdim). Bugün eğer ISM imalat endeksinde “fiyatlar alt kalemi” gerilemeye devam ederse piyasada risk algısı olumluya hızlı bir şekilde dönüp ABD endekslerinde artı kapanışlara neden olabilir.

 

Global piyasalarda takip ettiğim 24 endeks/enstrümanın Temmuz ayı getiri grafiği:

 

Riskli varlıklarda alımların kalıcı hale gelmesi açısından;

  • Doğalgaz fiyatlarında gerileme (Avrupa kontratları bu sabah itibariyle €200 seviyesinin altında)
  • Gelişmekte olan piyasalara para girişi (IIF verilerine göre son beş aydır hisse ve tahvil piyasalarında gelişmekte olan ülkeler adına çıkış var)

Önemli göstergeler olur.

 

Avrupa tarafında Q2’de finansallar iyi rakamlar açıklıyorlar. Avrupa bankalarında kısa vadeli olumlu fiyat hareketinin devamı gelebilir. Değerleme tarafında Avrupa “değer” şirketleri ile MSCI büyüme şirketleri karşılaştırıldığında “tarihsel ortalamalarının” çok altındayız.

 

Avrupa değer şirketleri/MSCI büyüme şirketleri tarihsel F/K grafiği:

 

Bugün ABD tarafında ISM imalat endeksi ve seans sonrası Pinterest bilançosu öne çıkıyor. Diğer varlık fiyatlamalarına dair görüşlerim ise;

  • Bu hafta OPEC+ toplantısından “sembolik de olsa” arz tarafında artı. Petrol fiyatlarında yükselişleri sat teması devam. WTI’da 200 gho 94.6 seviyesini hedefliyorum.
  • Altın ve gümüş tarafında geçen hafta da byf çıkışı var. Ancak fiyatlarda Fed sonrası güçlü seyir devam. Altın için 10 yıllık reel getirilerde yükseliş olmadığı sürece 1.770 ve 1.795 seviyelerini takip ediyorum. Gümüş tarafında demokratların yeşil enerji paketi önemli. 20.6 ve 21.50-22 bölgesini takip ediyorum. Mevcut durumda iki ürün içinde yükselişin devamını bekliyorum.
  • Dolar endeksinde 103.8-104 bölgesine kadar geri çekilmenin devamını bekliyorum. EURUSD’de 1.0270 ve 1.0350 dirençlerini takip ediyorum. İtalya 10 yıllıklarının 3% seviyesinin altına gerilemesi Eur pozitif bir gelişme. USDJPY’de 130 seviyesine kadar gerilemenin devamını ve GBPUSD’de 1.2215 üstüne çıkıldığı takdirde 1.24-1.25 bölgesini izliyor olacağım. Bu hafta BoE faiz kararı var.
  • Ukrayna’dan global piyasalara tahıl sevkiyatı başladı. Tarımsallarda yükselişleri sat temamda değişiklik yok.
  • Bitcoin’de 26-27k hedefim devam ediyor (50 gho aşağı geldiği için 27-28k hedefini aşağı çektim)

 

Bu hafta ABD tarafında TDİ verisi var. Veri ile ilgili düşünce yapımız “Kötü veri, iyi fiyatlama” şeklinde olacak.

 

Çin tarafında yeni konut satışlarında aylık bazda 28% ve yıllık bazda 40% düşüş var. Konuyu podcast’te kapsamlı işlediğim için aşağıda sadece grafiği paylaşıyorum.

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.



Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.