success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

S&P 500 Q3'22 bilanço sezonu ve ayı rallisi olasılığı

17.10.2022 03:12


Geçen hafta ABD Eylül ayı TÜFE verisinde çekirdekte 6.6%’lık yükselişe rağmen S&P 500’de 3.500 seviyesinden gelen teknik alımlar (Mart 2020 dibinden Ocak 2022 zirvesine 50% düzeltmesi) piyasada Q3 bilanço dönemi için 15% oranında aşağı revize edilen kar büyümesi beklentileri sonrası açıklamalar eşliği ile yeni bir ayı rallisi olasılığını arttırıyor. Şirketlerin Q3 özelinde geçmeleri gereken bar oldukça düşük (1.6% yıllık bazda kar büyümesi bekleniyor. Kaynak: Factset). Cuma günü JP Morgan, Citigroup ve Wells Fargo açıkladıkları kar rakamları yıllık bazda ciddi oranda düşüş gösterse de hisse fiyatlarında prim yaşanması bu düşük beklentilere karşılık açıklanan rakamlar sonrası olası “ayı rallisi” düşüncesini destekler nitelikte.

 

Podcast link: S&P 500 Q3 Bilanço Sezonu

 

ABD TÜFE yıllık değişim grafiği:

  • Çekirdekte 6.6%’lık artış hem yıl sonu hem de gelecek sene Mart ayı Fed politika faizi beklentileri fiyatlamasını piyasada arttırdı.
  • Kasım ayı için 75 baz puan artış artık cepte. Aralık için de 75 baz puan artış olasılığı 50%’nin üzerinde. Mart 2023 Fed’in politika faizinde tavan noktada 4.6%’dan 5% seviyesine doğru ilerliyor.
  • Çekirdek TÜFE verisi sonrası “güçlü dolar endeksi” ve yükselen piyasa faiz oranları (Tahvil getirileri) temasında ana trend olarak değişim yok. Tabii ki farklı ülkelerden gelebilecek piyasa müdahaleleri (Japonya’nın 150 seviyesine yakın USDJPY’de tekrardan bir müdahale yapabileceği çok konuşuluyor) ve/veya mali politika hamleleri kısa vadede düzeltmelere neden olabilir (Bugün İngiltere yeni finans bakanı yeni vergi paketini açıklayacak. Planlanandan iki hafta önce bu konuşmanın olması GBP pozitif ve İngiltere tahvil faizleri negatif fiyatlamaya neden olabilir). Dolar endeksinde ve ABD tahvil getirilerinde kalıcı bir düşüş için cari enflasyon verilerinde ve istihdam verilerinde Fed’in hızını yavaşlatacak kanıt gelmesi lazım.

 

TÜFE verisinde önemli bir ayrıntı olarak hizmetler sektörü enflasyonu pandemi sonrası ilk defa ürün bazlı enflasyonun üzerine çıktı. Bu durum iki şekilde anlaşılabilir;

  • İyi haber: Tedarik zinciri problemleri azalıyor.
  • Kötü haber: Hizmetler sektörü enflasyonunda yükselişin devamı “daha yapışkan” bir enflasyon yapısı demek.

 

S&P 500 üçüncü çeyrek ciro ve kar büyümesi beklentileri:

  • Endekste yıllık bazda kar büyümesi 1.6% ve ciro büyümesi 8.5% bekleniyor.
  • Kar tarafında en iyi üç beklentiye sahip sektörler enerji (Zaten fiyatlandı), endüstriyeller ( Havayolu şirketleri sağ olsun) ve gayrimenkul olurken en kötü üç sektör  finansallar, iletişim hizmetleri ve hammadde olarak sıralanıyor.
  • Bu çeyrek normal olarak “kral dolar” temasında gelirlerinin 50%’den fazlası ABD içinden olan şirketlerde 3.5% kar büyümesi beklenirken, gelirlerinin 50%’si dolar dışından oluşan şirketlerde 1.4% yıllık bazda düşüş bekleniyor.
  • Enerji sektörünü dışarıda bırakırsak bu çeyrekte de negatif bir kar büyümesi beklentisi hakim (Q2’de enerji dışı kar büyümesi negatif olarak gerçekleşmişti)

 

S&P 500 12 aylık beklenen F/K oranı grafiği:

  • Hem 5 hem de 10 yıllık ortalamaların altındayız. Q2 bilançoları ile yaşanan ayı rallisine benzer bir durum Q3 rakamları sonrasında da yaşanabilir. En büyük risk 2023 beklentilerine dair şirketlerin görünümlerini daha da kötüleştirmesi.

 

Cuma günü finansalların açıklamalarına baktığımızda;

  • Net faiz gelirleri oldukça iyi. Hatta bu çeyrek rekor bir net faiz geliri ile totalde karşılaşabiliriz. Ancak, verilen kredilere ayrılan karşılıklarda artıyor. Gene dönüp dolaşıp 2023’de global resesyon risklerine çıkıyoruz. Eğer resesyon hafif geçecekse bu ayrılan karşılıklar 2023’de tekrardan kar olarak hesaplara dönecek. Derin bir resesyon olursa bankacılık sektöründe daha fazla kan kaybı söz konusu olacak tabii ki.
  • Kredi kartı harcamaları yükseliyor.  Tüketiciler artan fiyatlara kredi kartlarına yüklenerek cevap veriyor. Bu durum şimdilik sıkıntı içermiyor. Ancak, tasarruf seviyeleri azaldıkça artan kredi kartı borçlarını geri ödeyebilmek için işgücüne katılım artacaktır. İş gücüne katılımın artması demek işsizlik oranının yükselmesine neden olur. 2023’de Fed’in bakış açısı “cari enflasyondan işsizlik oranına doğru” kaymaya başlayabilir.
  • Yeni konut kredilerinde durum hiç iyi değil. 7% seviyelerinde bulunan 30 yıllık mortgage oranlarının yan etkisi.
  • Yatırım bankacılığı tarafı çok kötü. Halka arzların eksikliği ve tahvil ihraçlarının tarihsel olarak düşük seviyede olması bu kötü performansın nedenleri.
  • Trading tarafında tahvil kısmı iyi ama hisse tarafı kötü (Morgan Stanley’de Cuma günü yaşanan düşüş şirketin hisse işlemleri tarafına daha duyarlı olmasından kaynaklı)

 

Bugün Bank of America ve yarın Goldman Q3 rakamlarını açıklayacak. İkisinden de açıklamalar sonrası düşük beklentiler nedenli kısa vadeli iyi performans görebiliriz.

 

Bu hafta Netflix ve Tesla’nın Q3 rakamları açıklanacak. Netflix tarafında olumluyum. Reklam bazlı iş modeli daha çok netleşti. Bu taraftan piyasa için şirket güzel bir büyüme ve karlılık hikayesi yaratabilir. Bilanço sonrası $250 direnci kırılırsa orta vadede $270-$280 aralığına doğru bir hareket ile karşılaşabiliriz.

 

Uluslararası piyasalarda haber akışı yoğun. Çin tarafındaki kongreyi ve savaşa dair son gelişmeleri podcast’te işldim. Varlık diğer fiyatlamalarına dair görüşlerim;

  • Jeopolitik riskler, global resesyon riskleri ve savaş tarafı nedenli düşüşlerde altın al stratejisi devam.
  • Brent petrol Cuma günü $95’dan $91’a geriledi. 92 altında kaldığı sürece 88 hedef. Çin’in 0 kovid politikasında şimdilik bir değişim yok.
  • Bitcoin tarafı 2022’de yeni dip yapmıyor. 20k üzerine çıktığı durumda 22.5k’ya kadar S&P 500’de beklediğim ayı rallisi teması altında yükseliş yaşanabilir.

 

FX, tahvil ve hisse piyasalarında yüksek volatilite devam ediyor.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

 

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.