success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Çin hisseleri, ABD imalat PMI verisi ve İngiltere başbakanı

25.10.2022 11:43


Xi’nin üçüncü dönemi finansal piyasalar açısında oldukça “kırmızı” bir şekilde başladı. Xi’nin bu dönemde de seçileceği piyasada biliniyordu ancak liderlik takımında yapılan değişimler parti içi muhalefetin ciddi oranda azaldığı görünümünü piyasaya sunmuş oldu. Çin’de uygulanan “0 kovid”, teknoloji regülasyonları (Veri güvenliği ama kullanıcı bazlının dışında Ülke genelinde), beraber refah seviyesinin artması (Common prosperity. Teknoloji şirketleri neden daha fazla para kazanıyor veya şirket primi neden oluşuyor sorularının sorulmasına neden oluyor. ) ve tek Çin (One China: Tayvan açısından önemli) politikalarında yakın zamanlı bir gerileme yaşanma ihtimalini azalttı. Özetle;

  • Ekonomik büyüme odaklı bir yeni dönemden ziyade ideolojik politikaların devamına dair bir görüş piyasa fiyatlamalarında rol oynadı.

 

Burada önemli bir yarıntı olarak şunu belirtmekte fayda var. ABD’de işlem gören Çin hisseleri dün “kottan çıkma” riskleri nedenli satış yemedi. Çin ekonomisinde “büyüme riskleri” nedenli bir satıştı. Bu durum ABD merkezli ancak Çin ekonomisi hassasiyeti yüksek olan (Özellikle tüketim bazlı) hisselerde de yaşanan satış baskısından anlaşılıyor. Örneğin, Starbucks dün 5.5% düşüş gösterdi. KFC ve Pizza Hut’ı bünyesinde bulunduran Yum Brands China 14% düşüş yaşadı. Çin’in kumarhane pazarına yüksek hassasiyeti olan Las Vegas Sands 10% düştü.

 

  • Hang Seng 2008 krizinden beri en büyük tek günlük düşüşü yaşarken ABD’de işlem gören Çin hisseleri endeksi (Golden Dragon) tarihinin en büyük tek günlük düşüşünü yaşadı.
  • 12 aylık F/K beklentisi Hang Seng endeksi için 8.48x. Bu değerleme çarpanı 2008’den bile daha düşük seviyede.
  • Dün ABD’de işlem gören en büyük 5 Çin hissesinin (Alibaba, JD.com, Pindoudou, China Telecom ve Netease) toplam değer kaybı $50 milyarın üzerindeydi.

 

Hang Seng Endeksi ve 12 aylık beklenen F/K oranı aylık grafik:

 

ABD’de işlem gören Çin hisseleri endeksi bu yıl yaşadığı 50% düşüş sonrası 16 yıl boyunca hiç sermaye getirisi sunmadığı bir noktaya düştü…

 

Alibaba 2014 yılında ABD’de gerçekleşen en büyük halka arz tanımı ile hisse başı $68’dan fiyatlanmış ve $92.7 ilk işlem fiyatı ile işlemlere başlamıştı. Dün hissenin (BABA) kapanış fiyatı $63.15. Aradan geçen sekiz senede Alibaba’nın toplam cirosu 14x arttı. Halka arzda alıp hisseyi 8 yıldır tutanlar ise zararda. Bu durumu şirket özelinde temel olarak açıklamak çok çok çok zor…

 

BABA aylık grafik:

 

Xi’nin yeni dönemi beş yıl sürecek dolayısıyla ilk gün fiyatlamasında en azından iyi olan taraf bu satışların S&P 500’e yansımamış ve SPX’in 1% üzeri kapanmasına mani olamamasıydı.

 

S&P 500’de ayı piyasası rallisinin devamını bekliyorum (3.850-3.900 direnç bölgesi yukarı kırılış düşüncesinde test edilir). Dün açıklanan Ekim ayı imalat PMI endeksi 2020’den beri ilk defa daralmaya işaret etti. Fed üyelerinin 2 Kasım toplantısı öncesi sessizlik sürecine başlamadan geçen hafta Cuma günü WSJ’dan Aralık toplantısına dair çıkan haberi daha iyi anlamış olduk. Ekonomik verilerde sıkılaşmanın kötü etkisi, biraz daha fazla olarak, önümüzdeki günlerde ABD tarafında karşımıza çıkabilir.

 

ABD imalat PMI endeksi grafiği:

Bugün seans sonrası Microsoft ve Google Q3 rakamlarını açıklayacak. Ayı piyasasının devamını beklediğim ve Q3 beklentilerinin oldukça düşük olması nedenli açıklamalar sonrası ciddi bir düşüş olacağını zannetmiyorum. Ancak, güçlü doların finansallar üzerine negatif etkisi önemle takip edilecektir. Ayrıca, Google tarafında online reklam gelirlerinin 2023’de nasıl bir görünümde olacağı (2023 global resesyon riskleri nedenli) merak konusu. Snap bilançosu sonrası Q3 rakamlarının online reklam pazarında önümüzdeki çeyrekler kadar önemli olmadığını piyasa Snap’te 20% satış ile göstermiş oldu. İki şirkette iyi beklediğim detaylar;

  • Q3 beklentileri üzeri ciro ve hisse başı kar
  • Bulut sistemler tarafında büyümenin güçlü şekilde devamı

 

Eğer Google ve Micrsosft ayı rallisini bozmazsa (Beklentim bu yönde) artan risk iştahı nedenli Bitcoin tarafında da yavaş yavaş tekrardan 20k üstü rakamların söz konusu olması gerekiyor (20k üstünde hedef 23.5k’da bulunan 200 haftalık ortalama olur).

 

İngiltere’nin yeni başbakanıyla alakalı detayları bugün podcast’te paylaştım. Özünde;

  • GBP ve İngiltere tahvil fiyatları pozitif. Dolar endeksindeki düzeltme beklentime paralel GBPUSD’de 1.14 üstü bir kapanış 1.1650-1.17 bölgesini gündeme getirebilir.

 

Podcast link: https://open.spotify.com/episode/192ZlIWFmNGC5lCBUR0lz5?si=dLaeFKbOQI-52teG2CVEJg

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.