success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık faizleri geriliyor

26.10.2022 11:36


Kasım ayı ile yoğun bir şube/müşteri ziyareti programına başlıyorum. Uluslararası piyasalarda 2022 fiyatlamaları özeti ve 2023 riskleri & fırsatları üzerine paylaşımlarım olacak. Planlamada emeği geçen herkese şimdiden teşekkürlerimi sunarım. Bu süreçte yazılı paylaşımları grafiklerin sistemlere zaman alarak eklenmesi nedenli daha özet bazda geçeceğim. Kasım ayında Podcast paylaşımlarına daha odaklı olacağım. Düzenli takip edenlerin bu tarafa (Ak Yatırım Piyasa Analizleri ) ağırlık vermesini rica ederim.

Podcast link: https://open.spotify.com/episode/3p2Ag9RoonnGeUVFz2Hzqh?si=fdugl2WQTaCYK6rkjNjvZg

 

  • Dün SPX’de ayı piyasası rallisinin devam ettiğini gördük. Endeks 1.6% primle işlem seansını sonlandırırken faiz oranları hassasiyeti yüksek olan sektörler (Örneğin gayrimenkul) en iyi getirileri sundu. Tek eksi kapatan sektör enerji.
  • Case-Shiller konut fiyatları endeksi aylık bazda ikinci defa gerileme gösterdi (Veri Link ). Konut fiyatları endeksi gecikmeli açıklandığı için (Ağustos verisi yayınlandı) Fed’in faiz artışlarının Eylül ve Ekim ayında da fiyatlarda aylık bazda gerilemeye neden olabileceği söylenebilir. 30 yıllık mortgage oranları Eylül sonunda 7%’nin üzerine çıktığı için (Ağustos’ta 6%’nın altındaydı) bu varsayımı yapabiliriz.
  • Conferance Board’un Ekim ayı tüketici güveni endeksi de hem geçen ayın hem de beklentilerin oldukça altında kaldı (Gerçekleşme 102.5, beklenti 106.5 ve önceki ay 107.8). CB’nin yayınladığı tüketici güveni “istihdam piyasasına” daha hassas. MÜ’nin yayınladığı güven endeksi ise “enflasyon risklerine” daha hassas. Özetle, önümüzdeki dönemde resmi kurumlardan açıklanan istihdam verilerinde güç kaybı ile karşılaşabiliriz.
  • Konut piyasası ve CB tüketici güveninde istihdam tarafı detayı Fed açısından Aralıkta 50 baz puan seçimi olasılığını arttıran bir durum. Piyasa fiyatlamalarına baktığımızda da Aralık ayı için 75 baz puan olasılığında dün yaklaşık 10% oranında gerileme oldu. Ekim ayında Fed üyelerinin para politikası üzerine gerçekleştirdiği konuşmaları özetlediğim ve finansal koşullar endeksini baz alarak Aralıkta 50 baz puan artış şaşırtmamalı yorumunda bulunduğum paylaşım: Tradeall | Fed üyeleri konuşmaları ve finansal koşullar endeksi
  • Dolar endeksinde bu sabah itibariyle 50 gho (110.8) altındayız. Bu hafta başında paylaştığım dolar endeksinde düzeltme beklentimde ilk hedef burasıydı. 109.5 seviyesine kadar satış sürecinin devamını bekliyorum.  Bu sabah itibariyle EURUUSD tekrardan 1.00’in üstünde. Geçen hafta paylaştığım Tradeall | EURUSD analizde 1.015’ye kadar yükselişin sürebileceğini belirtmiştim (Hep olumsuz gidenleri yazacak değilim:) Arada bir lazım böyle şeyler). GBPUSD’de yeni başbakan ve liderlik takımına DXY’da düzeltme süreci eklenince 1.1550’nin üzerine çıktık (Şaka gibi ama bunu da mı tutturdum:)). 1.1650-1.17’ye kadar yükseliş hareketinin sürmesini bekliyorum.
  • ABD 10 yıllıklarında Cuma günü Fed’in sessizlik dönemi başlamadan bir gün önce çıkan haber ile 4.33%’den başlayan gerileme bu sabah itibariyle 4.05%’de fiyatlama işaret ediyor. Bugün Kanada MB faiz kararı var. 75 baz puan artış beklentisi fiyatlandı. Kanada mortgage piyasasında değişken faizle borçlanma ağırlığının diğer gelişmiş ülkeler kıyasla daha fazla olması nedenli bundan sonraki dönem için daha az şahin mesajlar alabiliriz. Bu durumda Kanada tarafında 10 yıllık getirilerde yaşanabilecek, MB faiz kararı sonrası, gerileme global bazda bir yayılma etkisi de yapabilir. Bugün ABD’den yeni konut satışları verisini alacağız. Veri sonrası eğer ABD 10 yıllıkları 4% altına gerilerse S&P 500’de “ayı piyasası rallisinin devamını” destekler bir fiyatlama olur.
  • Dün S&P 500 1.6% primle kapanırken bugün vadeli piyasalarda 0.8% ekside.  Dün Google, Microsoft ve Texas Instruments bilançoları nedenli bir satış baskısı mevcut. Şirketler özelinde detaylara podcast’te yer verdim. Özünde güçlü doların, gelirlerinin önemli bir kısmını dolar dışından elde eden şirketler adına olumsuz etkisi üç açıklamada da mevcut. Ayrıca, Google online reklam piyasası, Microsoft bulut sistemler şirketleri ve TI’da çip üreticileri tarafında bugün seans öncesi fiyatlamalarda satış baskısına neden oluyor. Dolar endeksinin geldiği seviyeler Q3’de Google’da 5%’lik bir ciro kaybına ve Microsoft’ta Azure tarafında 7%’i daha az bir büyümeye neden oldu. Dxy ve 10 yıllık faizlerde düşüş devam ettikçe, S&P 500 ayı piyasası rallisi devam eder yorumumun altında önemli bir detay olarak paylaşıyorum. Bugün S&P 500’de eksi bir kapanış bu üç şirketin bilanço açıklamları sonrası yaşanabilir. Ancak, eğer 10 yıllıklar 4%’ün altına düşerse bir ihtimal yatay bir kapanışta görebilir. Kısa vadede ayı piyasası rallisi bitmedi. Ufak bir aramı yoksa bugünde devam mı sorusuna cevap olarak yazıyorum.
  • Dolar endeksi & 10 yıllık getirilerin düştüğü ve S&P 500’ün ayı piyasası rallisinde devam ettiği bir ortamda Bitcoin’de tekrardan 20k’nın üzerine çıktı (Demiştim değil mi:)). 200 haftalık ortalaması mevcutta 23.7k seviyesinde. Kademeli olarak bu noktaya kadar yükselişin devamını bekliyorum.
  • Bugün seans sonrası Meta Q3 rakamlarını açıklayacak. Snap ve Google sonrası piyasa normal olarak olumsuz bir beklentide. S&P 500’de ayı piyasası rallisinde dxy ve 10s’in dışında  şirket bilançoları tarafında Apple ve Amazon’a önemli bir yük kalıyor. Bundan sonraki açıklamaları bu düşünce yapısında da takip etmek lazım.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.