success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ABD büyümesi ve Nasdaq 100 vadelisi

27.01.2023 11:52


Dün ABD endeksleri olumlu seyrine devam ederken S&P 500’de 1.1% ve Nasdaq 100’de 1.95% primli kapanışın altında iki neden vardı.

  • Q4’22 reel büyüme verisinin manşette beklenti üstü gelmesi.
  • Tesla’nın Q4’22 bilançosu sonrası 11% artıda işlem seansını sonlandırması.

 

ABD büyümesi 2.6% beklenirken 2.9% olarak açıklandı. Detaylarda Fed’in istediği bir yapı var.

  • Kişisel tüketim harcamaları 2.1% açıklanarak Q3’de açıklanan 2.3%’in aşağısına geriledi. Tüketim zayıflıyor ama çökmüyor. Bu durum enflasyon ve resesyon riskleri açısından önemli.
  • Büyümeye katkısı olan alt kalemlere baktığımızda stoklardaki artış manşet büyümenin nerdeyse yarısını oluşturmuş. https://www.bea.gov/news/2023/gross-domestic-product-fourth-quarter-and-year-2022-advance-estimate  (Full release & tables 9. Sayfa). Bu manşette iyi bir görünüm sunuyor. Ancak, stoklardaki artışın özünde gelecek çeyrek büyümelerini öne çekmek demek olduğu unutulmamalı. Fed’e sıkılaşmada yavaşlama ve durma noktasına geçiş açısından zaman kazandırdı. Mart ayında 25 baz puan artış sonrası “durma sinyali” basın toplantısında bekliyorum (Eğer TÜFE/TDİ haftalık ücretler verilerinde o zamana kadar yanlış çıkmazsam)
  • Yıllığa çevrilmiş fiyatlar endeksi (Core PCE) Q3’de 4.7%’den Q4’e gelindiğinde 3.9%’e gerilemiş durumda. Reel faiz tanımı birçok değişkenle yapılabilir. Örneğin; politika faizi eksi mevcut Tüfe, politika faizi eksi mevcut PCE, 10 yıllık ABD hazine tahvili getirisi eksi 10 yıllık beklenen enflasyon (Örneğin altın fiyatları analizinde bunu kullanıyorum) vs.  Bu durumda (Mevcut politika faizi eksi Q4 çekirdek PCE) “artı” reel faize işaret ediyor. Mevcut enflasyon verileri bazlı “artı reel faiz” gördüğümüz bir veri seti dün aldık.
  • Konut sektörü yatırımlarının “büyümeye negatif etkisi 1.29%” (9. sayfa 39. satır). Fed’in faiz artışlarının konut sektörü tarafında çalıştığının bir göstergesi (Beyaz Saray’da kiracıları koruma adına adımlar atıyor. https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2023/01/25/fact-sheet-biden-harris-administration-announces-new-actions-to-protect-renters-and-promote-rental-affordability/ )

 

Fed riskleri artmadığı için, oldukça düşük gelen haftalık işsizlik başvuruları endekslere negatif etki yapmadı. Fed/faiz riskleri artamadığı sürece “İyi veri, iyi fiyatlama”. Dün güçlü manşet, mevcut enflasyon verisinde pozitif reel faize geçiş, Fed’e dair faiz artışı fiyatlamasında yükseliş olmaması ve Tesla’da yaşanan yükseliş S&P 500’de 4.060 seviyesinde kapanışa neden oldu.

  • Endeks üst üste beşinci işlem seansında da artı kapanış yaparken Nisan 2022’den beri ilk defa 50 haftalık ortalamasının üzerinde.

 

S&P 500 haftalık grafik:

  • Microsoft bilanço sonrası kayıplarının hepsini sildi ve bilanço öncesine göre yaklaşış olarak 3% artıda. Bilanço öncesi açtığım uzun pozisyonlarda 253-255 arası kar almayı planlıyorum (Dün kapanış 248).

 

Tesla bilançosu sonrası Nasdaq 100’de (vadeli) önemli bir direncinin üzerine çıktı. En son Nisan 2022’de 200 gho üstü bir kapanış yapmıştı. 12k seviyesi korunduğu sürece (Kapanış bazlı)12.8k teknik olarak hedef.

  • Dün Intel bilançosu piyasayı tatmin etmedi. Seans sonrası işlemlerde 8% ekside. Ancak, bu durum yarı iletkenlerde sektör bazlı ne kadar satış yaratır emin değilim. TSM ve ASML’in bilançoları kuvvetliydi. Eğer ABD ekonomik verileri bugün risk algısı pozitif gelirse (Kişisel harcamalar, kişisel gelirler, Aralık ayı PCE ve MÜ güven endeksi) Nvidia açılışta 185-188 arasına gerilemesi durumunda gün içi uzun pozisyon açmayı düşünebilirim (Ekonomik verilere bağlı). Intel’in PC pazarına hassasiyeti çok. Nvidia iş kolları arasında yapay zeka tarafında yeni nesil çipler var. OpenAI bu aralar çok gündemde biliyorsunuz… MSFT’un bilanço sonrası satışların kalıcı olmaması da benim gözümde OpenAI yatırımıyla ilgili (Piyasa risk algısı da tabii ki önemli bir etken)

 

Nasdaq 100 vadelisi günlük grafik:

 

Diğer piyasa fiyatlamalarına dair yorumlar:

  • EURUSD spot piyasada 1.0870 seviyesinde. 109-1.0950 direnç bölgesi çalışmaya devam ediyor.
  • Bitcoin 23k üzerinde işlemlere devam. Arada 22.5k’ya doğru çekilse de tekrardan gelen alımlar ile 23k üstüne çıkıyor.
  • Doğal gaz tarafında satışların biraz abartıldığı düşüncesindeyim. Dün YouTube yayınında detaylandırdım.
  • WTI petrol dün 100 gho’yı yukarı kırmayı denedi ama başarılı olamadı.
  • Altın spot piyasada tekrardan 1920 desteğine yaklaştı. Bu seviye olası bir kar satışı/düzeltme yaşanması konusunda önemli.
  • ABD 10 yıllık getirileri 3.54% seviyesinde. 3.60% direncine kadar hareket devam. Piyasa fiyatlamasında S&P 500’e alım gelmesi 10 yıllık tahvil fiyatlarına satış getiriyor.

 

 

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.