success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar_17.02.2023

17.02.2023 12:00


Dün ÜFE verisi sonrası piyasa açılışı olumsuz olsa da kapanışa bir saat kalaya kadar ABD endeksleri iyi toparlama yaşadı. Ancak, Bullard’ın Mart ayı için 50 baz puan masadan kalkmamalı söylemi ile son bir saatte sert satışlar ile günün en düşük noktalarında kapanış oldu.

  • Mester ve Bullard’ın bu sene para politikasında oy hakkı yok. Ayrıca, Fed üyeleri arasında en şahin isimler. Fed’in 75’den 50’ye ve 50’den 25’e geçen faiz artışlarında oy verenler arasında “genel olarak” bir ayrışma yoktu. Fed freni “oy birliği ile” alındı.
  • Mester ve Bullard’ın dün yaptığı konuşmalar sonrası Mart ayı politika faizi fiyatlamalarında “kayda değer bir yükseliş” yok. 12.7% olasılık veriliyor.
  • Fed’in almış olduğu faiz artışı kararlarında “para politikasının” gecikmeli etkisi cümlesi olduğu da unutulmamalı.

 

Fed freninden, durma noktasının tartışıldığı ortamda “tekrardan hızı arttırmak” piyasada şok etkisi yaratır. Powell’ın böyle bir etki yaratmak istemeyeceğini düşünüyorum. Fed’in diğer majör MB’lerden farkları;

  • Sıkılaşma ve gevşeme süreçlerinde “genel olarak ortak kararlar/oy birliği” ile hareket etmek.
  • Mevcut sıkılaşma döngüsünde; 1970’lerde yapılan hataları tekrarlamamak adına vites arttırıp/azaltma & durma noktasına geçiş/faiz oranlarını indirme noktasında “daha uzun vadeli” düşüncede “trendler bazlı” hareket etmesi. Tek bir ayda açıklanan veri seti ile hareket etme (Ocak ayı TÜFE, ÜFE ve TDİ) yerine, bu durumu birkaç veri açıklamasında izleyip trend değişimi var mı diye bakacaklardır.

50 baz puan tartışmaları bence bu aşamada “saf spekülasyonun” dışında bir durum değil.

 

Mevcutta TÜFE ve ÜFE verilerinde görülen trend: Yıllık bazda artış hızında düşüş devam ediyor. Ancak, ivme kaybı var.

  • Ocak ayı enflasyon verilerinde TÜFE tarafında “barınma” ve ÜFE tarafında “benzin” fiyatlarındaki etkiyi aklımızın bir köşesinde tutalım. Gelecek hafta Cuma günü açıklanacak PCE verisinde “barınmanın ağırlığı” TÜFE’ye göre daha düşük olduğu için TÜFE’ye nazaran daha iyi bir tablo ortaya koyabilir. Benzin tarafında ise yıllık bazda önemli bir baz etkisinin olacağı aylara doğru ilerliyoruz…

 

Mevcutta istihdam verilerinde görülen trend: Resmi veriler çok güçlü. Ancak, şirketler bazında her gün kötü haberler gelmeye devam ediyor.

  • Bu ayrışmanın nedenini bilmiyorum. Bildiğim şey ADP verisinde (Özel sektör istihdam verisi diye bilinen) 2022’nin yaz aylarında hesaplama değişikliği yapmaları sonrası TDİ’ye göre daha olumsuz bir tablo ortaya koyması. Maaş bazlı enflasyon detayları mevcut durumda en önemli kısım. Ocak ayında 500k üstü manşet artış ve son elli yılın düşüğüne gelen işsizlik oranına rağmen ortalama saatlik kazançlarda aylık ve yıllık artışların Aralık ayına göre düşüş gösterdiğini unutmayalım.

 

Şimdi biraz daha büyük resimde ABD endeksleri için tartışılan iki noktaya bakalım;

  • Ayı rallisi bitti. Artık sağlam bir düşüş bizi bekliyor.
  • Ayı rallisinden ufakta olsa bir boğa piyasasına geçiş olabilir.

 

Benim duruşum ikinci noktada. Fed fiyatlamalarında yılın ikinci yarısında faiz indirimi olasılığının azalması özünde şirket karları için olumlu. Dünkü Bullard’ın konuşmasına kadar piyasanın düşüşleri alım fırsatı olarak kullanmasının nedeni bu. Düşünceme en büyük risk faktörü ise durma noktasına 5%’lerden çok daha yüksek bir seviyede geçilmesi. Dün piyasa ayı piyasası rallisinde kar satışları gerçekleştirdi. Yeni short pozisyonların yüklü miktarda açıldığını zannetmiyorum. Eğer öyle olsaydı tavan politika faizi fiyatlaması  5.3%’ın çok daha üzerine geçerdi.

  • Piyasa 22 Mart toplantısına kadar açıklanacak verileri görmek istiyor. Mevcut enflasyon trendlerinde değişim var mı sorusuna evet cevabı net olarak gelmediği sürece “sağlam bir satış” düşüncesi bence çok geçerli değil.

 

Fiyatlamalar/Düşünceler;

  • S&P 500’de 4.000 destek seviyesi yeni destek. Dün Nasdaq vadelisinde gün içi long pozisyon son saate kadar iyi çalıştı. Eğer Nasdaq 100 vadelisi 12.250’ye gerilerse long tarafta trade fırsatı oluşur.
  • Altın ve gümüşte geri çekilmelerin alım fırsatı olduğu görüşümde bir değişiklik yok.
  • Bitcoin dün 25k seviyesini üzerine çıktıktan sonra bugün 23.6k seviyesinden işlem görüyor. Risk iştahının gerilediği ama çökmediğinin bir göstergesi.
  • Dolar endeksi 104.5 seviyesinde 105-105.5 bölgesini geçmede zorlanacağını düşünüyorum. ABD 2 yıllık getirileri 4.7% ve 10 yıllık getirileri 3.9% seviyesine yükselmesine rağmen yükselişi 2022’de görülen ivmeden oldukça uzak.
  • Bugün Doordash ve Draftking kapanışlarını takip etmek lazım. İyi bilançolar açıkladılar. Normalde ikisinden de en az 5% primli kapanış beklerdim. Bakalım piyasa risk iştahı nasıl bir kapanışlara neden olacak.
  • Haftaya Walmart, TJX ve Home Depot gibi perakende şirketleri bilançolarını açıklayacak. Madem Ocak ayı perakende satışlar verisi bu kadar güçlü bu şirketlerin Q1’23 için iyi bir görünüm vermeleri gerekmez mi? J
  • Gelecek hafta Nvidia bilançosu ise teknoloji tarafında oldukça önemli olacak.   

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.