success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Jeopolitik riskler, altın ve Dax

21.02.2023 10:38


Bugün Putin’in ve ardından Biden’nın konuşmaları uluslararası piyasalarda fiyatlamalarda öne çıkacak. Jeopolitik risklerin artma olasılığı düşünüldüğünde;

  • Altın long (Yaklaşık $25-$30 yukarı yönlü marjı kısa vadeli var) ve Dax vadelisi short (15k seviyesine doğru geri çekilme) pozisyonları ile bugünü geçirmekte fayda var.

Jeopolitik tarafta durumu olabildiğince anlatmaya çalıştığım podcast: https://open.spotify.com/episode/5xMmWQChGeIL7jjPgDuwQw?si=_53rveZuRL-RTHfs5pAvWQ

 

Avrupa tarafında bugün PMI verileri açıklanacak. Şahsi düşüncem fiyatlamalarda etkisinin jeopolitik taraf kadar güçlü olmayacağı. ABD tarafında açıklanacak PMI verisi ise S&P 500’de bant hareketi adına önemli olacak. Dün ABD borsaları kapalı olduğu için bugün bu tarafa değinmiyorum.  Bugün açıklanacak bilançolarda

  • Walmart ve Coinbase tarafında olumluyum.

 

ABD endekslerine dair bant hareketinin ne yöne doğru kırılabileceği konusunda yarın açıklanacak Fed tutanakları ve Cuma günü alacağımız PCE verisi önemli olacak. Piyasa derinliği tarafında 2022 içinde yaşadığımız ayı piyasası rallilerinden farklı (olumlu yönde) bir konumdayız. S&P 500’ün 200 gho üstünde işlem gören hisse yüzdesi mevcutta 70%’e yakın.

  • Ağustos 2022’de 52% ve Aralık 2022’de 64% oranlarındaydı.
  • Piyasa derinliğinde mevcut yüzdesel oran ve Vix endeksinin 20 seviyesinden yukarı yönlü çok uzaklaşamaması ayı piyasası rallisinin ufakta olsa bir boğa piyasasına dönüşme olasılığını masada tutuyor.

 

Goldman AMB’nin politika faizini mevcut 2.5%’den 3.5%’a yükseltmesini beklerken (Sıkılaşmada tavan nokta tahmini) EURUSD için 1.06-1.0650 destek bölgesinin kolay bir şekilde aşağı kırılacağını zannetmiyorum.

  • Eğer jeopolitik riskler nedenli bu bölgeye gerilerse 1.06’ya yakın noktadan trade amaçlı long pozisyon açabilirim.

 

Bakır için geçen hafta paylaştığım short put işlem fikri iyi gidiyor. Olumsuz tarafta ise tepki alımı beklediğim doğal gaz var.

 

  • BofA ve JP Morgan Avrupa endeksleri için sene başından beri yaşanan “ralliden sonra” biraz daha olumsuz tarafa geçişte. Goldman Çin hisselerinde yükselişin devamını bekliyor.

 

Özetlersek; ABD 10 yıllıklarının mevcutta bulunan 3.85% seviyesinden 4%’e mi yoksa tekrardan 3.73% aşağısına mı hareket edeceğini kestirmeden piyasa profesyonellerinin yorumları daha çok kısa vadeli bir yapıda. Bu belirsizlik sürecinde altın ve gümüş pozisyonları arttırmak mantıklı. Bugünkü konuşmalar öncesi taktiksel olarak Dax vadelisinde short pozisyon trade amaçlı yapılabilir.

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.