success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar_24.08.2023

24.08.2023 11:31


  • Avrupa, İngiltere ve ABD Ağustos ayı öncü PMI verileri sonrası 10 yıllık tahvil getirileri gerilerken, değerli metallere alım geliyor.
  • ABD  yıllık nominal getirisi bugün itibariyle %4.17 ile 10 yıllık reel getiriyi de tekrardan %1.83 seviyesine geriletti (Bu hafta başında %2 ile 2008’den beri en yüksek rakama yükselmişti)
  • Altın spot piyasada dün tekrardan 200 gho’nın üzerinde kapanış yaptı. $1.930 ve $1.960 takip ettiğim kısa vadeli direnç seviyeleri. Fed ve AMB’ye dair sırasıyla;
    • 2023’de başka bir faiz artışı yapmaması (Bir artış olasılığının giderek azalması)
    • Eylül ayı ‘olası’ artışın Ekim ayına doğru “olasılıklar” bazında kaymaya başlaması

Yarın Jackson Hole toplantısında Powell ve Legarde’ın konuşmalarında “senkronize” sinyaller açısından piyasa tarafından takip edilecek. Yorum: Batı dünyası MB’lerinde ‘gelecek’ faiz artışlarından ‘tavan noktada ne kadar durulmalı’ sorusuna geçiş dönemi açısından önemli bir toplantı. Orta/uzun vadede;

  • Altın için 2.200 ve gümüş için 28 hedeflerim devam ediyor.
  • Durma periyotları tarihsel olarak hisse endeksleri açısından da olumlu. S&P 500’de yılın ikinci yarısı “yeni bir zirve” hareketi beklentim devam ediyor.
  • EURUSD spot piyasada 1.0790-1.08 destek bölgesi dün korundu. 1.0865 üzeri bir kapanışta sırasıyla 10930 ve 1.10 dirençlerini takip ediyorum.

MB’ler dair: JH’de senkronize sinyaller gelse de ipleri tamamen gevşetmeyeceklerdir. Veri bazlı harekete vurgu da olacak. Yorum: Yılın geri kalanında Fed’den faiz artışı beklemiyorum. AMB bir ve BoE iki artış daha yapabilir.

  • USDJPY’de bu hafta 146 seviyesinin üzerinden dün 145’in aşağısında indik. Powell’ın konuşmasıyla beraber ABD 10 yıllık nominal getiriler %4 seviyesine tekrardan gerilerse USDJPY’de 142-143 aralığına hareket yaşanır.
  • Dün İngiltere bileşik PMI verisi Ocak ayından beri ilk defa daralma bölgesinde açıklandı. GBPUSD’de yükselişlerin satış fırsatı olduğu düşünceme devam ediyorum. Ancak, faiz artışlarını en geç bitirecek isim olduğundan (Fed, AMB & BoE kıyaslandığında) kademeli satış yapmak lazım.
  • Petrol fiyatları hem ekonomik veriler hem de Venezüella haberleri eşliğinde düşüş yaşıyor.  WTI’da 76-77 aralığı görülürse Eylül ayı vadeli 72-73 kullanım fiyatlı put opsiyonu satıp prim toplayacağım. Geçen hafta paylaştığım altın ve gümüş put satışı stratejileri %75-%80 aralığında primlerin hepsi satanda (yani bendeJ) kalacak şekilde dün çıkış imkanı sundu. Marjin kullanımını JH toplantısı öncesi düşürmek için pozisyonları karlı bir şekilde kapadım. Bu pozisyonları altın ve gümüş gerilediği zaman trade amaçlı açmıştım. Orta/uzun vadeli düşüncelerim zaten ortadaJ
  • Dün Nvidia bilançosu net olarak iyi geldi. S&P 500’de bu sene en çok yükseliş yaşayan hisse seans sonrası yükselişine devam ediyor. Ağustos ayında YZ, bulut sistemler ve siber güvenlik bir düzeltme/kar satışı yaşadı. Ancak, YZ teması tekrardan güçleniyor ve YZ’nin olumlu tarafta etkilediği bulut sistemler & siber güvenlik  BYF’leri teknik olarak tekrardan 50 gho’nın üzerine çıktı.
  • Nvidia’da analistler 12 aylık hedef fiyatlarını güncellerken bu sene içinde iki dönemde spot hisse analistlerin ortalama hedeflerinin üzerine çıktı. Mevcutta spot hisse için yukarı yönlü $100-$150 daha marj var gibi gözüküyor. Hiçbir ağaç sonsuza kadar uzamaz düşüncesinde iki adet risk faktörünü orta/uzun vade için aşağıda paylaşıyorum;
    • Çin’li şirketlerin çip taleplerini öne çekmesi. Nvidia’nın gelirlerinin %25’i Çin’den geliyor. Not: Bu Çin tarafında kötü bir gelişme beklediğim anlamına gelmiyor. Tersine hisse piyasasında olumlu bir hareket bekliyorum. Ancak, ABD-Çin ilişkilerinin daha da kötüleşmesinden korkan Çin’li şirketler çip alımlarını öne çekti. 2024 için ABD-Çin ilişkileri daha da kötüleşmezse (Kötüleşeceğini zannetmiyorum) bu öne çekilen talep gelecek sene daha düşük alımlara neden olur.
    • Amazon, Apple ve Google gibi şirketler kendi çip üretimleri üzerinde çalıştıkları için kısa vadede oluşturdukları talep baskısı azalabilir (ABD’li mega sermayeli teknoloji şirketleri data merkezleri yatırımlarını Nvidia çipleri bazlı bu sene oluşturuyor)
    • Not: Nvidia’nın kısa vadede satış baskısı göreceğini zannetmiyorum. Ancak, orta/uzun vadeli riskler yok değil.

 

Son beş senede analistlerin Nvidia ortalama hedefleri ve spot hisse fiyatı ile makası:

 

Bulut sistemler BYF günlük grafik:

 

Siber güvenlik BYF günlük grafik:

 

YZ BYF günlük grafik:

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

 

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.