success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar_15.09.2023

15.09.2023 10:38


“Arm Holdings, değerli metaller ve EUR”

  • 15 yıl önce bugün Lehman Brothers iflasını açıkladı. Finans tarihi Lehman öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılırken merkez bankalarının bilançolarını takip etme alışkanlığımız başladıJ O zamanlar sermayenin, ekonomiye daha verimli olacağı inanılan, ‘teknoloji sektörüne’ daha çok ayrılması gerektiği konuşuluyordu. 15 yıl sonra yapay zeka regülasyonlarının ne olacağı tartışılmaya başlandı…

 

ABD’de halka arzlar, ARM’ın dün ilk işlem gününü %25 primle bitirmesiyle, önümüzdeki dönemde hızlanmaya devam edecektir. Bu hafta Goldman Sachs işlem fikrini bu düşünce altında paylaştım. Dün GS 200 gho üstünde kapanış yaptı.

 

  • ARM Holdings’e perakende yatırımcı ilgisi oldukça yüksekti. Cep telefonu pazarındaki ağırlığının yanı sıra yapay zeka tarafında da ARM’ın ilerleyen yıllarda önemli bir isim olması konuşuluyor. Gerçekleri zaman gösterecek ancak “yapay zeka bir balon mu?” sorusuna Goldman’ın araştırma raporu “Balon değil” şeklinde yanıt veriyor.  https://www.goldmansachs.com/intelligence/pages/why-ai-stocks-arent-in-a-bubble.html Kısa vadede bu temadan en hızlı yararlanacak şirketlerin hisseleri eşit ağırlıklı S&P 500’e kıyasla  “2023’de %170’ye yaklaşmışken” endekste uzun vadede yararlanacakların getirisi makul seviyelerde. Bu durum gelecek yıllarda da yapay zeka trendinin/temasının devamına işaret ediyor.

 

  • Global MB’lerin durma periyoduna geçmesi değerli metaller açısından pozitif (Bu cümleyi kaçıncı defa yazıyorum bilmiyorum ama üşenmeden yazmaya devam edeceğimJ). Dün her ne kadar Lagarde basın toplantısında kabul etmese de karar metninde bu sürece geçebilme sinyali olması bugün altın ve gümüş tarafında olumlu bir fiyatlama yaratıyor. Şimdilik uzak bir risk (Tail risk) ama Hindistan tarafından da yeni bir salgın haberleri aklımızın bir köşesinde bulunsun.
    • Altın için spot piyasada $1.920 üstü ve gümüş için $23.47 üstü teknik olarak alımları hızlandırır.
    • Çin tarafında altın ve gümüş enteresan bir şekilde global piyasalarda oluşan ‘adil değerlerinin’ oldukça üzerinden fiyatlanıyor.
  • Dün S&P 500 tekrardan 4.500 seviyesinin üzerinde kapanış yaptı. Arm Holdings’in ilk gün primi ve perakende satışlar verisinde kontrol grubunda beklenti üstü rakam alımları destekledi. Endeks 50 gho üstünde işlemleri sonlandırırken 4.540 üstü bir kapanış Ağustos ayında başlayan satışların tamamını geri çevirmiş olur.
    • Yıl sonuna kadar S&P 500’de yeni bir rekor seviye beklentimi koruyorum.
  • Çin’den bu sabah aldığımız Ağustos ayı perakende satışlar ve endüstriyel üretim verileri piyasa beklentilerinin üzerinde. Bu durum Asya piyasalarına pozitif yansırken endüstriyel metallerde olumlu.

 

ABD tarafında iki sektör haberi dikkat çekici;

  • Havayolları artan girdi maliyetleri nedenli Q3 için hisse başı kar tahminlerini aşağı revize ediyor.
  • Otomotiv sektörü çalışanları greve gidiyor. GM ve Ford açısından önemli.

 

  • Dün AMB’nin kararını piyasa kısa vadede EUR açısından olumsuz yorumlasa da (Güvercin faiz artışı diye bir tabir de 2022-2023 döngüsünde öğrendik. Teşekkür ederizJ) orta vade için olumlu. Son bir artış ile bu iş bittiyse ‘büyüme tarafında’ en azından resesyon risklerinin önümüzdeki dönemde azalma (veya daha da çok artmama) durumu olabilir.

 

  • EURUSD’de 1.12’nin üzerinden başlayan satış sürecinin sonuna gelmiş olabiliriz.

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.