success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar_20.09.2023

20.09.2023 11:52


Fed beklentileri ve halka arzlar

 

Paylaşıma ‘olağan şüpheli’ petrol fiyatları ile başlayalım.

  • Dün WTI petrol için Ekim ayı kontratlarının ‘son işlem’ günüydü. S.Arabistan kararı sonrası, gün içi düzeltmeler yaşansa da ‘soluksuz’ yükseliş yaşayan vadeli kontratlarda ‘roll/sonraki vadeye aktarım’ ile genelde düzeltme yaşanır.

Brent petrol daha çok takip edildiği için aşağıda günlük grafiği paylaşıyorum. Düzeltmenin $90 sınırına kadar yaşanması muhtemel bir hareket. Ancak, bugün kapanış önemli. Haftalık petrol stokları verisi sonrası fiyatlamayı takip edeceğiz.

 

  • OECD ekonomik beklentilerinde 2023 ve 2024’e dair Çin büyümesinde aşağı revizyon ve ABD büyümesinde yukarı revizyon dikkat çekiyor. Bu durum;
    • ABD endekslerinde yıl sonuna kadar yeni bir rekor beklentimi (Deutsche bank S&P 500 için yıl sonu hedef fiyatını 4.300’den 4.600’e yükseltti)
    • Petrol talebinde Q4’23 içinde Çin gerçekten ne kadar piyasa beklentilerini karşılayabilecek sorgulamamı destekliyor.

                                                                                                                                                                                                                                     

Global ekonominin gidişatına dair bugün seans sonrası FedEx’in bilançosunu takip edeceğiz. Dow teorisi gereği, sanayi ve ulaşım endeksleri grafiğine beraber baktığımızda ulaşımın Eylül ayı başından beri daha olumsuz ayrıştığı görülüyor. Bu detay aklımızın bir köşesinde ‘risk faktörü’ olarak kalmalı. Ulaşım endeksi 100 gho desteğinde.

 

Mum grafik ulaşım endeksi ve mavi çizgi grafik sanayi endeksi:

 

Fed toplantısından faiz artışı kimse beklemiyor. Fiyatlamalarda;

  • Ekonomik beklentiler
  • Nokta grafik
  • Basın toplantısı öne çıkacak

 

Volatilite hisse, tahvil ve FX tarafında görece düşük. Basın toplantısı ile volatilitede artış olmasını bekliyorum.

Fed’e dair beklentilerimi aktardığım podcast: https://open.spotify.com/episode/5G24uPzTSmvyvhIn9iXfJ2?si=14uwQQokTH-Ba7lXHIspRg

 

Beyaz çizgi Vix (Hisse), Mavi çizgi MOVE(Tahvil) ve turuncu çizgi FX volatilitesi:

 

Artacak volatiliteyi değerli metaller ve endeks açısından alım fırsatı olarak takip edeceğim.

 

  • Nokta grafikte 2024 beklentileri önemli. Haziran ayında 100 baz puan indirim öngörülüyordu. Eğer bu beklentide değişim olmazsa ABD 10 yıllık getirilerinde tekrardan gerileme yaşanır.
  • Fed’in politika faizinde tavan noktaya ulaşması geçmişte 10 yıllık getirilerde de tavan noktaya ulaşıldığına işaret. Bu açıdan yıl sonuna kadar bir artış olup olmayacağına dair Powell’ın basın toplantısındaki tonu da önemli.
    • Ağustos ayı TÜFE ve ÜFE rakamlarını olumlu yönde değerlendireceğini ama petrol fiyatlarındaki artışın manşet için risk faktörü olduğunu belirtmesini bekliyorum.

 

Mavi çizgi politika faizi ve beyaz çizgi 10 yıllık getiri:

 

BIS’ın tahvil vadelilerinde yoğun bir şekilde bulunan ‘kısa pozisyonlara’ uyarısı önemli. Kaldıraçlı pozisyonlar olduğu için eğer spot piyasada getiriler gerilemeye başlarsa bu taraftan da hazine tahvillerine fiyatlama açısından olumlu yansıyabilecek bir pozisyon azalışı gelebilir.

 

ABD’de halka arzlar iyi bir şekilde ilerliyor. ARM Holdings arz fiyatının yaklaşık %8 üzerinde. Dün Instacart’in ilk gün primi %12 olarak gerçekleşti. Bugün Klaviyo (KVYO) işlemlere başlayacak. Yeni arzlara heyecanın yüksek olması endeksleri de destekliyor. Renaissance’ın halka arz BYF’sinde (IPO US) $33.5 ve $36.5-$37 bölgesini  kademeli olarak yukarı yönlü takip ediyorum.

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.