success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

BOJ, VERİLER ve JPY

01.09.2014 05:02


 

Sabah Japonya Maliye Bakanlığı’nın açıkladıkları verilere göre ülkede yatırımlar geriliyor. Önceki çeyrek %7’den fazla artış kaydeden kalem %3 artışa kadar inmiş durumda. Tabii ki bunun asıl sebebi Nisan’daki vergi artışı. Satışlardan alınan verginin %8’e çekilmesi ile birlikte bir yandan da balon haline dönen kamu borcunun kontrol altına alınması hesaplanmıştı. Ne var ki hesaptaki ev-çarşı karmaşası burada da görülüyor.

Jackson Hole toplantısında konuşan Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kuroda emek piyasaına ilişkin temkinli bir tablo çizmişti. Son verilerden sonra, pozisyonunu koruyacağını yaz boyunca belirten banka için de daha yoğun hesaplamalar başlamış olabilir. Para tabanını iki katına çıkarmak ve bunu yaparken de %2’ye yakın bir TÜFE tutturmak isteyen banka özel kalemleri çıkarırsak bir trend olarak henüz bu yolun ancak yarılayabilmiş durumda. Üstelik sabah gelen haberlere göre Başbakan Abe gelecek yıl da vergiyi %10’a çekmek niyetinde.

Vergi artışları hem iç tüketim talebini dizginlediği için hem de artış öncesinde talebi öne çekerek kalan aylarda/çeyreklerde dengesiz bir büyüme motifi çizdirdiği için hayli yaralayıcı olma kapasitesine sahip ülkede; bunu da son artıştan sonra yaşadık. Diğer yandan, Abenomics’in 3. ve aslında en önemli ayağı olması gereken temel reformlara sadakat için GSYİH’nin 3 katına doğru yola çıkmış kamu borcunu kontrol altına almak gerekiyor. Bunu başarmanın yollarından biri de para politikasındaki gevşek duruşu korumak.

Perşembe günü 2 günlük toplantısını nihayetlendirecek BOJ’un ekonomiye ilişkin görüşleri ve sonrasında Kuroda’nın toplantısı ilgi çekecektir. Ekonomiye ilişkin görünüm aşağı revize edilirse bu QE bekleyenler için pozitif bir sinyal olur. Herkes yenin düşmesini istediğine göre (Güney Kore gibi teknolojik Japon mallarıyla rekabete giren ülkeler hariç) risk iştahı adına da yen shortlayanlar adına da bu haber olumlu olacaktır. Her ne kadar görünümün düşmesi otomatikman yeni QE anlamına gelmese de...

KOLTUKTA 2 SÜRÜCÜ VAR

Japon Yeni perfromansını dış koşullar hariç (Ukrayna – risk off / Fed korkusu ve güçlü ekonomi ile güçlü dolar vs. gibi) belirleyen iki faktör var.

İlki dünyanın en büyük emeklilik fonu GPIF’nin portföy alokasyonu. Daha önce alınan karara göre fon hisse senedi ağırlığını artıracak ve yabancı menkul kıymetlerde de benzer bir yol izleyecekti. Son gelen verilere göre böyle bir yol alınmadığını anlayabiliyoruz. Fona ilişkin haberlerin Eylül ayı içinde gelmesi muhtemel. Bu beklentiyle biz de Haziran ayında bir bant dahilinde gördüğümüz yenin daha fazla değer kaybedebileceğini ve Dolar/Yen paritesinin 105’e gidebileceğini tartışmıştık http://tradeall.com/temel-analiz.aspx?id=742 . Bu notu yolladığımızda parite 102’nin hemen altındaydı.

Diğer etken ise 3. Çeyrek içinde gelmesini beklediğimiz QQE olacaktı. QQE çünkü BOJ’un yaptığı genişleme hem miktarsal olarak hem de kalite olarak değişim demek. BOJ bir nevi kendi bilançosunu alım yaptığı portföyün sahibi lehine bozmuş oluyor. Her neyse bu biraz uzun ve farklı bir konu. Biz daha önce (yıl başında) QQE’nin genişleyerek devam edebileceğini tahmin etmiştik ancak bu beklenti doğru çıkmadı. Şimdilerde, hakim görüş olmasa da piyasada bunun yeniden bir beklenti haline dönüşüp dönüşmeyeceği merak ediliyor ve fiyatlanmaya çalışılıyor. İşte bu sebeple tüketim gibi kalemlere ilişkin beklentilerini aşağı revize eden BOJ’un genel ekonomik görüşü de benzer yönde eğip bükmesi bu yolda ilk adım olabilir. Yeni QE için barın çok yukarıda tutulduğunu anlasak da bu beklenti yeni zayıflatmaya devam edebilir.

NASIL YAKLAŞIYORUZ?

Yukarıdaki beklentilerden GPIF’nin QQE’ye göre daha az etki yapmasını bekleriz ancak GPIF haberlerinin realize olma olasılığı daha fazla. Bu sebeple, kısa vadede takip edilmesi gereken manşetler oradan gelecek. BOJ toplantısı öncesinde bahsettiğim beklentiler ile yen zayıflamaya devam edeebilir. Ekonomiye ilişkin görüşlerin aşağı çekilmesi gerçekleşirse bu zayıflama devam da edebilir. Olası bir ECB hayal kırıklığı sebebiyle euroda yukarı yönlü tepki beklediğimizden ötürü bu kısa vadeli gelişme EUR/JPY üzerinden değerlendirilebilir. Daha geniş resimde ise fonlanan kur dolar olmalı. Yılın son çeyreğine girerken 17 Eylül’deki FOMC ile birlikte doların da gücünü bir kez daha ispat edebileceği kanaatindeyiz.

GPIF alokasyonunun daha sınırlı olması ya da BOJ’un tahminlerinde veya Kuroda açıklamalarında andığımız yumuşak ifadeler gelmezse yeniden 102,50’ye dönme çabasında bir yen mümkün olacaktır. 105 seviyesindeki tahminimize yaklaştığı için biz yeni pozisyon almak için kısmen çekimser kalmayı tercih ediyoruz ve açıklamaları izliyoruz.

 


Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.